Beasts of No Nation (2015)
Drama, War
Θηρία Χωρίς Πατρίδα

Πρόκειται για την ταινία που περιγράφει πιο ρεαλιστικά , έναν σύγχρονο εμφύλιο πόλεμο στην Αφρική. Το σενάριο είναι φανταστικό, όχι πραγματικό, αλλά ο σκηνοθέτης Cary Joji Fukunaga , συμβουλεύτηκε κάποιους πραγματικούς πολεμιστές από τους πολέμους της Σιέρα Λεόνε και της Λιβερίας. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα παίρνουν μέρος στην ταινία.

Η ταινία αναφέρεται στη ζωή του Agu , ενός 12 χρόνου παιδιού , ο οποίος ζει στο χωριό του με την οικογένεια του. Το χωριό αρχικά φυλάσσεται από άντρες των Ηνωμένων Εθνών και βρίσκεται στην πράσινη γραμμή μεταξύ των κρατικών δυνάμεων και των ανταρτών.

Κάποια στιγμή όμως οι κυανόκρανοι φεύγουν οπότε η οικογένεια του χωρίζεται.

Η μητέρα του και μικρή του αδερφή φεύγουν για την πρωτεύουσα, ενώ ο πατέρας του και αδερφός του μένουν στο χωριό για να προφυλάξουν την περιουσία τους.

Δυστυχώς ο πατέρας και αδερφός σκοτώνονται από το στρατό και ο μικρός Agu βρίσκει καταφύγιο στη ζούγκλα. Εκεί τον βρίσκουν οι αντάρτες και άθελα του μπαίνει στον πόλεμο μαζί τους.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 791: Against all odds

Η παιδική αθωότητα του Agu, χάνεται σε μια μέρα και βιώνει την σκληρότητα του πολέμου.

Η ταινία περιέχει ωμές και σκληρές σκηνές βίας που περιγράφονται άκρως ρεαλιστικά με την ντοκυμαντερίστικη μαεστρία του σκηνοθέτη.

Η ερμηνεία του μικρού Agu , (Abraham Attah), σε αφήνει άφωνο, και πραγματικά δεν πιστεύεις ότι ένας τόσο μικρός ηθοποιός μπορεί και μεταφέρει στο φακό με τόσο ρεαλισμό τον ρόλο του και μάλιστα στο ντεμπούτο του.

Ο Idris Elba στον ρόλο του κομαντάτ , εξαιρετικός και δικαίως κερδίζει υποψηφιότητα για χρυσή σφαίρα.

Το beasts of no nation , πρόκειται για την πρώτη ταινία του Netflix , καθώς αγοράστηκαν τα δικαιώματα της παγκόσμιας διανομής για περίπου 12 εκατ δολάρια και μάλιστα η προβολή της έγινε ταυτόχρονα με την προβολή στις αίθουσες και κάποιες εταιρίες διανομής την μποικόταραν , επειδή παραβιάστηκε η διορία των 90 ημερών που προβλέπεται , για την προβολή πρώτα στις αίθουσες.

Review by Stathis Ioannou

For Chillin Press