Μπορεί η καραντίνα να έληξε, εμείς όμως εξακολουθούμε να… προσέχουμε για να έχουμε – τόσο την υγεία μας, όσο και την κουζίνα μας γεμάτη με τα βασικά προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούμε συχνά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Το ημερολόγιο αυτό, σκέφτηκα να το γράψω με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να λειτουργήσει σαν μια «λίστα» για τα ψώνια που μπορεί να χρειαστεί να κάνουμε μέσα σε μία εβδομάδα, 15 μέρες ή έναν μήνα. Το concept; Φτιάχνουμε μόνοι μας στο σπίτι κάποια δημοφιλή προϊόντα για τα οποία μπορεί να χρειαζόταν να επισκεφτούμε το σούπερ μάρκετ περισσότερες φορές. Στη ουσία, πηγαίνουμε μία φορά για να προμηθευτούμε τις βασικές πρώτες ύλες μας και στη συνέχεια δημιουργούμε το δικό μας στοκ μειώνοντας τις βόλτες μας στο σούπερ μάρκετ. Τι θα κερδίσουμε;
- Λιγότερες επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ – αν είναι να εκμεταλλευτούμε κάπως την άρση της καραντίνας, ας το κάνουμε επενδύοντας σε βόλτες στα πάρκα, τη θάλασσα, τη φύση – γενικά σε χώρους ανοιχτούς.
- Σπιτικές παρασκευές – τι καλύτερο από το να ετοιμάζουμε μόνοι μας κάποια από τα βασικά προϊόντα της κουζίνας μας χρησιμοποιώντας ολόφρεσκα αγνά υλικά;
- Γινόμαστε καλύτεροι μάγειρες – κακά τα ψέματα: Όσο περισσότερο μαγειρεύουμε, τόσο καλύτεροι γινόμαστε! Αυτή η περίοδος, θα μπορούσε κάλλιστα να λειτουργήσει προς όφελός μας κάνοντάς μας ακόμα πιο «δυνατούς» στην κουζίνα.
Λοιπόν, τι λέτε, πάμε να δούμε ποια από τα βασικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας θα μπορούσαμε να ετοιμάζουμε μόνοι μας στο σπίτι;
Ίσως είναι ένα από τα πιο βασικά υλικά που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική μας. Τη φτιάχνουμε, λοιπόν, μόνοι μας στο σπίτι και την αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα, κλεισμένα αεροστεγώς στο ψυγείο για 2-3 μέρες ή στην κατάψυξη σε ειδικές συσκευασίες για αποθήκευση τροφίμων.
Extra tip: Μαζί με αυτή, σας δίνω και τη συνταγή για Σπιτική κέτσαπ. Για κανένα Κλαμπ σάντουιτς, κανένα Burger, μια μερίδα Τηγανητές πατάτες…
Ναι, σε μόλις 3 ώρες μπορούμε να ετοιμάσουμε το δικό μας γιαούρτι στην κουζίνα του σπιτιού μας! Τέσσερις γενναίες μερίδες για κάθε στιγμή της ημέρας τις οποίες -φυσικά- μπορούμε να απολαύσουμε με διάφορα συνοδευτικά όπως – ξηρούς καρπούς, μέλι ή φρεσκοκομμένα φρούτα. Και μια και θα μπούμε στην κουζίνα για να το φτιάξουμε, μπορούμε να κάνουμε μια-δυο δόσεις παραπάνω. Κι επειδή μπορούμε, αν θέλουμε δοκιμάζουμε και μια vegan εκδοχή: Vegan γιαούρτι από γάλα καρύδας
Χρειάζονται μόλις 10 λεπτά για να ετοιμάσουμε τη ζύμη μας, μία ώρα αναμονή και ακόμα μια ώρα ψήσιμο για να ετοιμάσουμε το δικό μας χειροποίητο ψωμί του τοστ! Αφού το ετοιμάσουμε, μπορούμε να το διατηρήσουμε για μία εβδομάδα στο ψυγείο (αφού το τυλίξουμε καλά με μεμβράνη) ή έως και δύο μήνες στην κατάψυξη.
Για το γάλα το κλασικό, έχουμε ανάγκη την αγελάδα. Κάποια άλλα γάλατα όμως, όπως π.χ. το γάλα αμυγδάλου, μπορούμε να το φτιάξουμε και μόνοι μας! Κι επειδή το συγκεκριμένο δεν είναι το μόνο που μπορούμε να φτιάξουμε, εδώ μπορούμε να βρούμε πολλές ακόμα εναλλακτικές.
Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ως άλειμμα στο ψωμί, τη φρυγανιά ή τα μπισκότα μας. Μάλιστα, εναλλακτικά, μπορούμε αν θέλουμε να δοκιμάσουμε και το Βούτυρο από καρύδια Βραζιλίας.
Γιατί φράουλα; Επειδή είναι μια από τις αγαπημένες μαρμελάδες μικρών και μεγάλων. Επιπλέον, οι φράουλες είναι στην εποχή τους άρα αυτή είναι η ιδανική ευκαιρία για να κλείσουμε σε βαζάκια όλο το άρωμα και τη γεύση τους όχι μόνο για αυτή την εποχή, αλλά για όλο τον χρόνο!
Συνολικά θα χρειαστούμε μόλις μισή ωρίτσα για να ετοιμάσουμε τα δικά μας δημητριακά με τα οποία μπορούμε να συνοδεύουμε το γάλα ή το γιαούρτι μας. Μάλιστα, για το τελευταίο σας έχω ένα ακόμα super συνοδευτικό: Σπιτική γκρανόλα!
Ενισχύουμε τη γεύση των σάντουιτς με τη δική μας σπιτική μαγιονέζα. Έτοιμη σε μόλις πέντε λεπτά, με γεύση που θα ενθουσιάσει όποιον τη δοκιμάσει. Το καλύτερο όλων; Υπάρχει και vegan εκδοχή και σας την έχω εδώ!
Και με τις ζύμες τι γίνεται;
Τις έχω μαζέψει όλες εδώ! Βασικά, όχι όλες αλλά κάποιες από τις πιο σημαντικές. Ποιες είναι αυτές; έχουμε και λέμε:
- Ψωμί χωρίς ζύμωμα, αλλά και Ψωμί με προζύμι
- Ζυμαρικά – θα τα βρείτε εδώ, μαζί με όλα τους τα μυστικά
- Φύλλο για πίτες – σε αυτή τη Σπανακόπιτα με φέτα έχω χρησιμοποιήσει το αγαπημένο μου
- Ζύμη για πίτσα – είναι η ζύμη που έχω χρησιμοποιήσει στην Αυθεντική ιταλική πίτσα και είναι ΦΟ-ΒΕ-ΡΗ!
- Σπιτικά ψωμάκια burger
- Πίτες για σουβλάκι
Δοκιμάστε αυτές τις συνταγές. Αγαπήστε τες και επιτρέψτε τους να αλλάξουν τη μαγειρική σας. Στην κουζίνα μας μπορούμε, πραγματικά, να φτιάξουμε ό,τι τραβάει η όρεξή μας (ή τουλάχιστον πολλά από αυτά). Βασική προϋπόθεση; Να έχουμε καλά οργανωμένο ψυγείο και ντουλάπια και να αφιερώσουμε λίγο παραπάνω χρόνο στη μαγειρική 🙂 Όπως και να έχουν τα πράγματα, το αποτέλεσμα θα μας ανταμείψει!
Άκης