Στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός για τα φαινόμενα χαλάρωσης των πολιτών, ενώ κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν οτι στο τραπέζι είναι τοπικά lockdown εφόσον κριθεί απαραίτητο.

 

Προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για φαινόμενα χαλαρότητας όσον αφορά την άρση των μέτρων για τον κορονοϊό που παρατηρούνται ανά την επικράτεια, με αφορμή και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.

Διαπίστωση ακόμα και πρωθυπουργικών συνεργατών είναι ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις απόκλισης από τις κεντρικές οδηγίες, ενώ η συνολική εικόνα θα συζητηθεί και στις σημερινές κυβερνητικές συσκέψεις.

Ένα μέτρο, πάντως, που επανήλθε κατόπιν οδηγίας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η καθημερινή γραπτή ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για την πορεία της επιδημίας. Η επαναφορά της καθημερινής ενημέρωσης θα δώσει, παράλληλα, και ένα μήνυμα στους πολίτες ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει, όπως ίσως ερμηνευόταν η εβδομαδιαία δημοσίευση της ενημέρωσης, μετά και το τέλος των τηλεοπτικών ενημερώσεων από τους κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά. Έτσι, κάθε μέρα στις 18:00 θα υπάρχει γραπτή ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού, από τη στιγμή που, ούτως ή άλλως, η καταγραφή των στοιχείων γίνεται σε πραγματικό χρόνο.

Διαβάστε επίσης  Εγκαίνια iReady Service & Accessories: Special Guest Andreasondecks (05/4)

Βεβαίως, πρωθυπουργικοί συνεργάτες σπεύδουν να αποδραματοποιήσουν τον αριθμό “97” που εμφανίστηκε στη χθεσινή ενημέρωση, ως προς τα νέα κρούσματα, εξηγώντας ότι η πλειοψηφία αυτών προέρχεται από το εξωτερικό-κάτι που αναμένεται σε έναν βαθμό-αλλά και από την Ξάνθη, όπου επικρατούσαν ειδικές συνθήκες λόγω του Ραμαζανιού. «Τα πράγματα είναι υπό έλεγχο», έλεγε χθες στο Reader.gr κεντρικό κυβερνητικό στέλεχος που εμπλέκεται στη διαχείριση της κρίσης, προσθέτοντας, πάντως, ότι δεν πρέπει να παγιώνεται η αίσθηση ότι η κατάσταση δεν είναι κρίσιμη, επειδή πέρασαν τα χειρότερα με τις μικρότερες δυνατές απώλειες.

Και μπορεί αυτή τη στιγμή ευρύτερα μέτρα να μην είναι στο τραπέζι, αυτό που παγίως είναι πιθανό, όμως, είναι ένα τοπικό lockdown, αν χρειαστεί. Το «μοντέλο Ντόχα» είναι οδηγός για την κυβέρνηση, καθώς όταν παρουσιάστηκαν 12 κρούσματα σε πτήση από την πρωτεύουσα του Κατάρ ανεστάλησαν οι πτήσεις από και προς τη χώρα, ως τις 15 Ιουνίου. Ένα τέτοιο μέτρο μπορεί να επιβληθεί και σε προορισμούς εξωτερικού, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, εφόσον κριθεί απαραίτητο, αν και αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε αυτό το σημείο.

Διαβάστε επίσης  Γνωρίστε to Katharo!

Ακαριαία θα κλείνουν τα μαγαζιά

Την ίδια ώρα και με φόντο την περίπτωση της Μυκόνου, από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι δεν είναι νοητό να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά ως προς την επιβολή προστίμων και την εφαρμογή της νομιμότητας. Όπως εξηγούσε κεντρικός παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης, αποφασίστηκε το μαγαζί να κλείσει, λόγω των σωρευτικών παραβάσεων και εφαρμόστηκε κατά γράμμα ο νόμος.

Μάλιστα, όπως προβλέπεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που θα δημοσιευτεί σήμερα, από τη στιγμή που με βάση τη βαρύτητα της παράβασης που διαπιστώνεται, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα αποφασίζουν να κλείσουν ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για μια περίοδο, αυτό πλέον θα γίνεται ακαριαία και όχι με ένα περιθώριο πέντε ημερών που δινόταν μέχρι σήμερα στον επιχειρηματία.

Πηγή: reader.gr