Ήρθε η εποχή που το καλοκαίρι είναι πλέον εδώ κι εμείς αποζητάμε κάτι δροσερό να πιούμε στο ξεκίνημα της ημέρας, αλλά και κατά τη διάρκειά της. Οι επιλογές που έχουμε, πολλές και αγαπημένες. Φυσικοί χυμοί, milkshakes, κρύο τσάι, freddo, γίνονται οι καλύτεροι σύμμαχοι τις ζεστές μέρες που έρχονται χαρίζοντάς μας τη δροσιά τους αλλά και μπόλικη απόλαυση. Δυναμική είσοδο στην υγιεινή διατροφή τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει τα smoothies αφού εξασφαλίζουν τόσο γεύση, όσο και πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.

Χάρη στους πολλούς και διάφορους συνδυασμούς γεύσεων (φαντασία να έχεις, α κι ένα μπλέντερ), μπορείς να απολαύσεις το απόλυτο ρόφημα του καλοκαιριού χωρίς ενοχές, αλλά με έξτρα περηφάνια για τα οφέλη που χαρίζεις στον οργανισμό σου.

Παρακάτω θα βρεις  δροσιστικές συνταγές που μπορείς να φτιάξεις μόνος σου και που βοηθούν στην αποτοξίνωση, στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, στην τόνωση της επιδερμίδας, μα πάνω απ’ όλα, είναι να γλείφεις τα δάχτυλά σου!

Καρότο – Τζίντζερ – Ανανάς


Άλλο ένα smoothie που συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού και σε προστατεύει από κρυολογήματα. Το συγκεκριμένο περιέχει καρότο, που προσφέρει βιταμίνη Α και τζίντζερ, το οποίο έχει αντιοξειδωτικές κι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ μπορείς να προσθέσεις και κάποιο φρούτο, όπως μπανάνα ή ανανά, για μια δόση γλύκας.

Διαβάστε επίσης  Όσα πρέπει να ξέρεις για τους υδατάνθρακες από τον Μανώλη Λουπασάκη

Για την παρασκευή του: Παίρνεις 3 κούπες τριμμένο καρότο, 1 μικρό κομμάτι τζίντζερ καθαρισμένο, 1/4 της κούπας γιαούρτι, 1 κούπα γάλα καρύδας, 1 κουταλιά της σούπας μέλι, τα χτυπάς στο μπλέντερ και το υγιεινό σου ρόφημα είναι έτοιμο.

Ταχίνι – Σοκολάτα – Μπανάνα

Το ταχίνι είναι γνωστό για τα οφέλη του, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, ενώ επίσης προστατεύει την υγεία της επιδερμίδας αλλά και της καρδιάς. Μα πάνω απ’ όλα είναι νοστιμότατο. Μάθε ότι η κατανάλωση ταχινιού συνιστάται αφού τελειώσεις τη γυμναστική σου, καθώς ενισχύει τον μυϊκό και οστίτη ιστό.

Για την παρασκευή του: Για το συγκεκριμένο smoothie χρειάζεσαι 2 ώριμες μπανάνες, 1 κ.σ ταχίνι, 1 κ.σ μέλι, 1 κ.γ κακάο (σκόνη), μία πρέζα κανέλα, 250 γρ. γάλα αμυγδάλου ή ό,τι άλλο προτιμάς, ενώ προαιρετικά κι αν έχεις στη διάθεσή σου, μπορείς να προσθέσεις 1 βανίλια και 1/2 κ.γ τζίντζερ σε σκόνη. Βάζεις όλα τα υλικά στο μπλέντερ, τα αναμειγνύεις… et voilà!

Μάνγκο – Σπόροι chia

Close up of fresh blended fruit smoothies made with pineapple, banana, coconut, turmeric and chia seeds surrounded by raw ingredients green straws

 

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 790: Ας κρατήσουμε το θετικό!

Το μάνγκο είναι από τα αγαπημένα μου φρούτα σε smoothie, ενώ οι σπόροι chia, σε περίπτωση που δεν τους έχει ξαναδοκιμάσει, δεν κάνουν καθόλου αισθητή την παρουσία τους στη γεύση. Θα έλεγα ότι υπάρχουν μόνο και μόνο για να προσφέρουν τα θετικά τους στοιχεία, μεταξύ των οποίων οι φυτικές ίνες, ενώ μαζί με το μάνγκο το οποίο είναι πολύ χαμηλό σε περιεκτικότητα θερμίδων και λιπαρών, συνιστούν το ιδανικό ρόφημα για σένα που ψάχνεσαι να χάσεις κάνα κιλάκι.

Για την παρασκευή του: Θα χρειαστείς 2 κ.σ σπόρους chia, 1 1/2 κούπα γάλα αμυγδάλου (χωρίς ζάχαρη κατά προτίμηση), 2 παγωμένες και κομμένες μπανάνες (όχι πολύ μεγάλες) και 2 κούπες παγωμένα κομματάκια μάνγκο.

Ροδάκινο – Μπανάνα


Το εν λόγω smoothie μυρίζει καλοκαιράκι λόγω του ροδάκινου, ενώ σε περίπτωση που βρίσκεσαι σε διαδικασία αδυνατίσματος, στο προτείνω.

Για την παρασκευή του: Θέλεις 1/2 ροδάκινο, 1/2 μπανάνα, 2 κ.σ βρώμη, 1/2 κούπα γάλα αμυγδάλου (κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη), 1 κ.γ λιναρόσπορο, καθώς και πρωτεΐνη σε σκόνη. Μπορείς ακόμη να προσθέσεις νερό, αλλά αυτό δεν είναι υποχρεωτικό.

Διαβάστε επίσης  Μουσική Ταβέρνα Έγχορδο: 5 Χρόνια Birthday & Closing Season party (14/4)

 

 

 

 

 

Κάπου εδώ να πω ότι τα παραπάνω μπορείς να τα σερβίρεις λιγότερο αραιωμένα σε μπολ (τα λεγόμενα smoothie bowls) και να τ’ απολαύσεις με επιπλέον κομμάτια φρούτων, σοκολάτας, μπισκότου ή ό,τι τραβάει η όρεξή σου. Επίσης, να τονίσω ότι ταυτόχρονα πρέπει να τρως και τα γεύματα σου και όχι να τα αντικαταστήσεις εξ ολοκλήρου από νόστιμα smoothies!

Καλή απόλαυση!