Richard Jewell (2019)

Biography, Crime, Drama

Η μπαλάντα του Ρίτσαρντ Τζούελ

Ο αμερικανός φύλακας σεκιούριτι  Ρίτσαρν Τζούελ , σώζει πολλές ζωές από έκρηξη βομβας

στους Ολυμπιακούς του 1996 στην Ατλάντα, όμως ενώ στην αρχή θεωρείται ήρωας , στη συνέχεια τα media και ο τύπος λανθασμένα τον στοχοποιεί ως τρομοκράτη.

Ο Κλίντ Ίστγουντ για άλλη μια φορά δίνει τα διαπιστευτήρια του ως μεγάλος σκηνοθέτης παρουσιάζοντας την πραγματική ιστορία του Ρίτσαρντ και περιγράφει την κατάσταση της μιντιοκρατούμενης κοινωνίας , η οποία ηρωοποιεί ή στοχοποιεί ανάλογα.

Το φιλμ εστιάζει στα γεγονότα μετά την έκρηξη. Ο Ρίτσαρντ παρουσιάζεται ως ένας ταπεινός φύλακας σεκιούριτι , ο οποίος όμως δείχνει υπερβάλλων ζήλο για τα καθηκοντα του, και έχει σαν μεγάλο όνειρο να γίνει κάποια στιγμή αστυνομικός.  Τον ρόλο παίζει ο Paul Walter Hauser σε μια ερμηνεία που πραγματικά αξίζει όσκαρ.

Ο Sam Rockwell παίζει το φίλο και δικηγόρο του, και προσπαθεί να τον βοηθήσει απέναντι στα media και απέναντι στο FBI που προσπαθεί να τον παρουσιάσει ως ένα μοναχικό βομβιστή.

Διαβάστε επίσης  Όσα πρέπει να γνωρίζεις για την κρεατίνη από τον Μανώλη Λουπασάκη

Το ρόλο της μητέρας του παίζει η Cathy Bates σε μια επίσης υπέροχη ερμηνεία, η οποία δικαίως παίρνει και την υποψηφιότητα όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου.

Το φιλμ εστιάζει στα media και στην βιασύνη που επιδεικνύουν να βγάλουν συμπεράσματα και να παράγουν είδηση χωρίς πρώτα να ερευνήσουν τα στοιχεία με προσοχή , και χωρίς να τα διασταυρώνουν , καταστρέφοντας ζωές , βάζοντας την τηλεθέαση και την δημοσιότητα πάνω απ όλα. Σας θυμίζει κάτι αυτό?

Του Στάθη Ιωάννου 

Chillin Press