Ιστορική στιγμή χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, την υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών Ελλάδας- Ιταλίας, που υπέγραψε με τον Λουίτζι Ντι Μάιο.

 

Η συμφωνία κατοχυρώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, ενώ εξασφαλίζει τα δικαιώματα των αλιέων, επεσήμανε ο κ. Δένδιας. Αυτή είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφει η χώρα μας για ΑΟΖ και έχει συναφθεί στη βάση της UNCLOS (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών βάσει διμερών συμφωνιών).

Πέρα από το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, αυτή η συμφωνία επιβεβαιώνει τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας. Με τη σημερινή Συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας και ο Ιταλός ομόλογός του υπέγραψαν την Κοινή Δήλωση Ελλάδας-Ιταλίας για τους Πόρους της Μεσογείου. Με αυτή, οι δύο χώρες εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών.

Τέλος, Ελλάδα και Ιταλία υπέγραψαν Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία ζητούν την μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής ώστε, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ν.μ., να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ν.μ., η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα. Επισημαίνεται ιδιαίτερα η αυτονόητη σημασία της αναφοράς στην Κοινή Γνωστοποίηση του δικαιώματος επέκτασης παντού της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης  DOCTOR AUTO-MOTO SHOW @ Pista Park Βαρύπετρο (9-10/9)

Σε ό,τι αφορά στα υπάρχοντα δικαιώματα των Ιταλών αλιέων, περιγράφονται με σαφήνεια αλλά πλέον περιοριστικά, τόσο ως προς τον αριθμό των σκαφών όσο και ως προς τα είδη που δύνανται να αλιεύσουν και εξαιρούνται τα είδη που αλιεύουν οι Έλληνες αλιείς.

«Το διεθνές δίκαιο ορίζει τις κόκκινες γραμμές»

Σταθερή επιδίωξη της Ελλάδας παραμένει η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονες, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, τόνισε ο Νίκος Δένδιας.

Η οριοθέτηση δεν γίνεται επιλεκτικά και αυθαίρετα, όπως ορισμένοι επιχειρούν να χρησιμοποιούν τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, συμπλήρωσε, ενώ έκανε αναφορά και στον ανυπόστατο χαρακτήρα της συμφωνίας Τουρκίας-Σάρατζ.

Ο κ. Δένδιας συζήτησε ακόμη με τον Ιταλό ομόλογό του την κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας έναντι της χώρας, όπως αυτή εκδηλώθηκε πλέον πρόσφατα με τη δημοσίευση των αιτημάτων της τουρκικής εταιρίας πετρελαίου για γεωτρήσεις σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή.

«Οι ενέργειες αυτές σε συνδυασμό με την επιθετική ρητορική αναδεικνύουν περίτρανα τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας», επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε: «Το διεθνές δικαιο προσδιορίζει τις κόκκινες γραμμές και αυτές να γίνουν σεβαστές».

Διαβάστε επίσης  Doctor auto-moto show στην PISTAPARK, ένα show μηχανοκίνητου αθλητισμού που τα είχε όλα!

«Αίρονται οι περιορισμοί»

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν και για την πανδημία του κορωνοϊού και την επιστροφή στην κανονικότητα. «Η Ελλάδα αίρει, αρχής γενομένης από την προσεχή Δευτέρα και σταδιακά μέχρι το τέλος του μήνα, τους όποιους περιορισμούς. Η Ελλάδα αναμένει ότι οι Ιταλοί φίλοι μας θα περάσουν και φέτος τις διακοπές τους στη χώρα μας, όπως όλα τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Πηγή: lifo.gr