«Η Ευρώπη θα έχει καλύτερη απόδοση την επόμενη περίοδο, καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται αρκετά πίσω στους τρόπους περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού», αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman Sachs

 

Τη βαθύτερη αλλά ταυτόχρονα και την μικρότερης διάρκειας ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο προβλέπει η Goldman Sachs, καθώς με βάση τα στοιχεία της η ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει, τουλάχιστον για τις ανεπτυγμένες οικονομίες και προβλέπεται εντυπωσιακή.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, το παγκόσμιο πραγματικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 16% σε τρεις μήνες, από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Απριλίου, γεγονός που καθιστά την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, τη βαθύτερη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Παράλληλα καθώς παρατηρείται ήδη τάση αύξησης του παγκόσμιου ΑΕΠ, η ύφεση λόγω της νόσου Covid 19, ήταν η μικρότερης διάρκειας στην ίδια χρονική περίοδο.

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο που αποδεικνύει ότι η παγκόσμια ανάκαμψη έχει ξεκινήσει ήταν η αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ κατά 2,5 εκατ. τον μήνα Μάιο και η μείωση της ανεργίας από 14,7% στο 13,3%. Η Goldman Sachs προβλέπει επίσης περαιτέρω, ισχυρή, ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Οι φορείς που χαράσσουν τη δημοσιονομική πολιτική στις μεγάλες προηγμένες οικονομίες κατάφεραν να σταθεροποιήσουν το διαθέσιμο εισόδημα, ενώ οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής κατάφεραν να αντιστρέψουν τις αυστηρές συνθήκες των προηγούμενων ετών. Παράλληλα ορισμένοι τομείς της διεθνούς οικονομίας, στους οποίους ο έλεγχος της εξάπλωσης του ιού είναι λιγότερο απαιτητικός, όπως ο κατασκευαστικός τομέας και ο τομέας της μεταποίησης, επιστρέφουν γρήγορα σε ανάκαμψη σχήματος «V». Ένα καλό παράδειγμα είναι η αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ, όπου η παραγωγή ήταν σχεδόν μηδενική τον Απρίλιο, αλλά προβλέπεται να επιστρέψει στο 80% της παραγωγικής ικανότητας σύντομα.

Διαβάστε επίσης  GASPIE 2024 (μέρος β) - by GAS Motosport Culture

Το πραγματικό ΑΕΠ στις ανεπτυγμένες οικονομίες είναι πιθανό να αυξηθεί με ένα επιβλητικό ετήσιο ποσοστό 24% το τρίτο τρίμηνο του έτους, αν και το ετήσιο ποσοστό θα παραμείνει αρνητικό. Μετά το τρίτο τρίμηνο του έτους, η Goldman Sachs αναμένει μια μετάβαση σε έναν σταθερό αλλά κάπως πιο φυσιολογικό ρυθμό ανάπτυξης. Ο κύριος λόγος είναι ότι διαφορετικά μέρη της οικονομίας είναι πιθανό να ανακάμψουν από την κρίση του κορωνοϊού με διαφορετικές ταχύτητες. Μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου, οι βιομηχανίες στις οποίες ο έλεγχος του ιού είναι ευκολότερος θα έχουν εξομαλυνθεί ως επί το πλείστον, με περιορισμένο περιθώριο για μεγάλα περαιτέρω κέρδη. Αντίθετα, οι βιομηχανίες στις οποίες ο έλεγχος του ιού είναι δυσκολότερος – ταξίδια ή ψυχαγωγία – θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε διαδικασία σταδιακής εξομάλυνσης, αλλά πιθανότατα δεν θα ανακάμψουν πλήρως έως ότου παραχθεί ένα εμβόλιο ή άλλη ολοκληρωμένη θεραπεία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Goldman Sachs η Ευρώπη θα έχει καλύτερη απόδοση την επόμενη περίοδο καθώς οι ΗΠΑ βρίσκονται αρκετά πίσω στους τρόπους περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Επιπλέον, οι διαδηλώσεις στις ΗΠΑ αυξάνουν περαιτέρω το ήδη μεγάλο επίπεδο πολιτικής αβεβαιότητας κατά την πορεία προς τις εκλογές. Μέχρι στιγμής, το κοινό φαίνεται να αποδοκιμάζει την αντίδραση του προέδρου Τραμπ, οι προβλέψεις των αγορών στρέφονται υπέρ του Μπάιντεν και η ανάλυση του τμήματος της Goldman Sachs που στηρίζεται στις στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων 60 ημερών, δείχνει ότι ο Μπάιντεν έχει πλεονέκτημα.

Διαβάστε επίσης  Μουσική Ταβέρνα Έγχορδο: Η Λαϊκή διασκέδαση στα καλύτερά της!

Στις αναδυόμενες οικονομίες επικρατεί ανισότητα, με την Κίνα να ανακάμπτει σε μεγάλο βαθμό από τον ιό, αλλά άλλες – ειδικά στη Λατινική Αμερική – μόλις ξεκίνησαν να βελτιώνονται. Οι αγορές αναβαθμίζουν τις απόψεις τους σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης. Η Goldman Sachs θεωρεί ότι αυτή η διαδικασία πρέπει ακόμη να προχωρήσει λίγο στο εγγύς μέλλον και συνεπώς αναμένει αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, μείωση των πιστωτικών διαφορών και κυκλική απόδοση των αποθεμάτων.

Η μεγαλύτερη αλλαγή στις εκτιμήσεις της Goldman Sachs ήταν η αγορά συναλλάγματος, όπου οι στρατηγικοί αναλυτές της βλέπουν αποδυνάμωση περίπου κατά 20% ή και περισσότερο για το δολάριο τα επόμενα 1-2 χρόνια. Αυτό βασίζεται εν μέρει στις μεταβαλλόμενες απόψεις σχετικά με τη σχετική ανάπτυξη και τους κινδύνους πολιτικής, ιδίως έναντι της Ευρώπης, αλλά αντανακλά επίσης την άποψή της Goldman Sachs ότι το δολάριο έχει υπερτιμηθεί σημαντικά σε μια μακροπρόθεσμη προοπτική. Για την ισοτιμία ευρώ – δολαρίου προβλέπει 1,12 / 1,15 / και 1,17 σε 3, 6 και 12 μήνες αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης  New entry coming soon: Νεοκαφενές Acacia του Αγα στο Κοντομαρί

Πηγή: protothema.gr