Ρεκόρ έσπασε ο αριθμός των λεοντόψαρων στα Χανιά.

 

Σύμφωνα με το haniotika-nea.gr, ο αριθμός των λεοντόψαρων σε Σούγια, Παλαιοχώρα και Σφακιά έχει αυξηθεί με τους ψαράδες να τα πιάνουν πλέον στα δίχτυα τους.

«Πριν λίγες ημέρες είχα μια καλάδα με πάνω από 80 κομμάτια! Ένα άλλος ψαράς έβγαλε ακόμα περισσότερα. Κάθε χρόνο αυξάνονται τρομακτικά οι αριθμοί των λεοντόψαρων και είναι και μεγάλα ψάρια δεν είναι μικρά. Πέρυσι βγάζαμε 5-10 κομμάτια σε κάθε καλάδα, φέτος είναι πολύ περισσότερα» μας είπε ο ψαράς κ. Στέλιος Τζατζιμάκης από τη Σούγια Σελίνου.

Ο ίδιος παρατηρεί πως ο πολλαπλασιασμός του λεοντόψαρου είναι ραγδαίος καθώς όπως λέει «γεννάει σχεδόν κάθε εβδομάδα. Πιάνουμε πάρα πολλά τα περισσότερα τα πετάμε γιατί δεν πουλιούνται κάποια τα κρατάμε για να τα φάμε. Θέλει προσοχή στο καθάρισμα γιατί αν σε τσιμπήσει ένα από τα αγκάθια του είναι έντονος ο πόνος. Πέρυσι με είχε τσιμπήσει και ο πόνος πέρασε μετά από τρεις ημέρες».

Διαβάστε επίσης  Μοναδικές νύχτες στο Isola Seaside Restaurant!

Οι μεγάλοι πληθυσμοί παρουσιάζονται κυρίως στις νότιες θάλασσες, ενώ αντίθετα στον κόλπο των Χανίων οι αριθμοί των λεοντόψαρων είναι ακόμα μικροί.

«Το λεοντόψαρο είναι ένα ψάρι που θα μας μείνει και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό» αναφέρει η κυρία Ευαγγελία Ανεζάκη, προϊσταμένη του τμήματος Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Η ζημιά που κάνει στο οικοσύστημα σύμφωνα με την κ. Ανεζάκη είναι πολύ μεγάλη καθώς «τρώει τον γόνο, πιάνει τα θαλάμια των ροφών και πολλαπλασιάζεται ταχύτατα».

Για την αντιμετώπιση του οι ιχθυολόγοι προτείνουν την αύξηση του ψαρέματος τους και την κατανάλωση του.

«Πρέπει να μάθουν να το ψαρεύουν οι ερασιτέχνες και οι ψαροντουφεκάδες. Είναι νοστιμότατο αλλά θέλει προσοχή στο καθάρισμα του που πρέπει να γίνεται με γάντια και ψαλίδι και επίσης πρέπει να γνωρίζουμε ότι το δηλητήριο του μένει στα αγκάθια ακόμα και 24 ωρες μετά το θάνατο του» τονίζει η κ. Ανεζάκη. Η ίδια σημειώνει πως οι κολυμβητές θα πρέπει να μένουν μακριά του.

Διαβάστε επίσης  Το Isola Seaside Restaurant είναι ο καλοκαιρινός σου προορισμός

Το λεοντόψαρο προήλθε από την Ερυθρά Θάλασσα όπως και ο λαγοκέφαλος. Μπορεί να ζήσει μέχρι και 15 χρόνια, ενώ τα θηλυκά μπορούν να γεννήσουν μέχρι και 15.000 αυγά κάθε φορά. Οι θηρευτές του είναι μεγάλα ψάρια (καρχαρίες, μεγάλοι ροφοί) που δεν υπάρχουν στη Μεσόγειο. Η ισχύς του δηλητηρίου του είναι μεγάλη και μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, έμετο, ναυτία και σε κάποιες περιπτώσεις το θύμα να ανεβάσει πυρετό, να κάνει σπασμούς.

Φωτογραφία: haniotika-nea.gr

Πηγή: reader.gr