Άκη μου καλημέρα. Πήραμε την πρωτοβουλία να σου ζητήσουμε να μας παραχωρήσεις αυτή τη συνέντευξη, μιας και γνωρίζουμε τους ισχυρούς δεσμούς σου με την Ιταλία, την στενή συνεργασία που έχεις με τη γείτονα χώρα, αλλά και την ιδιότητα σου ως γιατρού που σπούδασες και άσκησες το επάγγελμα εκεί.

Οι φίλοι σου εκεί πως βιώνουν την κατάσταση;
Ανδρέα καλημέρα. Ότι και να σου πω θα είναι λίγο και δεν θα μπορεί να περιγράψει την κατάσταση που εκεί βιώνουν όλοι. Δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει και κάποιον που να μη νοσεί.
Δεν υπάρχει οικογένεια που να μην γνωρίζει κάποια άλλη οικογένεια που να μην θρηνεί τον θάνατο κάποιου δικού της ανθρώπου.
Πραγματικά μιλάμε για μια κατάσταση δραματική.

Τι πιστεύεις ότι έφταιξε και ξέφυγε τόσο η πανδημία στην Ιταλία;
Καταρχήν να σου πω ότι σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που έχω εκ των «έσω», ο ιός στην Ιταλία υπήρχε από τα τέλη Οκτωβρίου. Δεν ήξεραν περί τίνος πρόκειται, δεν έδιναν σημασία στα θύματα της «γρίπης» όπως τότε πίστευαν ως αιτία , κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων ,και ήδη έχουν ξεκινήσει κάποιες εκταφές ώστε να επακολουθήσουν ενέργειες και verifications για τον αληθινό λόγω κάποιων περίεργων θανάτων.
Το γιατί τώρα ξέφυγε η κατάσταση, όπως ξέρεις και οι Ιταλοί σαν εμάς ,είναι λαός κοινωνικός, εξωστρεφής, δύσπιστος και «ξερόλας». Απλά εμείς το είδαμε δίπλα μας, πήραμε κάποια μέτρα σχετικά γρήγορα, ενώ εκεί ,δεν πίστεψαν ποτέ’ στην αρχή ,την επικινδυνότητα αυτού που υπάρχει στον αέρα.
Και δυστυχώς σήμερα ,που μιλάμε ,οι νεκροί είναι 10.000 . Τραγωδία Ανδρέα.
Τραγωδία….

Διαβάστε επίσης  Γνωρίστε to Katharo!

Προφανώς έχεις και φίλους γιατρούς εκεί. Ποια είναι η κατάσταση που βιώνουν στα νοσοκομεία;
Απερίγραπτη. Εξουθενωμένο νοσηλευτικό προσωπικό, συνεχείς μέρες εργασίας χωρίς διακοπή, άλλες ασθένειες των οποίων η θεραπεία πάει πίσω (σημαντικό θέμα αυτό παρεμπιπτόντως) ,αλλά το κυριότερο , ψυχολογικός εξαναγκασμός των γιατρών να πρέπει να επιλέξουν σε ποιον θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ,και ποιους θα στείλουν σπίτι, ως πρόβατα επί σφαγή ,για να σωθεί κάποιος νεότερος… Δραματική κατάσταση.

Αυτή τη περίοδο κυκλοφορούν πολλά fake news αλλά και πολλοί αμφισβητούν την ύπαρξη του ιού και τη σοβαρότητα αυτής της κατάστασης. Με την ιατρική σου ιδιότητα τι τους απαντάς;
Δεν ασχολούμαι με ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ το fake Ανδρέα.
Για την ώρα ,ας θωρακιστούμε απέναντι στον κίνδυνο ,και μετά, όταν θα έχουν ηρεμήσει τα πράγματα, όλοι μαζί θα ψάξουμε τις αιτίες και τις συνωμοσίες …..
Θα πω μόνο αυτό .Όποιος αμφισβητεί τι γίνεται στην Ιταλία ,ας επικοινωνήσει μαζί μου να του δώσω 10 τηλέφωνα φίλων μου που έχουν χάσει φίλους ,συγγενείς και γνωστούς , και να τους ρωτήσει αν είναι Αλήθεια….

Πιστεύεις ότι εδώ έχουμε δράσει σωστά μέχρι σήμερα σε ότι αφορά την εξάπλωση του ιού;
Έχουμε κάνει αυτό που έκαναν οι Ιταλοί καθυστερημένα. Πιστεύω ότι αυτό τα λέει όλα.

Σε ότι αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας είναι στη σωστή κατεύθυνση;
Κοίτα . Μιλάμε για μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο. Δεν υπάρχουν «αντισώματα», δεν υπάρχει ανάλογη προϊστορία για να ξέρουμε πώς να συμπεριφερθούμε σε τέτοιες περιπτώσεις.
Θεωρώ ότι Όλοι, Κυβέρνησης συμπεριλαμβανομένου, είναι σε καλό δρόμο ,χωρίς να ξεχνάμε ότι εχθρός του καλού, είναι το καλύτερο, ειδικά τώρα που η δαμόκλειος σπάθη των Δημοσιονομικών μέτρων από τους θεσμούς, δεν υφίσταται.
Όπως είπαν και οι «υπεράνω» δυνάμεις: WHATEVER IT TAKES…

Διαβάστε επίσης  Τσικνοπέμπτη με τους Βιγλάτορες @ Παραδοσιακός Σύλλογος "Βιγλάτορες" (07/3)

Βλέπεις ένα χρονικό ορίζοντα στον οποίο θα μπορέσουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα;
Δυστυχώς όχι. Είναι πολύ νωρίς. Θα μπορούσα να σου πω κάτι ,και εδώ θα επικαλεστώ την Ιατρική μου ιδιότητα ,μετά την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου Ανδρέα.

Ως επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην αγορά του χονδρικού και λιανικού εμπορίου πόσο ανησυχείς για την επόμενη μέρα;
Πάρα πολύ. Μην ξεχνάς ότι παντού και πάντα, η ψυχολογία παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο.
Και αυτή τη στιγμή ,το τελευταίο που σκέπτεται ο οποιοσδήποτε Ευρωπαίος και όχι μόνο, πολίτης ,είναι η κατανάλωση. Τόσο οι επιχειρηματίες ,όσο και πελάτες των επιχειρηματιών …

Ποια θεωρείς ότι θα πρέπει να είναι τα μέτρα που πρέπει να παρθούν, ώστε να ανασάνει το εμπόριο και να μπορέσει να πάρει μπροστά την επόμενη μέρα μετά τον ιό;
Όπως προείπα ,μιλάμε για μια κατάσταση ανευ’ προηγουμένου. Κάθε μέτρο ευπρόσδεκτο.
Το πρώτο που πρέπει να γίνει ,είναι να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.
Τόσο στο εμπόριο όσο και σε άλλους τομείς της οικονομίας, πχ στον τουρισμό.
Θα πρέπει να ενεργήσουμε σκεπτόμενοι την επόμενη μέρα.
Τώρα, ζούμε εν μέσω μιας επείγουσας κατάστασης ,στην οποία όλοι βγάζουμε τον καλύτερο και πιο συμπονετικό μας χαρακτήρα.
Το θέμα είναι Αύριο ,όποτε κι αν είναι αυτό το Αύριο.
Να υπάρχουν ήδη κίνητρα και κινήσεις ελπιδοφόρες προς όλους, ώστε η οικονομία να συνεχίσει αν όχι από εκεί που σταμάτησε ,γιατί ΤΙΠΟΤΑ δεν θα είναι όπως πρώτα, αλλά να ξεκινήσει ,να ξαναπάρει μπρος.
Όταν εγώ ξανανοίξω τα 5 μου μαγαζιά και βρεθώ μπροστά στους 16 μου εργαζομένους ,και στους 5 ιδιοκτήτες που νοικιάζω, να ξέρω τι να τους πω.
Να ξέρω ότι το κράτος έχει προβλέψει κάτι για κείνη την ημέρα.
Ώστε να πάνε και αυτοί στα 50 μέλη των οικογενειών τους και να τους πουν ,συνεχίζουμε.
Θα ζοριστούμε αλλά συνεχίζουμε.
Καταλαβαίνετε πιστεύω τι εννοώ.
Κίνητρα , Προστασία ,Προοπτική, και Όραμα .ΌΛΟΙ ΜΑΖΊ
Και μετά και μείς με την σειρά μας θα κάνουμε ότι πρέπει. Τόσα χρόνια έχουμε μάθει στις δυσκολίες .

Διαβάστε επίσης  Μουσική Ταβέρνα Έγχορδο: 5 Χρόνια Birthday & Closing Season party (12/4)

Ξέρω ότι δεν σταματάς να δουλεύεις ποτέ. Πως βιώνεις αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση “μένοντας σπίτι”;
Έχω μεταφέρει τα πάντα που μεταφέρονται στο σπίτι ,και προσπαθώ να σκεφτώ την επόμενη μέρα, όποτε κι αν είναι αυτή.
Ήδη καταφθάνουν η μια μετά την άλλη ακυρώσεις παράδοσης εμπορευμάτων ,και έχει ο Θεός…..

Ποια συμβουλή θα έδινες σε όσους διαβάζουν αυτή τη συνέντευξη;
Να επικεντρωθούν στο πρόβλημα ,και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ,(γιατί μην νομίζεις ότι και εγώ δεν σκέπτομαι πολλά για το πώς και γιατί όλα αυτά,) θα βρούμε το ΓΙΑΤΙ.
Τώρα όμως ,ας επικεντρωθούμε στο ΠΡΟΒΛΗΜΑ γιατί ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟ.