Τα άπειρα χιλιόμετρα δεν είναι η μόνη διέξοδος. Υπάρχει μια πολύ πιο εύκολη τεχνική που μπορεί να σε κάνει να τρέχεις χωρίς να κουράζεσαι ποτέ.

 

Το όνειρο κάθε δρομέα, είτε αρχάριος είτε προχωρημένος, είναι να έχει ένα επαρκές υπόβαθρο δυνάμεων που θα του επιτρέπει να απολαμβάνει όλο και περισσότερο τις διαδρομές του, όσο μακρινές, ανηφορικές ή ανώμαλες κι αν είναι. Είναι αλήθεια ότι όσο περισσότερο πιέζεις το σώμα σου να γράφει χιλιόμετρα, τόσο σταδιακά αυξάνεται η αντοχή σου. Αλλά για να φτάσεις σε υψηλά επίπεδα ανθεκτικότητας των μυών, των πνευμόνων και της καρδιάς μπορεί να περάσουν μήνες γεμάτοι εφιαλτικά λαχανιάσματα και αφόρητη κόπωση από τα μισά μιας διαδρομής.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά είναι ότι υπάρχουν ένας πολύ πιο έξυπνος και γρήγορος τρόπος για να επιτευχθεί μια αντοχή επιδόσεων, την οποία αξίζει να δοκιμάσεις -και θα δεις τα πόδια σου να βγάζουν φτερά.

Ένα μείγμα από δυο απλά συστατικά

Οι μεταβολές του ρυθμού διασκελισμού ανά συγκεκριμένα χρονικά σημεία της διαδρομής, δηλαδή η μέθοδος HIIT (διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης), είναι ένα απλό και λειτουργικό κόλπο που στοχεύει στην βελτίωση του μεταβολισμού της γλυκόζης και στην μεγαλύτερη εκμετάλλευση του αποθηκευμένου σωματικού λίπους ως καύσιμο. Οι επαγγελματίες δρομείς και αθλητές κάθε είδους εκεί ποντάρουν ώστε να έχουν διαρκώς αυξανόμενη φυσική κατάσταση και αντοχή.

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival Crete: Συμμετοχές από παντού!

Ένα απλό παράδειγμα προπόνησης HIIT: Όταν είσαι στο δρόμο τρέχεις 200 μέτρα σε ρυθμό σπριντ και τα επόμενα 200 σε πιο ήπιο τέμπο, ενώ αν είσαι πάνω στο διάδρομο εκτελείς τις εναλλαγές ρυθμού με βάση το χρόνο -ένα λεπτό σπριντ με τρία λεπτά πιο αργό τρέξιμο.

Αυτό που θα σε διαβεβαιώσει οποιοσδήποτε ειδικός στην προπόνηση αντοχής είναι ότι με τη μέθοδο HIIT ενεργοποιείται το αναερόβιο σύστημα ενέργειας του σώματος οδηγώντας στην παραγωγή γαλακτικού και πυροσταφυλικό οξέος, τα οποία μαζί με οξυγόνο και το λίπος, θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή σταθερής ενέργειας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι αλλαγές στο ρυθμό είναι πολύ πιο ουσιαστικές από ό,τι φαίνεται, επειδή διεγείρουν το σώμα σε ορμονικό, μυϊκό και μεταβολικό επίπεδο. Κάνει τη μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου να αυξάνεται και έτσι έχεις περισσότερες αντοχές στους πνεύμονες. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι και ένας πολύ ασφαλής τρόπος για να τρέξεις μεγάλες αποστάσεις σε αγώνες, χωρίς να κινδυνεύσεις να πάθεις κάποιο τράβηγμα και, κυρίως, για να έχει επαρκή οξυγόνωση το καρδιοαναπνευστικό σου σύστημα.

Διαβάστε επίσης  Bras de Frères: Η live διασκέδαση στα καλύτερά της! (10/4 - 23/4)

Από: Esquire ES

Πηγή: esquire.com.gr