Στην πιο πολυσύχναστη πλατεία της Νέας Υόρκης.

“Το ρολόι των θανάτων εξαιτίας του Τραμπ”: έτσι βάφτισε ο στρατευμένος σκηνοθέτης Γιουτζίν Τζαρέκι τον φωτεινό πίνακα που εγκαταστάθηκε πρόσφατα στην πιο πολυσύχναστη πλατεία της Νέας Υόρκης και αναγράφει τον αριθμό των θυμάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στις ΗΠΑ που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί, κατ’ αυτόν, αν ο ένοικος του Λευκού Οίκου είχε αναλάβει δράση πιο γρήγορα.

Αυτό το “ρολόι”, τοποθετημένο στην οροφή ενός κτιρίου στην Times Square που εγκαταλείφθηκε εν μέσω της πανδημίας, μέτραγε χθες πάνω από 48.000 θανάτους — 48.590, για την ακρίβεια — ενώ το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας στη χώρα ξεπέρασε τους 80.000 και ο επίσημος απολογισμός στις ΗΠΑ είναι, εδώ και καιρό, ο πιο βαρύς στον πλανήτη.

Ένα ρολόι για την κακή διαχείρηση της κρίσης από τον Τραμπ

Ο μετρητής αυτός βασίζεται στην εξής υπόθεση: το 60% των θανάτων στις ΗΠΑ θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ είχε αποφασίσει να εφαρμόσει τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, το κλείσιμο των σχολείων και επιχειρήσεων περίπου μία εβδομάδα νωρίτερα από ό,τι το έπραξε, δηλαδή την 9η Μαρτίου αντί της 16ης, εξήγησε ο Τζαρέκι στο μπλογκ του στο Medium.

Διαβάστε επίσης  GASPIE 2024 - by GAS Motosport Culture

Ο νεοϋορκέζος κινηματογραφιστής, βραβευμένος δύο φορές στο φεστιβάλ Sundance, εξήγησε πως χρησιμοποιεί αυτόν τον “συντηρητικό” υπολογισμό, το 60%, διότι σε αυτόν είχαν καταλήξει ορισμένοι ειδικοί με βάση δηλώσεις που είχε κάνει στα μέσα του Απριλίου ο επιδημιολόγος Δρ. Άνθονι Φάουτσι, ο οποίος χαίρει σεβασμού στις ΗΠΑ.

Δείτε τον μετρητή πατώντας εδώ.

Ο διάσημος επιδημιολόγος και σύμβουλος του Τραμπ παραδέχθηκε ότι εάν είχαν τεθεί σε εφαρμογή τα μέτρα από την 9η Μαρτίου, “θα μπορούσαν να είχαν σωθεί ζωές”.

“Οι ζωές που χάθηκαν ήδη χωρίς λόγο απαιτούν να ζητήσουμε πιο υπεύθυνη διαχείριση της κρίσης. Ακριβώς όπως τα ονόματα των πεσόντων στρατιωτών χαράσσονται σε μνημεία για να μας υπενθυμίζουν το κόστος των πολέμων, η ποσοτικοποίηση των ζωών που χάσαμε εξαιτίας της καθυστερημένης αντίδρασης του προέδρου θα υπηρετήσει μια ζωτικής σημασίας λειτουργία για την κοινή γνώμη”, εξηγεί ο Τζαρέκι στο κείμενο στο μπλογκ του, το οποίο δημοσιεύθηκε αρχικά στην εφημερίδα The Washington Post.

Δείτε το βίντεο

Διαβάστε επίσης  20 χρόνια Energy Fitness party at Bras de Freres!

Πηγή: https://www.thetoc.gr/