Ένα σπάνιο φαινόμενο, αλλά απόλυτα εξηγήσιμο επιστημονικά, έγινε για πρώτη φορά εμφανές την Τρίτη στα Χανιά και, συγκεκριμένα, πάνω από τον κόλπο της Σούδας και σήμερα Τετάρτη πάνω από το Ενετικό Λιμάνι Χανίων, καθώς και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, όπως ο Σταυρός Ακρωτηρίου.

Όπως τόνισε στο flashnews ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας πρόκειται για το φαινόμενο της «μεταφερόμενης ομίχλης», ένα σπάνιο φαινόμενο που, ωστόσο, έχει ξανασυμβεί στην Κρήτη και στο παρελθόν και το οποίο εμφανίζεται κυρίως την άνοιξη.

Πού οφείλεται όμως αυτό το σπάνιο φαινόμενο, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με την …πασίγνωστη «αφρικανική σκόνη»;

Σύμφωνα με όσα λέει ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας: «Οφείλεται στο ότι τις προηγούμενες ημέρες είχαμε παρατεταμένη ηλιοφάνεια. Είχαμε επίσης εισβολή θερμών ρευμάτων πάνω από την Κρήτη, γεγονός που ευνοούσε σε μεγάλο βαθμό τη μεγάλη ποσότητα εξάτμισης. Αυτή η εξατμιζόμενη ποσότητα του νερού παρέμεινε πάνω από όλες τις επιφάνειες, είτε στη θάλασσα, είτε στη στεριά. Το τελευταίο διήμερο, εξαιτίας της μικρής πτώσης της θερμοκρασίας και επειδή η θάλασσα παραμένει πιο ψυχρή ως επιφάνεια από τη στεριά, το νερο που έχει εξατμιστεί και παραμένει πάνω από τη θάλασσα στις χαμηλές θερμοκρασίες, δημιούργησε κάτι σαν αραιό σύννεφο, που ορίζεται μετεωρολογικά ως ομίχλη».

Διαβάστε επίσης  Food Trucks at Street Food Festival Crete!

Και προσθέτει: «Λόγω του ρεύματος του αέρα από τη θάλασσα προς τη στεριά, η ομίχλη μεταφέρθηκε και πάνω από τη στεριά, αλλά εξαιτίας ότι η στεριά έχει πιο ζεστή επιφάνεια, αυτό το σύννεφο διαλύεται. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται μεταφερόμενη ομίχλη».

Ο Μανώλης Λέκκας σημείωσε, επίσης, πως το φαινόμενο αυτό ίσως συμβεί και τις επόμενες μέρες, αν δεν υπάρξουν δυτικοί άνεμοι: «Πρέπει να ευνοεί το ρεύμα του αέρα για να προκύψει αυτό το φαινόμενο. Μπορεί, κατά τόπους, να συμβεί αυτό το φαινόμενο».

Πηγή: https://www.protothema.gr/