Σε εφαρμογή τίθεται από την Δευτέρα, 11 Μαΐου, το δεύτερο στάδιο της άρσης των περιοριστικών μέτρων έναντι του κοροναϊου

Ξεκινάει και επίσημα η εμπορική δραστηριότητα στη χώρα, καθώς λειτουργούν εκ νέου -μετά από σχεδόν 2 μήνες- τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα στη χώρα, φέρνοντας την… Άνοιξη και για το λιανεμπόριο.

Στην εργασία τους επιστρέφουν σήμερα, Δευτέρα 155.962 εργαζόμενοι (συνολικά το 22,5% των εργαζομένων που ετέθησαν σε αναστολή λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων τους), ενώ ρολά σηκώνουν για να υποδεχθούν το καταναλωτικό κοινό, 66.010 επιχειρήσεις, αριθμός που αντιστοιχεί στο 25% των επιχειρήσεων, οι οποίες είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους λόγω πανδημίας.


Οι επιχειρήσεις

Συγκεκριμένα επανεκκινούν από σήμερα οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου με αντικείμενο: εξοπλισμού ήχου και εικόνας, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών, χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου, ηλεκτρικών οικιακών συσκευών, επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης, εγγραφών μουσικής και εικόνας, παιχνιδιών κάθε είδους ενδυμάτων, υποδημάτων και δερμάτινων ειδών καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού, ρολογιών και κοσμημάτων, καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών.
Επίσης, επανεκκινούν από τα φυσικά τους καταστήματα την λειτουργία τους οι επιχειρήσεις: ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών, ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων, ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, και καθώς επίσης και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop).

Διαβάστε επίσης  Του Λωλοστεφανή - by GAS Motosport Culture

Παράλληλα επαναλειτουργούν οι επιχειρήσεις με αντικείμενο το λιανικό εμπόριο σε υπαίθριους πάγκους και αγορές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ενδυμάτων και υποδημάτων καθώς και άλλων ειδών καθώς και οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών, οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα, και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.
Οι αυστηρές οδηγίες

Η επαναλειτουργία των καταστημάτων αύριο περνά, ωστόσο, μέσα από ένα πυκνό φάσμα οδηγιών, τις οποίες θα πρέπει να τηρούν πιστά πωλητές και πελάτες. Ειδικότερα:

Ως προς τις αποστάσεις εντός του καταστήματος, προβλέπεται:

• Έως 20τμ: 4 άτομα
• Από 20-100 τμ: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10τμ
• Άνω των 100τμ: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15τμ
• Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.
• Στα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών, η λειτουργία τους γίνεται μόνο με την αναλογία τήρησης των αποστάσεων για καθήμενους πελάτες.
• Σε όλα τα καταστήματα ανεξαιρέτως συστήνεται να αποφεύγονται τα ασανσέρ.
Ως προς τα ωράρια λειτουργίας:
• Η έναρξη λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων ορίζεται στις 10πμ.
• Εξαίρεση αποτελούν τα καταστήματα πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7:00 πμ.
• Στις σχολές οδηγών η προσέλευση των πελατών γίνεται μόνο με ραντεβού και είναι υποχρεωτική η τήρηση βιβλίου με τα ραντεβού της ημέρας.

Διαβάστε επίσης  Trophée Mille 2024: 3η θέση στον 13ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γαστρονομίας για ένα δικό μας παιδί!

Ως προς τη χρήση μάσκας εντός των καταστημάτων:

• Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες στα εμπορικά καταστήματα, τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών.
• Υποχρεωτική εξακολουθεί να είναι η χρήση μάσκας και γαντιών στα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής για τους εργαζόμενους.
• Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας και για τον εκπαιδευτή για τον εκπαιδευόμενο στις σχολές οδηγών.

πηγή: http://in.gr