Το να έχει κάποιος άγνοια για ένα θέμα και να θέλει να μάθει είναι όχι μόνο απολύτως λογικό, αλλά και το ζητούμενο διότι έτσι εξελισσόμαστε σαν άνθρωποι, μέσα από τη γνώση. Το να έχει όμως κανείς άγνοια, να ακούει διάφορα σκόρπια από διάφορους ημιμαθείς, να σχηματίζει “ολοκληρωμένη” άποψη και να ορκίζεται κιόλας γι’ αυτήν, είναι από αστείο έως τρομακτικό.
Θα σας δώσουμε ένα πρόσφατο παράδειγμα που ακούμε συχνά. “Θέλω να μου δώσετε ένα πολύ ελαφρύ κράνος, έχω δει κάποια από ανθρακονήματα που ζυγίζουν ένα κιλό, αυτά είναι τα καλύτερα». Μάλιστα. «Γιατί θεωρείς ότι είναι καλύτερα;» «Ε αφού είναι πιο ελαφρά κι έχουν και πιο ανθεκτικό υλικό».
Λέτε οι κορυφαίοι κατασκευαστές κρανών του κόσμου να μη μπορούν να φτιάξουν ελαφρύτερα κράνη; Λέτε να μη γνωρίζουν τις ιδιότητες του ανθρακονήματος ή να μην μπορούν να το προμηθευτούν; Μήπως δεν έχουν εργαστήρια και εργαλεία μέτρησης των ιδιοτήτων απορρόφησης και διάχυσης της κρούσης για κάθε υλικό ξεχωριστά ή για τα μείγματα των υλικών που χρησιμοποιούν; Σήραγγες αέρα για να εξελίξουν την συμπεριφορά στις υψηλές ταχύτητες; Δεν μπορούν να τα κάνουν πιο ήσυχα; Δεν μπορούν να τα κάνουν πιο αιχμηρά στο σχήμα για να είναι πιο φιγουρατζίδικα;
Φυσικά μπορούν. Και ξέρουν. Ξέρουν καλύτερα από σας και από μας γιατί τα φτιάχνουν δεκαετίες. Και τα φτιάχνουν όπως τα φτιάχνουν, με το σχήμα και το βάρος που έχουν για το δικό σας καλό και την ασφάλειά σας (ή για το πορτοφόλι σας). Ψάξτε στις επίσημες ιστοσελίδες τους και ανακαλύψτε τα συμπεράσματα στα οποία έχουν καταλήξει μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας. Θα εκπλαγείτε!