«Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ξενοδοχείων που θα αποφασίσουν να ανοίξουν τις πύλες τους», αναφέρει στο insider.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής και Αργοσαρωνικού, κ. Λαμπρινή Καρανάσιου Ζούλοβιτς.

 

Μετά από 10 εβδομάδες λουκέτου λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δίνεται κι επισήμως το «σήμα» επανεκκίνησης του τουρισμού με την απελευθέρωση του ανοίγματος των ξενοδοχειακών μονάδων 12μηνης λειτουργίας από σήμερα, 1η Ιουνίου. Παρά τις εντατικές προσπάθειες της κυβέρνησης και του τουριστικού κλάδου βέβαια, οι ξενοδόχοι φαίνονται αναποφάσιστοι ως προς το άνοιγμα ή όχι των μονάδων τους και κύκλοι της αγοράς αναφέρουν ότι μέχρι τα μέσα ή ίσως και μέχρι τα τέλη Ιουνίου, πολλά ξενοδοχεία της πρωτεύουσας ενδέχεται να παραμείνουν κλειστά.

Από το ξενοδοχειακό δυναμικό των 670 καταλυμάτων της Αττικής πολλά είναι εκείνα που δεν θα επιλέξουν, τουλάχιστον ακόμα, να ανοίξουν τις πύλες τους στο κοινό κι ακόμα περισσότερα είναι αυτά που δεν έχουν κατασταλάξει για το αν θα επαναλειτουργήσουν ή όχι. «Ο τουριστικός κόσμος βρίσκεται σε αμηχανία και σύγχυση λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης με την πανδημία. Το ζήτημα είναι περίπλοκο και θα αναγκαστούμε όλοι μαζί να το αντιμετωπίσουμε ως μια μεγάλη πρόκληση για την επόμενη ημέρα», αναφέρει χαρακτηριστικά στο insider.gr η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής και Αργοσαρωνικού, Λαμπρινή Καρανάσιου- Ζούλοβιτς, εξηγώντας ότι οι αποφάσεις των ξενοδόχων αλλάζουν μέρα με την ημέρα αφού είναι πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να σταθμιστούν.

Την λήψη αποφάσεων δυσχεραίνουν αφενός τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία μόλις χθες δημοσιοποιήθηκαν, αλλά και το κόστος που απαιτεί η εφαρμογή τους κι αφετέρου οι λιγοστές ή κι ανύπαρκτες κρατήσεις, τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα, σε συνδυασμό με το περιορισμένο πτητικό πρόγραμμα που ισχύει αυτή τη στιγμή για την χώρα μας. Να θυμίσουμε σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης από τις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν τα σύνορα της Ελλάδας σε 29 χώρες (Αλβανία, Αυστραλία, Αυστρία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γερμανία, Δανία, Ελβετία, Εσθονία, Ιαπωνία, Ισραήλ, Κίνα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, Τσεχία, Φινλανδία) ωστόσο η αύξηση των πτήσεων θα γίνει σταδιακά.

Διαβάστε επίσης  Εκρηκτικές οι γυναίκες που μπήκαν φέτος στο Master Chef - Τι θα δούμε στο ριάλιτι μαγειρικής

«Μια μονάδα έχει πολλά σταθερά αλλά και έκτακτα έξοδα να καλύψει κατά το άνοιγμά της, λόγου χάρη οι υγειονομικές παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει, την ώρα που οι εισπράξεις της είναι μηδενικές», εξηγεί η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών, Αττικής κι Αργοσαρωνικού, διευκρινίζοντας ότι το κόστος εφαρμογής των υγειονομικών πρωτοκόλλων δεν μπορεί να προσδιοριστεί αφού εξαρτάται από το μέγεθος της κάθε ξενοδοχειακής μονάδας.

«Όσο πλησιάζουμε στο καλοκαίρι και αφού βελτιωθεί ο καιρός πιστεύουμε ότι η ψυχολογία θα βοηθήσει ώστε να πάρουν αρκετοί ξενοδόχοι την απόφαση να ανοίξουν κι αρκετοί τουρίστες την απόφαση να έρθουν στην χώρα μας. Η αλήθεια είναι πως πρέπει να ανοίξουμε γιατί με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να εκπέμψουμε το μήνυμα του ασφαλούς τουριστικού προορισμού και να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον των τουριστών. Όμως το γεγονός ότι δεν υπάρχει ζήτηση και οι κρατήσεις είναι μηδενικές δεν βοηθά στη λήψη αποφάσεων» τονίζει η κ. Καρανάσιου – Ζούλοβιτς.

Διαβάστε επίσης  H Κιμ Καρντάσιαν έγινε «Άγιος Βασίλης»: Μοιράζει λεφτά στα social media

Έτερος παράγοντας που θα καθορίσει τις αποφάσεις είναι και οι διευκρινίσεις που αναμένονται από πλευράς της κυβέρνησης σχετικά με τα μέτρα στήριξης του κλάδου. «Οι εξαγγελίες ήταν θετικές ωστόσο χρίζουν βελτιώσεων. Επιπλέον όλα όσα ανακοινώθηκαν θα πρέπει να ψηφιστούν για να δούμε την οριστική τους μορφή», υπογραμμίζει η κ. Ζούλοβιτς.

Σύμφωνα με την ίδια, άγνωστο παραμένει μέχρι στιγμής το ύψος των απωλειών για την ξενοδοχειακή αγορά. «Στόχος για φέτος είναι να περιορίσουμε κάπως την ζημιά και τις τεράστιες απώλειες που θα μπορούσαμε να έχουμε. Αυτό θα επιτευχθεί αν καταφέρουμε να διατηρήσουμε το 20-30% των περσινών μεγεθών σε αφίξεις και έσοδα» εξηγεί. «Το στοίχημα να ανακτηθεί εντός του καλοκαιριού το 40% των περσινών αφίξεων αποτελεί το υπεραισιόδοξο σενάριο, το οποίο θα έδινε την δυνατότητα στις επιχειρήσεις του τουρισμού να βγουν σχετικά δυνατές, δεδομένης της κρίσης. Τις εξελίξεις όμως θα καθορίσουν οι πρώτες εβδομάδες, αφού η ομαλή επανεκκίνηση του κλάδου και η μη εμφάνιση κρούσματος σε αυτό το διάστημα θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την ήδη καλή εικόνα που έχει η χώρα μας στην διαχείριση της πανδημίας και να φέρει πολλούς περισσότερους τουρίστες στην Ελλάδα. Ο κλάδος του τουρισμού άλλωστε είναι κατεξοχήν απρόβλετος».

Μεγάλο πλήγμα για την ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας αποτελεί και η κατακόρυφη πτώση του συνεδριακού τουρισμού, για την ανάπτυξη του οποίου τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει εντατικές προσπάθειες με αρκετά θετικά αποτελέσματα. Μάλιστα η πίεση που θα υπάρξει σε συνδυασμό με την υπερπροσφορά κλινών στην πρωτεύουσα θα μπορούσε να ρίξει τις τιμές όπως αναφέρουν παράγοντες του κλάδου. Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΞΑΑΑ η περσινή χρονιά έκλεισε για τα ξενοδοχεία της Αθήνας με πτώση 1,4 % στο έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) αλλά και με πτώση 2,2% στις πληρότητες. Πιθανό είναι βέβαια να δούμε κι αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς μονάδων, οι οποίες άνοιξαν τα τελευταία χρόνια από μη επαγγελματίες του κλάδου.

Διαβάστε επίσης  Σχολεία: Με τεστ κορωνοϊού θα επιστρέψουν οι μαθητές στα θρανία

Στον αντίποδα, αισιοδοξία υπάρχει για τις ξενοδοχειακές μονάδες του Αργοσαρωνικού, η γειτνίαση των οποίων με την Αθήνα αλλά και οι καλές τιμές που διαθέτουν, αναμένεται να φέρει αύξηση των κρατήσεων, τόσο από Έλληνες όσο κι από ξένους τουρίστες.

Το γεγονός ότι η φετινή χρονιά θα έχει αρνητικό πρόσημο στρέφει τις ελπίδες του κλάδου στο 2021. «Η ορθή διαχείριση της πανδημίας αλλά και τα νέα προϊόντα που έχει η Αθήνα να προσφέρει στους τουρίστες, όπως η νέα πλατεία της Ομόνοιας και ο Μεγάλος Περίπατος που σχεδιάζεται, γεμίζουν ελπίδες για την επόμενη χρονιά» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι όλα θα εξαρτηθούν κι από την εξέλιξη της πανδημίας, προβλέψεις για την οποία δεν μπορούν να γίνουν.

Πηγή: insider.gr