Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) τα παιδιά δεν φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για COVID-19 από τους ενήλικες όμως τα μωρά μπορούν να κολλήσουν διάφορους ιούς από μολυσμένα παιχνίδια και επιφάνειες.

Γνωρίζουμε ότι ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει ώρες έως και μέρες σε διάφορες επιφάνειες και ότι εξαπλώνεται εύκολα μέσω της επαφής με το πρόσωπο, ειδικά με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα. Παρόλο που τα μωρομάντηλα είναι χρηστικά, δεν συνιστώνται ωστόσο για τον καθαρισμό των χεριών.

Η διαφορά μεταξύ καθαρισμού και απολύμανσης
Και οι δύο μέθοδοι είναι σημαντικές και μειώνουν τον κίνδυνο μόλυνσης. Ο καθαρισμός με σαπούνι και νερό απομακρύνει τα μικρόβια, τη βρωμιά και άλλες ακαθαρσίες. Η απολύμανση σκοτώνει μικρόβια χρησιμοποιώντας χημικές ουσίες.
Τι πρέπει να κάνετε:
Απολυμάνετε επιφάνειες που χρησιμοποιούνται συχνά, όπως τραπέζια, πόμολα, διακόπτες, τουαλέτα και φυσικά το πάτωμα με οικιακά καθαριστικά και απολυμαντικά που είναι γνωστό ότι σκοτώνουν τον ιό SARS-CoV-2 (COVID-19).
Τα μωρά όμως όπως και τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν είναι σε θέση να προσέχουν που θα ακουμπήσουν τα παιχνίδια τους ή να μην τα βάλουν στο πρόσωπό τους. Θα πρέπει να πλένουμε τα παιχνίδια τους και πώς;

Διαβάστε επίσης  20 χρόνια Energy Fitness party at Bras de Freres!

Πώς να πλένετε διαφορετικούς τύπους παιδικών παιχνιδιών
Παιχνίδια από πλαστικό, μέταλλο και καουτσούκ
Εάν ένα παιχνίδι μπορεί να πλυθεί στο πλυντήριο ( πιάτων ή ρούχων) μη διστάσετε να το βάλετε στον κάδο ή στην επάνω σχάρα του πλυντηρίου. Χρησιμοποιήστε αραιωμένο χλωρίνη για να απολυμάνετε τα μη πορώδη παιχνίδια που πλένονται (κατασκευασμένα από υλικό όπου δεν μπορούν να απορροφήσουν λεκέδες).

¨Ενας άλλος τρόπος είναι να τα πλύνετε στο χέρι. Σκουπίστε την υπερβολική βρωμιά και τοποθετήστε τα παιχνίδια σε ένα κουβά με 1/3 φλιτζάνι χλωρίνη και ένα γαλόνι νερού για πέντε λεπτά. Στη συνέχεια, ξεπλύνετε τα παιχνίδια με νερό και αφήστε τα να στεγνώσουν πολύ καλά.
Μην ξεχνάτε τα παιχνίδια μπάνιου του μωρού! Επειδή είναι στην μπανιέρα με νερό δεν σημαίνει ότι δεν περιέχουν μικρόβια.

Παιδικά βιβλία και ξύλινα μπλοκ
Τα βιβλία ή τα ξύλινα παιχνίδια δεν πλένονται, γι΄αυτό σκουπίστε τα με μαντηλάκια που έχουν ως βάση το αλκοόλ ή ψεκάστε τα με σπρέι που περιέχουν αλκοόλ και αφήστε τις επιφάνειες να στεγνώσουν πολύ καλά.

Διαβάστε επίσης  Γνωρίστε to Katharo!

Βιβλία ζωγραφικής
Τα βιβλία ζωγραφικής με σκληρή πλάτη δεν απολυμαίνονται εξ ολοκλήρου αλλά μόνο οι επιφάνειες που δεν είναι από χαρτί. Αν πιστεύετε ότι έχουν εκτεθεί σε μικρόβια, μην τα χρησιμοποιείτε για δύο περίπου εβδομάδες και μην τα τοποθετείτε δίπλα σε άλλα αντικείμενα.
Πηγή: hutswmed.org