Να διατηρήσει τα κεκτημένα της στην μεγάλη μάχη με τον κοροναϊό θέλει η Ελλάδα, η οποία ωστόσο την ίδια στιγμή αναζητά τον τρόπο για να ανοίξει εκ νέου η βαριά βιομηχανία της, που δεν είναι άλλη από τον τουρισμό και να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί από τη φετινή χρονιά

Σε αυτό το πλαίσιο η χώρα μας φαίνεται να αντιμετωπίζει με ισχυρές επιφυλάξεις το σχέδιο που παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν αναφορικά με το άνοιγμα των συνόρων και την απελευθέρωση των μετακινήσεων.Σύμφωνα λοιπόν με αποκλειστικό ρεπορτάζ του MEGA η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει… το δικό της αντάρτικο στο σχέδιο της Κομισιόν και και επεξεργάζεται αυστηρά πρωτόκολλα για τουρίστες από συγκεκριμένες χώρες.

Μια από τις βασικότερες ενστάσεις που εκφράζει η Ελλάδα για τη μη διενέργεια διαγνωστικών τεστ σε όσους περνούν τα σύνορα της. Οι πληροφορίες που μετέδωσε MEGA αναφέρουν πως κανένας τουρίστας δε θα γίνεται δεκτός στη χώρα, αν δεν έχει προηγουμένως υποβληθεί σε εξέταση για κοροναϊό.

Διαβάστε επίσης  AlmyVita: Η πολυτέλεια που σας αξίζει..τώρα δίπλα σας!

Ακόμα οι πληροφορίες θέλουν την Ελλάδα να αναζητά διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, με σκοπό την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών ανάμεσα σε αυτές τις χώρες. Κάποιες από αυτές τις χώρες είναι η Σλοβακία, η Τσεχία, το Ισραήλ, η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Κροατία και η Αυστρία.

Μάλιστα, διευκρινίζεται ότι η λίστα αναμένεται να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Από την άλλη μεριά, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δε θα γίνονται δεκτοί τουρίστες από την Βρετανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και τη Σουηδία.

Πρόκειται για χώρες που μπορεί τα προηγούμενα χρόνια να τροφοδοτούσαν με πολλούς τουρίστες τη χώρα μας, ωστόσο στη μάχη με τον κοροναϊό έχουν πάρει χαμηλό βαθμό και μετρούν πολλές χιλιάδες νεκρούς.

 

Προβληματισμένοι και οι φορείς του τουρισμού

Έντονους προβληματισμούς για το σχέδιο της Κομισιόν εκφράζουν και οι ξενοδόχοι, οι οποίοι μάλιστα ζητούν από την κυβέρνηση να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες.

Διαβάστε επίσης  Μουσική Ταβέρνα Έγχορδο: 5 Χρόνια Birthday & Closing Season party (12/4)

Μιλώντας στο MEGA ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, αναφέρθηκε στους φόβους και τις αμφιβολίες των ξενοδόχων σχετικά με λειτουργία του τουρισμού φέτος.

«Η ελληνική κυβέρνηση είναι η αρμόδια να αποφασίσει, καθώς το πλαίσιο συστάσεων από την Κομισιόν, έχει θετικά στοιχεία που αναγνωρίζει τον τουρισμό σαν σημαντική οικονομική δραστηριότητα στην Ευρώπη. Θέλει να έχει ως σημαντικό στοιχείο την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών, όμως βλέπουμε ότι τελικά οι χώρες θα πρέπει να συζητήσουν από κοινού» είπε αρχικά.

Ωστόσο, στη έθεσε τους προβληματισμούς του: «Βλέπουμε μια αοριστία για τα λεγόμενα τεστ. Πρέπει να δούμε πως μπορούμε να οχυρωθούμε. Η Κομισιόν έβαλε ένα γενικό πλαίσιο κι εμείς πρέπει να προσπαθήσουμε να δούμε τις διακρατικές συμφωνίες. Ερχόμαστε στην πραγματικότητα της χώρας, η σεζόν είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί. Πρέπει να ετοιμαστούμε για δύσκολες συνθήκες».

Μάλιστα, διερωτάται πως «αν έχουμε ελεύθερη μετακίνηση, με μια απλή μάσκα, ο τουρίστας θα έρθει στο ελληνικό ξενοδοχείο και θα την πατήσει ο Έλληνας ξενοδόχος;»

Διαβάστε επίσης  Χαΐνηδες live @ Bras de frères (14/4)

«Μέσα στο αδιέξοδο, η Ελλάδα έβαλε τα δικά της ζητήματα, όμως φαίνεται πως η Ευρώπη θέλει να αφήσει ένα πιο χαλαρό σχέδιο που θα διαπραγματευτούν οι χώρες. Πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση, άμεσα, γιατί έρχονται πολύ πιο δύσκολες μέρες για τον ελληνικό τουρισμό» κατέληξε.

Το σχέδιο της Κομισιόν για τουρισμό


Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο ειδικής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε το σχέδιο των προτάσεών της για τον τουρισμό και τις μετακινήσεις των Ευρωπαίων πολιτών.

Μεταξύ άλλων ζήτησε να επαναληφθεί σταδιακά η τουριστική δραστηριότητα στις χώρες της ΕΕ, μετά τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόσθηκαν για να αντιμετωπισθεί ο κοροναϊός.

«Αυτό δεν θα είναι ένα φυσιολογικό καλοκαίρι… Όμως, αν κάνουμε όλοι προσπάθειες, δεν θα χρειαστεί να περάσουμε το καλοκαίρι αποκλεισμένοι στο σπίτι και το καλοκαίρι δεν θα χαθεί εντελώς για την τουριστική βιομηχανία», δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

πηγή: http://in.gr