Okja (2017)
Action, Adventure, Drama
Όκτζα

Εδώ και καιρό, έχω γίνει μεγάλος fan του Κορεατικού κινηματογράφου.

Δεν είναι μόνο ο Chan-wook Park που σαν σκηνοθέτης με άφησε πραγματικά άφωνο με το Oldboy (2003). Ήρθε πλέον και ο Bong Joon Ho να αφήσει την υπογραφή του με ταινίες αριστουργήματα. Η πρώτη μου εμπειρία ήταν στις Μνήμες εγκλήματος (2003) που με έκανε να προσέξω αυτόν τον ταλαντούχο σκηνοθέτη. Ήρθαν όμως τα Παράσιτα (2019) που σάρωσαν τα φετινά όσκαρ και πλέον το Κορεατικό σινεμά πήρε διεθνή αναγνώριση σε τεράστιο πλέον βαθμό.

Πρόσφατα όμως είδα μια άλλη ταινία του Bong Joon Ho , που αρχικά είχε περάσει στα ψιλά σε παραγωγή του Netflix .Tο 2017 το netflix δεν φημιζόταν για ταινίες ποιότητας και budget και οι περισσότεροι σινεφίλ, προτιμούσαν ταινίες που έπαιζαν στις αίθουσες και όχι σε ταινίες που αποκλειστικά σε υπηρεσίες streaming. Όταν η ταινία έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ των Καννών, το κοινό υποδέχτηκε το λογότυπο του Netflix με αποδοκιμασίες , οι οποίες έγιναν πιο έντονες επειδή το φιλμ στα πρώτα 10 λεπτά προβαλλόταν σε λάθος αναλογίες οθόνης από την κανονική. Μέχρις ότου οι διοργανωτές κατάλαβαν το λάθος και έβαλαν την ταινία από την αρχή. Στη 2η λοιπόν εμφάνιση του λογότυπου , οι αποδοκιμασίες έγιναν περισσότερες.
Αυτή λοιπόν η ταινία που αρχικά πέρασε στα ψιλά, αυτή τελικά μου έκανε και τη μεγαλύτερη εντύπωση.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 788: You Never Know..

Ο Bong Joon Ho εκτός από τη σκηνοθεσία , υπογράφει και το σενάριο! Χωρίς πλέον καμία αμφιβολία , ανήκει στους 10 καλύτερους σκηνοθέτες της εποχή του.
Πρόκειται για ίσως την πιο παράξενη ταινία του, με εναλλαγές γέλιου και λύπης και μια αίσθηση πικρή που σε αφήνει να σκεφτείς λίγο περισσότερο. Η σατυρική αφήγηση της ιστορίας , τελικά πετυχαίνει το σκοπό της.

Πρωταγωνίστρια η 13χρονη Seo-hyun Ahn , η οποία μάλιστα κάνει ντεμπούτο στο σινεμά, παίζει το ρόλο της Mija , το κορίτσι που ρισκάρει τα πάντα, χωρίς να φοβηθεί να τα βάλει απέναντι σε μια παντοδύναμη πολυεθνική , με σκοπό να σώσει την Όκτζα , το συναρπαστικό θηρίο που μεγάλωσε μαζί.
Την πλαισιώνουν ο Jake Gyllenhaal και η Tilda Swinton.

Η ταινία σε αρκετές στιγμές θα σας δημιουργήσει έντονα συναισθήματα και δυνατές συγκινήσεις, από κάποιες εκπλήξεις που σας επιφυλάσει. Αυτή άλλωστε είναι και η ομορφιά του Κορεάτικου κινηματογράφου. Στο τέλος , ίσως γίνετε και χορτοφάγοι!

 

 

Review by Stathis Ioannou

Διαβάστε επίσης  Εγκαίνια iReady Service & Accessories: Special Guest Andreasondecks (05/4)

For Chillin Press