Εάν βλέπετε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο, τότε είστε αισιόδοξοι και θα ζήσετε πολλά πολλά χρόνια. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια νέα μελέτη που διεξάχθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αισιοδοξία συνδέεται με τα οφέλη για την υγεία. Οι άνθρωποι που βλέπουν τη θετική πλευρά της ζωής, έχει βρεθεί πως έχουν μικρότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου.

Οι ερευνητές μελέτησαν 70.000 γυναίκες και 1.400 άντρες και διαπίστωσαν πως οι πιο αισιόδοξοι μπορούσαν να ξεπεράσουν την ηλικία των 85 ετών, αγγίζοντας τη μακροζωία.

Η έρευνα παρατήρησε επίσης ότι οι αισιόδοξοι άνθρωποι οδηγούνταν και σε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, εντάσσοντας στην καθημερινότητά τους την άσκηση, η σωστή διατροφή, αποφεύγοντας το κάπνισμα και το αλκοόλ.

Και ενώ οι περισσότερες μελέτες έχουν επικεντρωθεί σε ελλείμματα ή προβλήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου, η συγκεκριμένη εξέτασε τα οφέλη ενός ψυχολογικού πλεονεκτήματος – την αισιοδοξία – στην προώθηση της μακροζωίας. Οι ερευνητές επισήμαναν πως τα ευρήματα θα μπορούσαν να δείξουν τον δρόμο για νέες παρεμβάσεις, που θα μπορούσαν να προωθήσουν την αισιοδοξία και έτσι να επεκτείνουν τη ζωή, όπως ο διαλογισμός και ορισμένα προγράμματα ψυχοθεραπείας .

Διαβάστε επίσης  Issue 790

Είναι επίσης σημαντικό να ειπωθεί πως η σχέση μεταξύ αισιοδοξίας και μακροζωίας ήταν ανεξάρτητη από την κατάθλιψη. Αυτό υποδηλώνει ότι ακόμη και σε εκείνους που αγωνίζονται με την κατάθλιψη, μια μικρή αισιοδοξία εξακολουθεί να κάνει θαύματα.

Οι αισιόδοξοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν λιγότερο άγχος, επειδή δεν επικεντρώνονται στα αρνητικά και νιώθουν ότι μπορούν πιο εύκολα να ξεπεράσουν τα εμπόδια. Επίσης μετά από κάθε πρόβλημα ή αποτυχία ανακάμπτουν πολύ γρήγορα και συνεχίζουν τη ζωή τους.

Τέλος είναι λιγότερο πιθανό να παρουσιάσουν κατάθλιψη, αισθήματα απελπισίας και αρνητικότητας – παράγοντες που συχνά συνδέονται με την κακή υγεία και τα υψηλότερα ποσοστά ασθενειών.

Πηγή: https://jenny.gr/