Καλά μαντάτα:

Από αυτό το καλοκαίρι τα κράνη μας θα είναι ασφαλέστερα. Γνωρίζατε ότι οι ευρωπαϊκές προδιαγραφές ECE 22.05 που ισχύουν σήμερα για τα κράνη που φοράμε ισχύουν από το …2000; Ναι, τα κριτήρια και οι δοκιμές που θεσπίστηκαν πριν από 20 χρόνια δεν έχουν αλλάξει ποτέ. Από φέτος λοιπόν ας καλωσορίσουμε τις νέες αυστηρότερες ECE 22.06.

Τι αλλάζει;

Το βασικό σημείο αναβάθμισης αφορά τις δοκιμές κρούσης, οι οποίες αποτελούν το θεμελιώδες στοιχείο στις προδιαγραφές των κρανών. Πλέον θα γίνονται σε μεγαλύτερο εύρος συχνοτήτων, υψηλότερες και χαμηλότερες, αλλά και σε περισσότερα σημεία πάνω στην επιφάνεια του κράνους. Οι μετρήσεις από τις δοκιμαστικές κούκλες με τους αισθητήρες που χρησιμοποιούνται στις δοκιμές (dummies), έχουν δείξει ότι ορισμένα κράνη που συμπεριφέρονται καλά σε υψηλές ταχύτητες έχουν πολύ σκληρό και άκαμπτο κέλυφος για να μπορέσει να παραμορφωθεί και να απορροφήσει μέρος της ενέργειας στις χαμηλές ταχύτητες. Επίσης, μία νέα δοκιμή θα εξετάζει πλέον τις περιστροφικές δυνάμεις που μεταφέρονται στο κράνος κατά την πτώση.

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival News: Coca Cola supports Street Food Festival Crete

Μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές αφορούν και τις δοκιμές για τις ζελατίνες των κρανών, με κυριότερη την αύξηση της ταχύτητας με την οποία προσομοιώνουν χτυπήματα από πέτρες ή άλλα αντικείμενα. Οι σκούρες φιμέ θα επιτρέπεται να γίνουν πιο σκούρες από ότι πριν, αφήνοντας πλέον το 35% του φωτός να περάσει αντί για 50% που ισχύει σήμερα. Τέλος, οι νέες δοκιμές θα γίνονται με όλα τα εργοστασιακά αξεσουάρ του κράνους τοποθετημένα για να μετριέται η επίδρασή τους στη συμπεριφορά κατά την πτώση.
Μην ανησυχείτε όσοι σκέφτεστε να αγοράσετε κράνος: Πολλά από τα σημερινά κράνη υπερκαλύπτουν τις νέες προδιαγραφές, ειδικά αυτά των κορυφαίων εταιρειών.

For more about GAS: http://www.gasmoto.gr/
https://www.facebook.com/GASMotosportCulture/?fref=t