Τι είπε στη βουλή ο Μητσοτάκης για τη στήριξη των ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού. Ποιες οδηγίες έχει δώσει στο υπουργείο πολιτισμού. Υπό εξέταση οι όροι για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων ενώπιον κοινού.

Αγωνία και ανασφάλεια στους καλλιτέχνες

Στην αγωνία, την ανασφάλεια και τη δυσαρέσκεια των καλλιτεχνών που έχουν εξαιρεθεί από τα μέτρα στήριξης αλλά και βλέπουν με μελανά χρώματα το μέλλον μετά και την απαγόρευση των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού προσπάθησε να απαντήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Θα εξαντληθούν οι δυνατότητες να μην παραλύσει ο κλάδος του πολιτισμού
Ο κ. Μητσοτάκης από το βήμα της βουλής κατά την τριτολογία του σήμερα αναφέρθηκε στο θέμα αφήνοντας χαραμάδα να επιτραπούν υπό όρους οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού.
«Θα χρειαστεί να κάνουμε μια ειδική άσκηση και έχω ήδη δώσει τις σχετικές κατευθύνσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού για το πώς μπορεί και πρέπει να στηριχθεί ο κλάδος του πολιτισμού βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.
Θα πρέπει να δούμε και έχω ζητήσει από τους ειδικούς επιστήμονες αν και με ποιο τρόπο, ελπίζω να είναι στο ‘’και με ποιο τρόπο’’ και όχι στο ‘’αν’’ θα μπορούμε να έχουμε ανοιχτές πολιτιστικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι: φεστιβάλ, συναυλίες» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

Διαβάστε επίσης  Issue 788

Επιφυλακτικός

«Ήμουν λίγο πιο επιφυλακτικός στο διάγγελμα το οποίο έκανα, θέλω όμως να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες ώστε να μην παραλύσει ο κλάδος του πολιτισμού το καλοκαίρι, γιατί ξέρω ότι είναι η περίοδος εκείνη στην οποία πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι ασχολούνται με τον πολιτισμό περιμένουν για να μπορέσουν να υποστηρίξουν το ετήσιο εισόδημά τους.
Και έχω ζητήσει, επίσης, από την Υπουργό Πολιτισμού σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Εργασίας να δούμε αν μπορούμε, και με ποιο τρόπο μπορούμε, να κατανείμουμε πόρους του ΕΣΠΑ για ένα στοχευμένο πρόγραμμα στήριξης της ανεργίας στον χώρο του πολιτισμού».

Δικαίως ετέθη το ζήτημα

Το θέμα της στήριξης των καλλιτεχνών είχαν αναδείξει και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά τα όσα ανακοίνωσε στο διάγγελμά του ο κ. Μητσοτάκης αλλά και προηγούμενα όταν μεγάλο μέρος των καλλιτεχνών είχαν εξαιρεθεί από τη στήριξη μέσω των επιδομάτων την περίοδο της καραντίνας.
«Δικαίως ετέθη το ζήτημα αυτό. Θα μιλήσουμε πολύ σύντομα για τον κλάδο αυτό με συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες προτάσεις και πιστεύω ότι θα μπορούμε να καταλήξουμε σ’ ένα πρόγραμμα το οποίο θα απαλύνει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις αρνητικές επιπτώσεις στον κλάδο του πολιτισμού, από το γεγονός ότι φέτος το καλοκαίρι εκ των πραγμάτων ο συγχρωτισμός σε ανοιχτούς χώρους δεν θα μπορεί να γίνει με τις ίδιες διαδικασίες και με τους ίδιους κανόνες που γινόταν πάντα μέχρι σήμερα» κατέληξε ο πρωθυπουργός

Διαβάστε επίσης  Τα Σαββατοκύριακα στον Αμπαδιώτη είναι live!

Αγωνία και αβεβαιότητα

Πάντως τα μέχρι τώρα συναισθήματα που κυριαρχούν στον καλλιτεχνικό κόσμο είναι η αβεβαιότητα και ανασφάλεια στον χώρο των τεχνών.
Ηθοποιοί, τραγουδιστές και μουσικοί, παραμένουν μουδιασμένοι από τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στο διάγγελμά του σχετικά με τις ματαίωση των φετινών φεστιβάλ και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων που συγκεντρώνουν θεατές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.
Οξυγόνο
«Το οξυγόνο για μας τους καλλιτέχνες είναι το κοινό. Χωρίς κοινό είμαστε νεκροί», δηλώνει ο Δημήτρης Πιατάς, ηθοποιός.
«Ο καλλιτέχνης, αυτό που λέγεται ζωή, του δίνει χρώμα. Αυτή την στιγμή είναι μαύρο».
Αδιανόητο να συνεχιστεί η ζωή χωρίς εκδηλώσεις πολιτισμού για τον Γιάννη Μπέζο.
«Δεν μπορεί να πεθάνει ο πολιτισμός ένα καλοκαίρι ολόκληρο και μάλιστα στη χώρα μας. Το θεωρώ αδιανόητο».
Ο Δημήτρης Μπάσης ζητά να βρεθούν λύσεις για έναν κλάδο, που όπως αναφέρει, έχει κατεβάσει ρολά.
«Ο δικός μας κλάδος είναι ένας κλάδος που είναι κλειστός επ’ αόριστον. Πρέπει να ακούσει η πολιτεία τη φωνή αυτών των ανθρώπων γιατί ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις».

πηγή: http://in.gr