Τι υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το ενδεχόμενο μετάδοσης του νέου κοροναϊού από τα κουνούπια;

Η εποχή που τα ενοχλητικά κουνούπια θα επανέλθουν στην καθημερινότητά μας δεν είναι μακρυά. Ωστόσο φέτος, η ανησυχία πολλών θα είναι διπλή, καθώς είναι γνωστό ότι μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες και η COVID-19 αποτελεί μία από αυτές. Οπότε είναι λογικό να αναρωτηθεί κανείς αν και κατά πόσο μπορούν τα κουνούπια να μεταδώσουν τον νέο κοροναϊό. Η επίσημη καθοδήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες ή στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι ο νέος κοροναϊός θα μπορούσε να μεταδοθεί μέσω των τσιμπημάτων των κουνουπιών.

«Σπανίως εισέρχεται στο αίμα»

Αρχικά, ο κοροναϊός προκαλεί λοίμωξη του αναπνευστικού και ο κύριος τρόπος μετάδοσής του είναι μέσω των μολυσμένων σταγονιδίων που απελευθερώνονται στον αέρα όταν ένα μολυσμένο άτομο βήξει ή φτερνιστεί. «Ο νέος κοροναϊός αποτελεί ένα αναπνευστικό ιό που εμπεριέχεται σχεδόν αποκλειστικά στους πνεύμονες και την αναπνευστική οδό των ασθενών ενώ σπάνια εισέρχεται στο αίμα» εξηγεί η Emily Gallichotte, μεταδιδακτορική ερευνήτρια του τμήματος Μικροβιολογίας, Ανοσολογίας και Παθολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Colorado.

Διαβάστε επίσης  8 Χρόνια Me Piazza Birthday Party!

«Ο ιός δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί στα κουνούπια»

Επιπλέον, για να μεταδοθεί ένας ιός σε ένα άτομο μέσω του τσιμπήματος ενός κουνουπιού ή ενός εντόμου, ο ιός θα πρέπει να μπορεί να πολλαπλασιαστεί στον οργανισμό του κουνουπιού. Ωστόσο, ο νέος κοροναϊός αλλά και κανένας άλλος τύπος κοροναϊού δεν φαίνεται ότι μπορεί να πολλαπλασιαστεί στα κουνούπια. «Είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία» αναφέρει ο εντομολόγος Joseph M. Conlon, τεχνικός σύμβουλος American Mosquito Control Association (AMCA). «Το κουνούπι, αρχικά, θα πρέπει να πάρει την απαιτούμενη ποσότητα ιού κατά το τσίμπημα. Ο ιός στην συνέχεια, θα πρέπει όχι μόνο να επιβιώσει από την πεπτική διαδικασία αλλά και να πολλαπλασιαστεί. Από εκεί θα πρέπει να φτάσει στους σιελογόνους αδένες, προκειμένου να μεταδοθεί κατά το τσίμπημα» εξηγεί.

«Πολλές οι γενετικές διαφορές»

Τα κουνούπια διαφέρουν αρκετά από τον άνθρωπο. «Για αυτόν τον λόγο, εξαιτίας δηλαδή των γενετικών διαφορών, οι ιοί δεν έχουν την δυνατότητα να μολύνουν και τους δύο οργανισμούς» επισημαίνει η Emily Gallichotte. «Έχουμε διαφορετικούς υποδοχείς στην επιφάνεια των κυττάρων μας και διαφορετικά μηχανήματα αναπαραγωγής εντός των κυττάρων μας» εξηγεί. «Σχετικά λίγοι είναι οι ανθρώπινοι ιοί που έχουν την δυνατότητα να μολύνουν τόσο τους ανθρώπους όσο και τα κουνούπια» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης  Μουσική Ταβέρνα Έγχορδο: Η Λαϊκή διασκέδαση στα καλύτερά της!

Πηγή: vita.gr