• Τι προβλέπει το προσχέδιο της απόφασης που έχει στην κατοχή του το Politico για την ελεύθερη μετακίνηση στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ- Οι φάσεις και οι ζώνες- Τι ζητά η Αθήνα με έγγραφο που κατέθεσε

To άνοιγμα των συνόρων στην ΕΕ και η αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι στην κορυφή της ατζέντας της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων την Τετάρτη. Όπως αποκαλύπτει το Brussels Playbook του Politico στην Κομισιόν έχει κατατεθεί και ελληνική πρόταση.

Το προσχέδιο της απόφασης που έχει στην κατοχή του το Politico περιλαμβάνει μια «σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση» για την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Κάποιος μπορεί να χρειαστεί να περάσει ένα τεστ ή να κατοικεί σε μια «πράσινη» ζώνη στην κλίμακα του κορωνοϊού για να του επιτραπεί να ταξιδέψει, σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο. «Εάν οι επιδημιολογικές εξελίξεις σε ολόκληρη την Ευρώπη συνεχίσουν την τρέχουσα θετική τους τάση, είναι πιθανό να αρθούν σταδιακά οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι συνοριακοί έλεγχοι σε ολόκληρη την ΕΕ», αναφέρει το προσχέδιο. Πρόκειται για την Φάση 2 – που μπορεί να είναι πολύ μακριά, καθώς βρισκόμαστε σήμερα σε αυτό που η Επιτροπή αποκαλεί Φάση 0. Για το δυνητικά μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ της Φάσης 0 και της Φάσης 2, οι Βρυξέλλες θα προτείνουν την άρση των περιορισμών αρχικά για κάποιες περιοχές, δηλαδή για περιφέρειες σε χώρες της ΕΕ που έχουν «συγκρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση».

Διαβάστε επίσης  Ο τουρισμός του εμβολίου μόλις ξεκίνησε

Η δεύτερη επιλογή για την ελεύθερη μετακίνηση είναι να επιτραπεί η διέλευση σε συνοριακά περάσματα όπου οι ταξιδιώτες «θα μπορούν να υποβάλλονται σε καθορισμένους ελέγχους», όπως είναι οι υγειονομικοί έλεγχοι – «χωρίς διακρίσεις (που μπορεί να πραγματοποιούνται στα σύνορα ή πριν)». Η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών θα μπορούσαν να ξεκινήσουν πρώτα «για ορισμένους τύπους μεταφοράς και ορισμένους τύπους τουριστικών δραστηριοτήτων, ενόψει ι το ένα από τα μεγάλα θέματα που θα συζητήσει την Τετάρτη η επιτροπή.του προγραμματισμού καλοκαιρινών ταξιδιών για διακοπές». Η αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας είνα

Τι ζητά η Αθήνα
Σύμφωνα με το Politico η Αθήνα έχει υποβάλει την δική της πρόταση στην Κομισιόν στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Στόχος μας είναι να εργαστούμε για να επιτραπούν ξανά τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν». Η Αθήνα θέλει «δίκαιη μεταχείριση» όλων των πιθανών ταξιδιωτών για να αποτρέψει «οποιαδήποτε μεροληπτική στάση σε ό,τι αφορά την υπηκοότητα» στα πρωτόκολλα ταξιδιού. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», λέει το έγγραφο, ζητώντας να επιτρέπεται στους ανθρώπους να ταξιδεύουν… και στη συνέχεια να επιστρέφουν γρήγορα και εύκολα στο σπίτι: Δεν πρέπει να υπάρχει «καραντίνα ή άλλες δυσανάλογες ή ανασταλτικές απαιτήσεις κατά την επιστροφή». Ωστόσο, η Αθήνα δεν υποστηρίζει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων για οποιονδήποτε.

Διαβάστε επίσης  Επιστρέφει στα Χανιά η Ryanair

Προτείνει όλοι οι ταξιδιώτες να υποβάλλο%