Ο Γιάννης Βρούτσης για το σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, εν όψει της επανεκκίνησης της αγοράς και των επιχειρήσεων – Τι είπε για το επίδομα 800 ευρώ
Παρατείνεται το επίδομα 800 ευρώ – Απαγόρευση απολύσεων – Ενίσχυση εργαζομένων με μειωμένο ωράριο
Τα νέα μέτρα στήριξης, στο πλαίσιο της έναρξης της άρσης των περιοριστικών μέτρων ανέλυσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κος Γιάννης Βρούτσης, κατά τη κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε χτες μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνι Γεωργιάδη.

Αναλυτικότερα, το σχέδιο του Υπουργείου Εργασίας εν όψει της επανεκκίνησης της αγοράς και των επιχειρήσεων, μετά την άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Σύμφωνα με τον κο Βρούτση, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη νέα φάση που εισέρχεται η οικονομία, καλείται να κινηθεί σε τρεις άξονες:

-Συνέχιση στήριξης των θέσεων εργασίας των επιχειρήσεων,

-στήριξη των εισοδημάτων και

-προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Συμβάσεις εργασίας – Βρoύτσης:
Σύμφωνα με τα μέτρα του Υπουργείου Εργασίας, ο κος Βρούτσης προανήγγειλε τη δυνατότητα κατάργησης της αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τουλάχιστον για ποσοστό 40% των μισθωτών που έχουν τεθεί σε αναστολή από μια επιχείρηση με νέα ρύθμιση που εμπεριέχεται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία και αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα. Σ

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, η δυνατότητα δίνεται με μια βασική προϋπόθεση: εφόσον η αναστολή έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον 15 ημέρες.

Οι άνωθεν επιχειρήσεις και εργοδότες θα έχουν την δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων εργασίας που έχουν τεθεί σε αναστολή, όχι μεγαλύτερου του 60%, κατά ανώτατο χρονικό διάστημα 30 ημερών και όχι μετά την 31η Μαΐου 2020.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 788: You Never Know..

Προϋποθέσεις παράτασης
Η παράταση της αναστολής των συμβάσεων θα ισχύσει υπό δύο βασικές προϋποθέσεις:

– την απαγόρευση απολύσεων και της μείωσης του προσωπικού τους μέχρι τις 31 Μαΐου και

– την ρητή διατήρηση των θέσεων εργασίας με τις ίδιες μορφές συμβάσεων.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης παρατείνει την αναστολή περισσοτέρων συμβάσεων εργασίας από αυτές που αντιστοιχούν στο ποσοστό του 60% επί του συνόλου αυτών, υποχρεούται να καταβάλλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων αυτών, επισήμανε ο κ. Βρούτσης.

Αναφορικά με τα μέτρ,α τα οποία έχει λάβει η κυβέρνηση, μέχρι τώρα, για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών από τον κορωνοϊό, ο κ. Βρούτσης ανέφερε τα εξής:

«Μπροστά στο πρωτόγνωρο φαινόμενο της πανδημίας του κορoνοϊού και της υγειονομικής κρίσης, που ακολούθησε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινήθηκε γρήγορα και μεθοδικά σε δύο κατευθύνσεις: η πρώτη ήταν η πρόληψη της δημόσιας υγείας και η δεύτερη η στήριξη της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας.

Έγκαιρα και αποφασιστικά απλώσαμε ένα δίχτυ προστασίας, το οποίο μοιράστηκε ανά τακτές περιόδους σε τέσσερις δέσμες έκτακτων, προσωρινών, αλλά αναγκαίων μέτρων, για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους ανέργους.

Ωστόσο, η παράταση της αναστολής των συμβάσεων θα ισχύσει υπό δύο βασικές προϋποθέσεις : την απαγόρευση απολύσεων και της μείωσης του προσωπικού τους μέχρι τις 31 Μαΐου και την ρητή διατήρηση των θέσεων εργασίας με τις ίδιες μορφές συμβάσεων.

Καμία απόλυση, καμία καταγγελία σύμβασης εργασίας για το επόμενο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα εξακολουθούν να εφαρμόζονται τα έκτακτα και αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της διασποράς του κορονοιού στη χώρα μας.

Σε περίπτωση που ο εργοδότης παρατείνει την αναστολή περισσοτέρων συμβάσεων εργασίας από αυτές που αντιστοιχούν στο ποσοστό του 60% επί του συνόλου αυτών, υποχρεούται να καταβάλλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων αυτών.

Διαβάστε επίσης  GASPIE 2024 (μέρος β) - by GAS Motosport Culture

Παράταση αναστολής
Αντίστοιχα παρατείνεται η αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η απαγόρευση λειτουργίας με εντολή δημόσιας αρχής εξακολουθεί να υφίσταται κατά τον μήνα Μάιο.

Σε κάθε περίπτωση μέχρι να αρθεί και η τελευταία αρνητική επίπτωση της πανδημίας, θα συνεχίσουμε να χορηγούμε την αποζημίωση ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους παραμένουν σε προσωρινή αναστολή της σύμβασής τους ή οι δραστηριότητες όπου απασχολούνται επαγγελματικά παραμένουν κλειστές για υγειονομικούς λόγους.

Παρέχουμε ακόμα την δυνατότητα σε επιχειρήσεις και εργοδότες των οποίων η επιχειρηματική δραστηριότητά τους είτε έχει ανασταλεί με εντολή δημόσιας αρχής είτε πλήττονται σημαντικά, βάσει των οριζομένων από το Υπουργείο Οικονομικών ΚΑΔ, να ανακαλούν προσωρινά την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους με σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και ανελαστικών αναγκών.

Η προσωρινή επάνοδος στην εργασία εργαζομένων των οποίων η σύμβαση τελεί σε αναστολή για τέτοιες επιτακτικές και επείγουσες ανάγκες πρέπει να δηλώνεται από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες με ειδικό έντυπο στο ΠΣ Εργάνη και σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη της πραγματοποίησης της παρεχόμενης έκτακτης εργασίας.

Ωράριο
Τέλος με σκοπό την διασφάλιση της ομαλής επανεκκίνησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα, καθώς και της δημόσιας υγείας, οι επιχειρήσεις– εργοδότες, που είχε ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής ή ήταν πληττόμενες σημαντικά θα μπορούν να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους με το ωράριο λειτουργίας τους, κατά τα οριζόμενα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η προσαρμογή του ωραρίου εργασίας των εργαζομένων πραγματοποιείται υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων αυτών.

Διαβάστε επίσης  Εγκαίνια iReady Service & Accessories: Special Guest Andreasondecks (05/4)

Στήριξη επιστημονικής κοινότητας – Επίδομα 600 ευρώ
Μέσα στον Απρίλιο, θέλω να θυμίσω, ότι στηρίξαμε τα εισοδήματα περίπου 2 εκατομμυρίων εργαζόμενων και επιχειρήσεων. Σχεδόν 800.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, 600.000 ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν λάβει τα 800 ευρώ. Σχεδόν 165.000 επιστήμονες έχουν λάβει την ενίσχυση των 600 ευρώ.

Όσοι από τους δικαιούχους είχαν αιτηθεί τη συμμετοχή τους στην υπ’ αριθ. πρωτ. 286/2-4-2020 πρόσκληση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τους καταβλήθηκε το ποσό των 400 ευρώ ως προκαταβολή, τους καταβάλλεται το ποσό των 200 ευρώ για την αποπληρωμή του ποσού της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 600 ευρώ.

Όσοι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού δεν είχαν λάβει μέρος στην παραπάνω πρόσκληση, δύνανται, μέχρι τις 08.05.2020, να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση στο περιβάλλον του Πληροφοριακού Συστήματος (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» (supportemployees.services.gov.gr) για την καταβολή της ανωτέρω οικονομικής ενίσχυσης-αποζημίωσης ειδικού σκοπού, με τη χρήση των κωδικών taxisnet, που διαθέτουν.

Για τις ειδικές κατηγορίες
Επίσης, μέσα στην εβδομάδα θα ανοίξει στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ το σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο για τις νέες κατηγορίες εργαζομένων όπως οικοδόμοι, εργαζόμενοι σε τουριστικά επαγγέλματα και άλλες κατηγορίες εργαζόμενων -συνολικά σε 160.000 δικαιούχους- προκειμένου να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση για την λήψη της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επιδόματος ύψους 800 ευρώ. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία ώστε να καταβληθούν τα χρήματα στους δικαιούχους το διάστημα 5-8 Μαΐου.

Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας
Τέλος, παρατείνεται έως και τις 30.6.2020 η ισχύς των κανονιστικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Διαιτητικών Αποφάσεων οι οποίες έληξαν στο διάστημα από 28.2.2020 έως τις 30.4.2020 με σκοπό να δοθεί επαρκής χρόνος στους κοινωνικούς εταίρους ώστε να προβούν σε συλλογικές διαπραγματεύσεις για τη σύναψη νέων συμβάσεων.

Πηγή: naiolaia.gr