Τη δική τους απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού δίνουν οι πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες προσφέροντας μειωμένες τιμές ακόμα και στη φουλ σεζόν και εφαρμόζοντας ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων

Mε εκπτώσεις έως 20% ακόμη και για τον Αύγουστο για κρατήσεις που θα γίνουν από τώρα, ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων, αλλά και προσαυξήσεις στο ποσό της προκαταβολής, ως κίνητρο στον πελάτη προκειμένου να μεταθέσει για αργότερα τις διακοπές του στην περίπτωση της ακύρωσης, απαντούν στην κρίση του κορωνοϊού οι πεντάστερες μονάδες για τη σεζόν του 2020, εν μέσω θολού σκηνικού και μέχρι να εξειδικευτούν οι ανακοινώσεις του κυβερνητικού επιτελείου.

Κ ι ενώ τα άλλα καλοκαίρια η σεζόν ξεκινούσε από τον Απρίλιο, τώρα η κατάσταση παραμένει πολύ ρευστή, από το πιο απλό, την ημερομηνία επανεκκίνησης, μέχρι τα πιο σύνθετα, ήτοι τα υγειονομικά πρωτόκολλα και τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που θα μπουν στη ζυγαριά καθορίζοντας τελικά και τα κόστη λειτουργίας των ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα ώστε οι επιχειρήσεις να δουν το πώς και το αν θα ανοίξουν το φετινό καλοκαίρι. Πολύ κρίσιμο ώστε να ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για την επανεκκίνηση και επαναλειτουργία είναι και το θέμα των αεροπορικών συνδέσεων, ειδικά για τα νησιά αλλά και προορισμούς στην ηπειρωτική Ελλάδα που έχουν απογειωθεί τα τελευταία χρόνια ακριβώς λόγω και της ενίσχυσης των διεθνών αεροπορικών αφίξεων όπως το «Costa Navarino» στη Μεσσηνία.

«Οι πτήσεις φαίνεται ότι ξεκινούν μεν σταδιακά, ωστόσο οι πρώτες ανακοινώσεις αφορούν μεγάλα και κεντρικά αεροδρόμια, π.χ. σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, που διαθέτουν και μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς. Είμαστε ακόμη σε αναμονή για το πρόγραμμα των αεροπορικών συνδέσεων του καλοκαιριού», δηλώνουν οι τουριστικοί φορείς λίγο πριν από το… τέλος Μαΐου. Το θέμα των αεροπορικών συνδέσεων και φυσικά τα λοιπά βασικά ζητημάτα, όπως οι διακρατικές συμφωνίες, τα πρωτόκολλα λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων, η στήριξη της εργασίας μαζί με το δίχτυ προστασίας της ανεργίας και τα εργαλεία ρευστότητας για τις επιχειρήσεις, θα καθορίσουν την επόμενη μέρα του τουρισμού, όπου ήδη με βάση τις εκτιμήσεις ένα μεγάλο ποσοστό των ξενοδόχων, στο 50%, φαίνεται ότι δεν είναι διατεθειμένο να ανοίξει.

Ακριβώς λόγω του θολού αυτού σκηνικού οι μεγαλύτεροι και πεντάστεροι όμιλοι έχουν ήδη καταρτίσει τα δικά τους πλάνα, δηλώνοντας ότι θα ανοίξουν, έστω και με σύμπτυξη μονάδων, εφόσον φυσικά οι κανόνες για τις κοινωνικές αποστάσεις επιτρέψουν αυτή την εναλλακτική. Στόχος είναι να δώσουν φέτος το «παρών» στην αγορά και να γεφυρώσουν την πολύ δύσκολη σεζόν του 2020 με τη θερινή σεζόν του 2021, οπότε ελπίζουν όλοι στην ανάκαμψη.

Διαβάστε επίσης  Trophée Mille 2024: 3η θέση στον 13ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γαστρονομίας για ένα δικό μας παιδί!

Εκπτώσεις τον Αύγουστο

Δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα πλέον εμβληματικά ξενοδοχεία στην Αττική, ο «Αστέρας» Βουλιαγμένης με το «Four Seasons» έχει εντάξει στην πολιτική του αυτό το καλοκαίρι έκπτωση 20% στις κρατήσεις που γίνονται τώρα, υπό την προϋπόθεση των δύο διανυκτερεύσεων και άνω. Η προωθητική ενέργεια ισχύει ακόμη και στην καρδιά της σεζόν για τον Ιούλιο αλλά και τον Αύγουστο, ανάλογα πάντα με τη ζήτηση. Το υπερπολυτελές «Four Seasons», που έχει το πλεονέκτημα των πολλών εξωτερικών χώρων, θα ξεκινήσει να δέχεται τους επισκέπτες του εκ νέου μέσα στον Ιούνιο και έχει επιλέξει, λόγω των συνθηκών, ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων 48 ωρών για φέτος λόγω κορωνοϊού έναντι των 14 ημερών που ίσχυε προ της πανδημίας. Η προετοιμασία έχει ξεκινήσει από καιρό με πρωτόκολλα που περιλαμβάνουν λεπτομερή εκπαίδευση του προσωπικού, αύξηση των αποστάσεων στα τραπέζια και τις παραλίες κ.τ.λ.

Πλήρως προσαρμοσμένη στις νέες συνθήκες εν μέσω κορωνοϊού είναι η πολιτική που ακολουθεί σε όλες τις πτυχές της λειτουργίας του ο όμιλος Sani / Ikos τόσο για το βραβευμένο «Sani Resort» στη Χαλκιδική όσο και για τα «Ikos Resort», τα οποία έχουν διακριθεί διεθνώς και ως οικογενειακοί προορισμοί σε Χαλκιδική, Κέρκυρα και Κω. Ανάλογα με την περίοδο και για κρατήσεις που γίνονται έως και τα τέλη Μαΐου ισχύουν διαφορετικές παροχές και εκπτώσεις ανά ξενοδοχείο. Για παράδειγμα, στο «Sani Dunes» υπάρχει έκπτωση 10% ακόμη και μέσα στον Ιούλιο ή στον Αύγουστο για συγκεκριμένες περιόδους, ενώ η πολιτική ακυρώσεων έχει μεταβληθεί και είναι χωρίς κόστος 30 ημέρες πριν από την άφιξη και μπορεί να γίνει ακόμη πιο ευέλικτη ανάλογα με τις συνθήκες όπως θα διαμορφώνονται εφεξής. Για τις κρατήσεις που είχαν γίνει και τελικά ακυρώνονται εν μέσω κορωνοϊού, ο όμιλος ενθαρρύνει τη μετάθεσή τους για αργότερα, εντός 18μήνου, με επιπλέον 20% επί του ποσού της προκαταβολής ως voucher.

Διαβάστε επίσης  Issue 789

Ενα ιστορικό συγκρότημα στη Χαλκιδική, αυτό του «Πόρτο Καρράς», που μάλιστα αλλάζει ιδιοκτησιακό καθεστώς μετά τη συμφωνία του ομίλου Στέγγου και της Τεχνική Ολυμπιακή Α.Ε. (ιδιοκτήτρια από το 1999) με τον όμιλο Σαββίδη από την πλευρά του αγοραστή, μέσα στον Απρίλιο, εν μέσω του κορωνοϊού, αν και οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί οριστικά, το πιθανότερο σενάριο είναι να μην ανοίξει καθόλου. Εκτός από την αβεβαιότητα λόγω της πανδημίας, το συγκρότημα θα περάσει, υπό το νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, από ολικό λίφτινγκ και ενδεχομένως η μη λειτουργία του να εξυπηρετεί καλύτερα τον συγκεκριμένο σκοπό.

Ευέλικτη πολιτική για τα ξενοδοχεία του ακολουθεί και ο όμιλος Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel, από τους μεγαλύτερους ομίλους με ισχυρό ξενοδοχειακό αποτύπωμα ανά την Ελλάδα, τόσο σε resorts όσο και και σε ξενοδοχεία πόλεως. Η Grecotel για φέτος προτείνει το «Καλοκαίρι στη θάλασσα», απολύτως προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα. Μέσα στις μεγάλες εκτάσεις των resorts κάθε δωμάτιο συνοδεύεται από την ομπρέλα του στη θάλασσα. Τα πάντα φροντίζονται από απόσταση με ειδικά ωράρια και διαδρομές, ενώ το φαγητό προσφέρεται στις αυλές και την παραλία. Τα ξενοδοχεία που ξεκινούν είναι το «Grecotel Cape Sounio» στην Αττική από την 1η Ιουλίου, το «Grecotel Riviera Olympia & Aqua Park» στην Κυλλήνη από την 3η Ιουλίου με τα ξενοδοχεία «Grecotel Μandola Rosa», «Grecotel Olympia Riviera» και «Grecotel Oasis». Επίσης, την ίδια ημερομηνία (3/7) λειτουργούν το «Grecotel Casa Marron» στην Αχαΐα, το «Grecotel Filoxenia» στην Καλαμάτα και το «Grecotel Mykonos Blu». Τις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν τα ανοίγματα των ξενοδοχείων στην ιδιαίτερη πατρίδα της Grecotel, την Κρήτη, καθώς και στην Κέρκυρα, στη Χαλκιδική και τους λοιπούς προορισμούς.

Αναμένοντας τα… αεροπλάνα

Στην άλλη άκρη της Ελλάδας, στο «Costa Navarino» και την Πελοπόννησο, εκτός της οδικής πρόσβασης, το ζήτημα των αεροπορικών συνδέσεων είναι κρίσιμο για τον προορισμό, αν ληφθεί υπόψη ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας το αεροδρόμιο της Καλαμάτας συνδέθηκε με περισσότερους από 30 προορισμούς διεθνώς, με 1.447% αύξηση συνδεσιμότητας, 455% αύξηση αφίξεων πτήσεων εξωτερικού και 326% αύξηση κίνησης επιβατών εξωτερικού κατά την περίοδο 2009-2019. Τώρα, αν και ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας, η Aegean, εντάσσει για τον Ιούλιο την Καλαμάτα στον προγραμματισμό της, συνολικά το πρόγραμμα των αεροπορικών συνδέσεων στον προορισμό παραμένει άγνωστο. Ενδεικτικά, η easyJet δηλώνει ότι, αν δεν πετάξει τον Ιούλιο, μπορεί τελικά να μην πετάξει και καθόλου, η British Airways δεν έχει αποφασίσει για οτιδήποτε, οι Swiss, Austrian και Edelweiss, οι οποίες φέρνουν επισκέπτες από χώρες όπως η Αυστρία και η Ελβετία στην Πελοπόννησο εμφανίζονται μεν θετικές, χωρίς ωστόσο να έχουν οριστικοποιήσει τις σχετικές αποφάσεις κ.ο.κ.

Διαβάστε επίσης  Μουσική Ταβέρνα Έγχορδο: 5 Χρόνια Birthday & Closing Season party (12/4)

Για τη φετινή σεζόν το πολυτελές συγκρότημα «Costa Navarino» ετοιμάζεται να αξιοποιήσει το πλεονέκτημα της αραιής δόμησης και σχεδιάζει (με τον στόχο της κοινωνικής αποστασιοποίησης) να λειτουργήσει ένα μεικτό σύστημα για τη φιλοξενία των επισκεπτών του αξιοποιώντας πλήρως τις 50 ανεξάρτητες βίλες-σουίτες στα ξενοδοχεία «Westin» και «Romanos». Οπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές στο «business stories», η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί στο συγκρότημα, αφού από τα 1.300 στρέμματα η δόμηση είναι στο 10%, μεγάλος αριθμός δωματίων διαθέτει δικές του πισίνες, υπάρχουν 21 εστιατόρια, παραλία μήκους 1,5 χιλιομέτρου κ.τ.λ. Οι όροι λειτουργίας για φέτος θα είναι πολύ αυστηροί, δεδομένου ότι, πέραν των υγειονομικών πρωτοκόλλων που τίθενται κεντρικά από το υπουργείο Τουρισμού, θα ισχύσουν εσωτερικά πρωτόκολλα από το «Costa Navarino» αλλά και οι κανόνες που τίθενται από τον όμιλο της Marriott, με τον οποίο υπάρχει συνεργασία.

Μεγαλύτερο πλεονέκτημα στο θέμα των αεροπορικών συνδέσεων -αν και εδώ το θολό σκηνικό επίσης παραμένει, αφού δεν έχουν γνωστοποιηθεί τα προγράμματα των εταιρειών- θα έχει το φετινό καλοκαίρι η Κρήτη, ως ένας από τους μεγάλους αλλά και δημοφιλείς νησιωτικούς προορισμούς με νοσοκομειακές υποδομές. Σε έναν από τους exclusive προορισμούς του νησιού, στην Ελούντα και τα ξενοδοχεία των «Elounda Hotels & Resorts», της οικογένειας Κοκοτού, η κοινωνική αποστασιοποίηση που θα απαιτηθεί τώρα με τα νέα μέτρα θα είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί, σύμφωνα με τους επιτελείς τους, από τη στιγμή που στην κεντρική φιλοσοφία τους είναι να παρέχουν περισσότερο χώρο τόσο στα δωμάτια, στις σουίτες και τις βίλες όσο και στους κοινόχρηστους χώρους.

Πηγή: https://www.newmoney.gr/