Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι προ των πυλών και το #μένουμε_σπίτι εξακολουθεί να ισχύει. Ποιος να περίμενε πως το φετινό Πάσχα δε θα έχει ούτε τραπέζια, ούτε αρνί στη σούβλα, ούτε Ανάσταση στην εκκλησία με το Άγιος Φως.. Όλοι μας δοκιμαζόμαστε και ελπίζω να βγούμε ακόμα πιο δυνατοί από όλο αυτό.

Εγώ, λοιπόν, θα σας κάνω αναφορά κάποιων τροφίμων που μπορούμε να καταναλώσουμε τη Μεγάλη Εβδομάδα για τη νηστεία μας!

1.ΤΑΧΙΝΙ : νούμερο 1 τρόφιμο στη νηστεία και όχι μόνο. Έχει διάφορες γεύσεις αρεσκείας και μπορείτε να το συνοδέψετε με ότι θέλετε. Τρόφιμο που μπορείτε να το γευθείτε με πολλούς τρόπους, σαν απλή αλοιφή , σαν συστατικό σε γλυκά, σε σαλάτες ακόμα και σε χούμους η σούπες. Υπερτροφή πλούσια σε λιπαρά οξέα , καλά για τον οργανισμό μας. Είναι φτωχή σε υδατάνθρακες αλλά αν συνοδευτεί με όσπριο είναι τέλειος συνδυασμός για λήψη πρωτείνης υψηλής βιολογικής αξίας σαν τη ζωική. Εξαιρετική πηγή ασβεστίου, σιδήρου και φυτικών ινών. 1 κουταλάκι ταχίνι (15 γραμμάρια) μας αποδίδει 89 περίπου θερμίδες.

Διαβάστε επίσης  Μια "άλλη" Τσικνοπέμπτη στο Kapenekis Fish Market!

2.ΒΟΥΤΥΡΑ ΚΑΡΠΩΝ :

Φυστικοβούτυρο : πλούσιο σε πρωτείνη και λιπαρά οξέα, σε σίδηρο και φολικό οξύ. 1 κουταλάκι (15 γραμμάρια) προσδίδει 86 θερμίδες.

Βούτυρο από κάσιους : παρόμοια θρεπτική αξία με το φυστικοβούτυρο αλλά περισσότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο. 1 κουταλάκι (15 γραμμάρια) προσδίδει 88 θερμίδες.

Φουντουκοβούτυρο : πλούσιο σε Βιταμίνη Ε, φολικό οξύ και Βιταμίνες του συμπλέγματος Β. 1 κουταλάκι (15 γραμμάρια) προσδίδει 100 θερμίδες.

Αμυγδαλοβούτυρο : πλούσιο σε φυτικές ίνες και πρωτείνη, ασβεστίου και Βιταμίνες Ε. 1 κουταλάκι (15 γραμμάρια) προσδίδει 97 θερμίδες.

3.ΦΑΚΕΣ Η ΡΕΒΥΘΙΑ : στη νηστεία είναι από τα όσπρια τα διαδεδομένα. Ένας καλύτερος τρόπος κατανάλωσης τους είναι όταν συνοδεύονται από ρύζι , καθώς μας προσδίδει 2 πηγές φυτικής πρωτείνης, με αποτέλεσμα το γεύμα μας να είναι πλούσιο σε απαραίτητα αμινοξέα

4.ΚΙΝΟΑ : τρόφιμο με διπλάσια περιεκτικότητα σε πρωτείνη από ότι το ρύζι και το σιτάρι. Πλούσια σε σε ασβέστιο και μαγνήσιο, ενώ δεν περιέχει γλουτένη. Μπορείτε να την προσθέσετε σε σαλάτες, σε όσπρια και όπου αλλού σας αρέσει σαν συνοδεία. Τα 100 γραμμάρια προσδίδουν 374 θερμίδες.

Διαβάστε επίσης  Trophée Mille 2024: 3η θέση στον 13ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γαστρονομίας για ένα δικό μας παιδί!

5.ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ : περιέχουν ελάχιστη ποσότητα λίπους και σακχάρων και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Επίσης, είναι πλούσια σε πρωτείνη υψηλής βιολογικής αξίας. 100 γραμμάρια προσδίδουν 25 θερμίδες.

6.ΧΑΛΒΑΣ: το πιο διαδεδομένο τρόφιμο στη νηστεία και κυρίως ο σησαμένιος. Πλούσιος σε λιπαρά οξέα καλά για τον οργανισμό λόγω του ταχινιού και των κηρών καρπών. Περιέχει ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και Βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Το μεγαλύτερο του πλεονέκτημα όμως είναι ότι περιέχει μέλι αντί για ζάχαρη. 30 γραμμάρια προσδίδουν 165 θερμίδες.

7.ΑΒΟΚΑΝΤΟ : πλούσιο σε μονοακόρεστα και ω-3 λιπαρά οξέα, τα καλά για τον οργανισμό. Επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο, σίδηρο και Βιταμίνες Ε,Β,Κ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί παντού, σε σαλάτες, σκέτο, σε άλοιμα , μέσα σε γλυκά.100 γραμμάρια προσδίδουν 160 θερμίδες.

 

Χριστιάνα Αμπατζή , Διατροφολόγος – Διαιτολόγος , Λέσβος

 

Πηγή: https://www.fmh.gr