Η πολυετής προσπάθεια εξυγίανσης του τηλεπικοινωνιακού ομίλου η οποία ξεκίνησε το 2017, τελεσφόρησε μέσα στην εβδομάδα με την υπογραφή της συμφωνίας με τον βρετανικό όμιλο και θα χαρίσει στη Forthnet κεφαλαιακή επάρκεια και τεχνογνωσία

 

Νέα δεδομένα στην εγχώρια τηλεπικοινωνιακή σκηνή αναμένεται να φέρει η πώληση της Forthnet στην United Group του ομίλου BC Partners με τα σενάρια να είναι ανοιχτά και τις εξελίξεις να δρομολογούνται αργά αλλά σταθερά.

Η πολυετής προσπάθεια εξυγίανσης του τηλεπικοινωνιακού ομίλου η οποία ξεκίνησε το 2017, πέρασε από πολλά κύματα και πολλούς ενδιαφερόμενους και τελεσφόρησε μέσα στην εβδομάδα με την υπογραφή της συμφωνίας με τον βρετανικό όμιλο, θα χαρίσει στη Forthnet κεφαλαιακή επάρκεια και τεχνογνωσία, δύο τομείς που θα μπορούσαν δυνητικά να φέρουν αλλαγές στο σύνολο του κλάδου, δρομολογώντας εξελίξεις.

Παρότι το deal της εξαγοράς των δανειακών υποχρεώσεων της Forthnet από τις τράπεζες έναντι 45 εκατ. ευρώ αναμένει ακόμα την έγκριση των αρμόδιων επιτροπών, κύκλοι της αγοράς αναφέρουν πως δεν θα υπάρξουν προσκόμματα και εντός του Φθινοπώρου θα έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Ο νέος επενδυτής που τοποθετείται στην ελληνική αγορά μέσω της Forthnet κι όχι μέσω της Wind, για την οποία έχει δείξει αρχικά ενδιαφέρον – το fund μετείχε στον προ μηνών διαγωνισμό ο οποίος αναβλήθηκε – φαίνεται να προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να επεκτείνει αλλά και ισχυροποιήσει την παρουσία του στα Βαλκάνια. Να θυμίσουμε ότι ο Νίκος Σταθόπουλος, πρόεδρος της United Group κι επικεφαλής των επενδύσεων της BC Partners σε τηλεπικοινωνίες και μέσα ενημέρωσης, πραγματοποίησε πέρυσι ακόμα δύο σημαντικές εξαγορές στην περιοχή των Βαλκανίων – την εξαγορά της Tele2 Croatia εναντι 220 εκατ. ευρώ και του βουλγαρικού παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών Vivacom έναντι 1,2 δισ. ευρώ. Πλέον η United Group ως multi-play τηλεπικοινωνιακός και μιντιακός πάροχος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης έχει ήδη παρουσία σε Σερβία, Σλοβακία, Κροατία, Βουλγαρία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Βόρειο Μακεδονία και Αλβανία, μέσω εταιρειών όπως η SBB, η Telemach, TotalTV κ.α ενώ προσφέρει τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες της σε περισσότερα από 1,8 εκατ. νοικοκυριά.

Διαβάστε επίσης  20 χρόνια Energy Fitness party at Bras de Freres!

Οι αλλαγές που θα επέλθουν, όπως τονίζουν κύκλοι της αγοράς στο insider.gr, θα εξαρτηθούν από την στρατηγική που θα αποφασίσει να ακολουθήσει ο νέος μεγαλομέτοχος της εισηγμένης στο ελληνικό χρηματιστήριο εταιρείας. Την ώρα που η Forthnet ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί ως εικονικός πάροχος και στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας μέσω της Vodafone, μια επιθετική στρατηγική προώθησης συνδυαστικών υπηρεσιών θα μπορούσε να φέρει ανακατατάξεις στα μερίδια αγοράς. Σημειωτέον ότι τα τελευταία χρόνια η ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας ελέγχεται από την Cosmote που ανήκει στον όμιλο Deutsche Telekom, την Vodafone που ανήκει στον όμιλο Vodafone και την Wind Greece, στην οποία συμμετέχουν θεσμικοί επενδυτές, με τα μερίδια αγοράς των παραπάνω να κινούνται περίπου στο 50%, 30% και 20% αντίστοιχα.

Πέρα από τα μερίδια βέβαια, ο τέταρτος πάροχος θα μπορούσε να ενισχύσει και τον ανταγωνισμό με αποτέλεσμα να ρίξει τις τιμές για τον τελικό καταναλωτή, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται πρόσφατη έρευνα της Rewheel, την οποία αμφισβητούν βέβαια τόσο οι οι υφιστάμενοι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι όσο και η ΕΕΤΤ.

Διαβάστε επίσης  The Cartel side of street food goes at Street Food Festival Chania!

Αν δε, η Forthnet εκμεταλλευτεί τη Nova και δρομολογήσει την απόκτηση πρόσθετων τηλεοπτικών δικαιωμάτων αθλητικών διοργανώσεων – μια αγορά που βρίσκεται υπό πίεση το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού – θα μπορούσαν να υπάρξουν ανακατάξεις και στο πολλά υποσχόμενο τοπίο της συνδρομητικής τηλεόρασης, στο οποίο επενδύουν όλο και περισσότεροι τα τελευταία χρόνια. Να θυμίσουμε ότι στο τέλος του 2019, η Nova διέθετε 892 χιλιάδες συνδρομές, 660 χιλ. μοναδικούς πελάτες και συνολικά 457 χιλιάδες συνδρομητές PayTV (NOVA).

Παράγοντας που θα καθορίσει τις εξελίξεις και θα συμβάλλει στην αναδιαμόρφωση του τοπίου είναι και η επόμενη ημέρα της Wind, το σενάριο πώλησης της οποίας φέρεται να τοποθετήθηκε στο «ράφι», όχι όμως και να εγκαταλείφθηκε. Δεδομένου ότι οι μέτοχοι είναι πρόθυμοι να πουλήσουν με το υψηλότερο δυνατό προσφερόμενο τίμημα, η υπόθεση της Wind θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να ανακινηθεί, ειδικά αν οι συνθήκες γίνουν ευνοϊκότερες, αν για παράδειγμα βελτιωθούν τα οικονομικά μεγέθη της και κανείς δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μεταξύ των διεκδικητών να συγκαταλέγεται και η BC Partners. Ακόμα κι αν η αγοροπωλησία δεν έχει κάθετο χαρακτήρα – δηλαδή αν πουληθεί μέρος της Wind, σενάριο που δεν θεωρείται πιθανό – θα άλλαζε εντελώς το τοπίο στην αγορά, αφού το μερίδιο της νέας εταιρείας θα μπορούσε να φτάνει αυτό του δεύτερου μεγαλύτερου παρόχου της χώρας.

Διαβάστε επίσης  Γυναίκα & Άθληση: Όσα πρέπει να γνωρίζεις από τον Μανώλη Λουπασάκη

Το σίγουρο είναι ότι μετά την εξαγορά η Forthnet θα προσπαθήσει να αλλάξει το «status quο» της, τόσο στην τηλεόραση όσο και στις τηλεπικοινωνίες. Ωστόσο οι αλλαγές θα ξεκινήσουν δειλά προς το τέλος του έτους και τα σημαντικά αναμένονται να έρθουν από το 2021 και μετά.

Πηγή: insider.gr