Υγειονομικό “διαβατήριο” για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν στην Ελλάδα ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες διασποράς του κορονοϊού από εισερχόμενα κρούσματα, σταδιακό άνοιγμα των ξενοδοχειακών μονάδων πιθανότατα από τον Ιούλιο και σε εξάρτηση με τους τουριστικούς προορισμούς και επιμέρους συμφωνίες με τους tour operators για την επανέναρξη της ταξιδιωτικής ροής, είναι τρία από τα βασικά σημεία του κυβερνητικού σχεδιασμού, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα για τον Τουρισμό και την επανεκκίνηση της τουριστικής οικονομίας.

Φορείς του τουριστικού χώρου θεωρούν πως η φετινή σεζόν δεν θα χαθεί ολοκληρωτικά, εντούτοις οι απώλειες είναι δεδομένες. Όπως ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, πάμε για τουριστική περίοδο τριών μηνών. Ο ίδιος μάλιστα έκανε λόγο για πτώση κατά 50% στην ταξιδιωτική κίνηση φέτος, ενώ συμπλήρωσε ότι δεν αναμένονται στην Ελλάδα αφίξεις τουριστών από χώρες πέραν της Ευρώπης.

Τι είναι το υγειονομικό πιστοποιητικό

Κρίσιμο ζήτημα, τόσο από κυβερνητικής πλευράς για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, όσο και για τους επιχειρηματίες του Τουρισμού, είναι η ασφαλής είσοδος και έξοδος των ξένων τουριστών. Για το λόγο αυτό φαίνεται να προκρίνεται τελικά το “υγειονομικό διαβατήριο”, όπως προ ημερών είχε μεταδώσει το Capital.gr.
Αυτό που συζητείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι να γίνονται τεστ αντισωμάτων σε όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν, ώστε να γνωρίζουν εάν έχουν περάσει τον ιό. Η λύση αυτή, όπως αναφέρουν παράγοντες του χώρου, θα μπορούσε να αποτελέσει μια “βάση” ασφαλείας, ώστε να αποφευχθεί ένα δεύτερο κρούσμα της επιδημίας μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες.

Διαβάστε επίσης  «Σάρωσαν» οι Κρητικοπούλες στα καλλιστεία STAR ΕΛΛΑΣ-MISS ΕΛΛΑΣ 2022

Καθοριστικής σημασίας, την ίδια ώρα, θα είναι και οι συμφωνίες με τους tour operators, που ήδη καταστρώνουν στη στρατηγική τους για την ελληνική αγορά και επιστροφή στην κανονικότητα, μόλις ανοίξουν οι ξένες αγορές (Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία), αλλά και μόλις δοθεί το πράσινο φως για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων.
Για τα τελευταία, υπάρχει σειρά προτάσεων για το πώς θα εξασφαλιστεί το ασφαλές άνοιγμα. Πηγές από μεγάλο ξενοδοχειακό όμιλο της χώρας με παρουσία σε όλους τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς σημειώνουν πως περιμένουν τις κυβερνητικές οδηγίες για το πώς θα προχωρήσουν. Προσθέτουν επίσης πως ενδεχομένως οι αποφάσεις για την επαναλειτουργία των μονάδων να εξειδικευτούν και ανά Περιφέρεια.

Πηγή: http://capital.gr

photo cover: https://www.trover.com/d/29vPm-old-venetian-harbour-chania-greece