Οι τέσσερις από τους πέντε κορυφαίους κατασκευαστές smartphones είδαν τις πωλήσεις τους να πέφτουν. Ποια είναι η «χρυσή» πεντάδα των κατασκευαστών

 

Μια από τις χειρότερες περιόδους της ιστορίας της έζησε η βιομηχανία των κινητών τηλεφώνων το πρώτο τρίμηνο του έτους, δεδομένου ότι οι τέσσερις από τους πέντε κορυφαίους κατασκευαστές smartphone είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται.

Με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού στην Κίνα και την σταδιακή εξάπλωσή του σε όλο τον κόσμο, πολλοί ήταν οι καταναλωτές που περιόρισαν όλες τις μη ανελαστικές δαπάνες τους, με αποτέλεσμα η αγορά των smartphones να καταγράψει μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις της.

Σύμφωνα με έρευνα της Gartner, οι πωλήσεις smartphones σε τελικούς χρήστες, σε παγκόσμιο επίπεδο, υποχώρησαν τους τρεις πρώτους μήνες του 2020 κατά 20,2% σε όγκο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Το πλήγμα ήταν αισθητό στις πωλήσεις των τεσσάρων εκ των πέντε κορυφαίων παικτών της συγκεκριμένης αγοράς, με τους τρεις εξ αυτών μάλιστα να καταγράφουν διψήφια πτώση. Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Gartner, Samsung, Huawei και Oppo κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των κορυφαίων πέντε προμηθευτών smartphones το εξεταζόμενο διάστημα ενώ φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσε η Xiaomi.

Διαβάστε επίσης  Ntourountous Bakery: Ξεκινήστε τη μέρα σας σωστά!

«Η πανδημία του νέου κορωνοϊού προκάλεσε τη χειρότερη πτώση της παγκόσμιας αγοράς smartphones. Οι περισσότεροι από τους κορυφαίους Κινέζους κατασκευαστές, καθώς και η Apple, επηρεάστηκαν άμεσα από το προσωρινό κλείσιμο των εργοστασίων τους στην Κίνα, καθώς και από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών λόγω του lockdown» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της Gartner.

Τα μερίδια της χρυσής πεντάδας των κατασκευαστών

Παρά την πτώση των πωλήσεων της Samsung κατά 22,7% το 1ο τρίμηνο του 2020, η νοτιοκορεατική εταιρεία κατάφερε να διατηρήσει την πρωτοκαθεδρία της με το μερίδιο αγοράς της να φτάνει στο 18,5%. «Η πτώση θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, όμως τόσο περιορισμένη έκθεση της νοτιοκορεάτικης εταιρείας στην Κίνα όσο και το γεγονός ότι οι παραγωγικές της εγκαταστάσεις βρίσκονται εκτός κινέζικου εδάφους, βελτίωσαν εν μέρει το αρνητικό κλίμα» αναφέρουν οι αναλυτές.

Τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών smartphones παγκοσμίως κατέγραψε η Huawei κατά το 1ο τρίμηνο του 2020. Οι πωλήσεις μειώθηκαν στα 42,5 εκατ. τεμάχια, καταγράφοντας πτώση 27,3% σε ετήσια βάση. Βέβαια η κινεζική εταιρεία διατήρησε την δεύτερη θέση στην χρυσή πεντάδα με το μερίδιο αγοράς της να αγγίζει το 14,2%.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 789: Παράδειγμα προς αποφυγή!

Οι δυσκολίες στην κινεζική αλυσίδα εφοδιασμού αλλά και το κλείσιμο των καταστημάτων της επί κινεζικού εδάφους δεν άφησαν ανεπηρέαστη την Apple. Ο αντίκτυπος της πανδημίας έφερε μείωση στις πωλήσεις των iPhone της τάξης του 8,2%. Ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός ωστόσο διατήρησε την τρίτη θέση πουλώντας συνολικά 41 εκατ. τεμάχια.

Τέλος, οι πωλήσεις smartphones της Oppo μειώθηκαν κατά 19,1% το 1ο τρίμηνο του 2020, με την εταιρεία να συμπληρώνει από την πέμπτη θέση την κορυφαία πεντάδα των κατασκευαστών στην παγκόσμια αγορά smartphones κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2020.

Μοναδική εξαίρεση στην πεντάδα αποτέλεσε η Xiaomi, η οποία πέτυχε οριακό μεν, αλλά θετικό ρυθμό ανάπτυξης 1,4%, πουλώντας 27,817 εκατ. τεμάχια το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σε αυτό συνέβαλε τόσο η επιθετική εστίαση της εταιρείας στα διαδικτυακά κανάλια πώλησης όσο και οι ισχυρές πωλήσεις των μοντέλων Redmi στη διεθνή αγορά.

Πηγή: insider.gr