Οι δικαιούχοι θα λάβουν ηλεκτρονικές «επιταγές κοινωνικού τουρισμού», οι οποίες ενσωματώνουν μία συγκεκριμένη οικονομική αξία που αποτελεί την επιδότηση των διακοπών τους.

 

Το καλοκαίρι είναι «προ των πυλών» και το υπουργείο Εργασίας με τον ΟΑΕΔ σκοπεύουν να διαθέσουν από τον Ιούνιο πάνω από 500.000 «πακέτα» επιδοτούμενων διακοπών για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, που φέτος δεν διάγει τις καλύτερες ημέρες του λόγω κορονοϊού.

Φέτος διατίθενται επιπλέον 30 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στις φθηνές διακοπές περισσότεροι δικαιούχοι, ενώ στην «επιταγή» που θα πάρουν όσοι μπουν στο πρόγραμμα διακοπών για το 2020-2021, εκτός από τη διαμονή τους, εξετάζεται να προστεθεί και έξτρα επιδότηση για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων.

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις των υποψηφίων για τα πακέτα διακοπών θα ξεκινήσουν γύρω στις 10 Ιουνίου, με εισοδηματικό «κόφτη» τα 30.000 ευρώ.

Στο μεταξύ, τρίμηνη παράταση του τωρινού προγράμματος κοινωνικού τουρισμού προανήγγειλε ο διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πρωτοψάλτης ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού -που κανονικά λήγει στις 31 Ιουλίου- κατά 3 μήνες, δηλαδή έως και τον Οκτώβριο, επισημαίνοντας πως αφορά 113.000 δικαιούχους.

Παράλληλα ανέφερε ότι στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης του τουρισμού που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, θα υπάρξει τριπλασιασμός των πόρων για το νέο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού που ξεκινά την 1η Αυγούστου, από τα 10 εκατ. στα 30 εκατ. Επίσης, όπως είπε γίνονται διαβουλεύσεις με το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να καλύπτεται και κάποιο ποσοστό ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ώστε όσοι θέλουν να μεταβούν στα νησιά για διακοπές να μπορούν να καλύψουν και αυτό το τόσο σημαντικό έξοδο.

Ο κ. Πρωτοψάλτης ανέφερε ότι θέλουν το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού να καλύπτει μέρος των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, να αυξηθεί το ποσοστό επιδότησης για διανυκτερεύσεις και τέλος είτε να μειωθεί η ιδιωτική συμμετοχή είτε να αυξηθούν οι μέρες διανυκτέρευσης.

Τέλος είπε ότι δικαίωμα στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού έχουν εργαζόμενοι και άνεργοι, ενώ δεν υπάρχει εισοδηματικό κριτήριο, απλώς η μοριοδότηση σταματάει στα 30.000 ευρώ. Επίσης, δίνονται μόρια για παιδιά, έτσι ωφελούνται τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Διαβάστε επίσης  Ntourountous Bakery: Ένα χορταστικό έργο τέχνης!

Ηλεκτρονική «επιταγή»

Το πρόγραμμα υλοποιείται πλέον αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο, ενώ βασική διαφοροποίηση από το παρελθόν και καινοτομία αποτελεί η αντικατάσταση των γνωστών έγχαρτων «δελτίων κοινωνικού τουρισμού», με τα οποία εφοδιάζονταν οι δικαιούχοι, με τις ηλεκτρονικές «επιταγές κοινωνικού τουρισμού».

Οι επιταγές είναι μοναδικοί ηλεκτρονικοί αριθμοί, που αποτυπώνονται στον ηλεκτρονικό φάκελο κάθε δικαιούχου και ενσωματώνουν μία συγκεκριμένη οικονομική αξία, η οποία αποτελεί την επιδότηση των διακοπών.

Ο συνολικός αριθμός και η οικονομική αξία των επιταγών ορίζεται σε ετήσια βάση και εξαρτάται από τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος, ενώ στα νησιά Μυτιλήνης, Λέρου, Σάμου, Χίου και Κω, η αξία της «επιταγής» είναι μεγαλύτερη.

Η «επιταγή» ελέγχεται από τους παρόχους με την είσοδό τους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και την εισαγωγή του ΑΦΜ ή του ΑΜΚΑ των δικαιούχων ισχύει αποκλειστικά μέχρι την ημερομηνία λήξης του προγράμματος για ωφελούμενα παιδιά που συμπληρώνουν το πέμπτο έτος της ηλικίας τους κατά τη διάρκεια του προγράμματος, η ισχύς της ξεκινά από την ημερομηνία συμπλήρωσης του πέμπτου έτους και μετά.

Ο κοινωνικός τουρισμός είναι ένα πρόγραμμα επιδότησης για τη διαμονή δικαιούχων και των ωφελουμένων μελών τους σε τουριστικά καταλύματα της Ελλάδας που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και έχουν περιληφθεί στο «Μητρώο Παρόχων» του ΟΑΕΔ.

Οι δικαιούχοι μπορούν να πραγματοποιήσουν από 1 έως 5 διανυκτερεύσεις, όποτε επιθυμούν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, σε τουριστικό κατάλυμα που επιλέγουν ελεύθερα από το «Μητρώο Παρόχων» του ΟΑΕΔ, κατόπιν συνεννόησής τους με τον πάροχο του καταλύματος. Ο μόνος περιορισμός που έχει τεθεί ως προς την επιλογή του τουριστικού καταλύματος είναι να μη βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με τον τόπο διαμονής τους ή αν βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα, να εντάσσεται στις εξαιρέσεις που αναφέρονται στη Δημόσια Πρόσκληση.

Δικαιούχοι – Διάρκεια διακοπών

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι όλοι όσοι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, πραγματοποίησαν το προηγούμενο έτος:

– 50 ημέρες ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ ΟΕΕ ή

– έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή

– έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον δύο μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή

– συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδική παροχή προστασίας μητρότητας και επιδότηση ανεργίας) ή

– είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.

Οι διακοπές θα έχουν διάρκεια:

Διαβάστε επίσης  New entry coming soon: Νεοκαφενές Acacia του Αγα στο Κοντομαρί

– από μία έως 10 διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα στα νησιά Μυτιλήνης, Λέρου, Σάμου, Χίου και Κω ή

– από μία έως πέντε διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα που βρίσκονται στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ειδικότερα, η σχετική ΚΥΑ για τον κοινωνικό τουρισμό ορίζει τα εξής:

«Άρθρο 1

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Σκοπός του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού είναι η πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού και των οικογενειών αυτού με την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η επιδότηση των δικαιούχων – ωφελουμένων για την πραγματοποίηση διακοπών με τη χορήγηση Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού.

Άρθρο 2

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ / ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

1. Ως «Δικαιούχοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2020-2021 ορίζονται:

α) ασφαλισμένοι που πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 1 του άρθρ. 3 του ν. 678/1977, ως ισχύει.

β) ασφαλισμένες που έλαβαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας (άρθρ. 142 του ν. 3655/2008, όπως εξειδικεύτηκε με την υπ’ αριθμ. 33891/606/2008/ΦΕΚ 833-Β’ Υ.Α.),

γ) ασφαλισμένοι που έλαβαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος τακτική επιδότηση ανεργίας με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις του ΟΑΕΔ διάρκειας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα),

δ) άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Ο υπό τα στοιχεία α’ έως γ’ αναφερόμενος αριθμός ημερών δύναται να προκύψει αθροιστικά από τις ημέρες και των τριών στοιχείων.

2. Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ορίζονται:

Διαβάστε επίσης  Issue 787

α) τα τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως δεκαοχτώ ετών. Για τους σκοπούς της παρούσας ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2020.

β) τέκνα των δικαιούχων ηλικίας 18 έως 24 ετών έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,

γ) τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των 18 ετών με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας,

δ) οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,

ε) οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ως άνω περιπτώσεων α’ έως δ’ ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται), όπως αυτή προσδιορίζεται στα δικαιολογητικά συμμετοχής της Δημόσιας Πρόσκλησης.

3. Για τους σκοπούς της παρούσας ως τέκνο νοείται κάθε φυσικό, νομιμοποιηθέν ή νομίμως αναγνωρισθέν ή υιοθετημένο τέκνο και γενικά κάθε τέκνο του οποίου οι δικαιούχοι έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια.

4. Σε περιπτώσεις συζύγων που αμφότεροι είναι δικαιούχοι της παροχής κατά την έννοια της παρ. 1 του παρόντος, ο ένας εκλαμβάνεται ως ωφελούμενος του άλλου, εφόσον δηλωθεί στην αίτηση του άρθρ. 7 της παρούσας, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει.

5. Δεν θεωρούνται δικαιούχοι – ωφελούμενοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2020-2021:

α) οι επιλεγέντες δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2019-2020, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι, εξαιρέσει των επιλεγέντων εκείνων που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία και των ωφελουμένων μελών τους,

β) οι δικαιούχοι – ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος, ως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρ. 3 της παρούσας.

Πηγή: insider.gr