Μέτριο προς υψηλό θεωρεί το ECDC τον κίνδυνο ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού να είναι τέτοιας κλίμακας που να απαιτηθούν νέα lockdown στην Ευρώπη. Κάτι που θα εξαρτηθεί από τη σταδιακή χαλάρωση των περιορισμών αλλά και το κατά πόσο τηρούν οι πολίτες τα μέτρα.

 

Στην αναθεωρημένη αξιολόγηση κινδύνου για την πανδημία, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχων ασθενειών (ECDC) προέβλεψε μια μέτρια αύξηση του δείκτη μολύνσεων τις επόμενες εβδομάδες, παρότι ανέφερε ότι η μετάδοση έχει ξεπεράσει την κορύφωση στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει», υπογράμμισε η επικεφαλής του ECDC, Αντρέα Άμον. Παρότι υπάρχουν πτωτικές τάσεις στις μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό στην Ευρώπη, πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για τον περιορισμό της εξάπλωσης, τόνισε, επισημαίνοντας ότι παραμένει σημαντική η τήρηση των συστάσεων για τις αποστάσεις και την υγιεινή των χεριών.

Ο κίνδυνος του καλοκαιριού

«Στην παρούσα χρονική περίοδο, ακριβώς πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, καθώς οι χώρες χαλαρώνουν τους περιορισμούς, υπάρχει ο κίνδυνος να μην ακολουθούν πιστά οι άνθρωποι τα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ, εξαιτίας της “κόπωσης της απομόνωσης”», αναφέρει το ECDC.

Διαβάστε επίσης  Βρετανία: «Παράνομες» οι διακοπές στο εξωτερικό - Πρόστιμα έως και 5.000 λιρών

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και η υποθετική πρόβλεψη δείχνει ότι είναι πιθανή μια άνοδος στα κρούσματα τις προσεχείς εβδομάδες», αναφέρει ακόμη στα συμπεράσματα της αξιολόγησης. Ειδικότερα για τις διακοπές, επισημαίνει τον κίνδυνο οι πολίτες να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους και να επιστρέψουν σε συνήθειες που είχαν πριν από τον κορωνοϊό, υιοθετώντας δυνητικά επικίνδυνες συμπεριφορές.

Ο κίνδυνος να υπάρξει αναζωπύρωση των κρουσμάτων σε επίπεδο που θα απαιτηθεί επαναφορά αυστηρότερων μέτρων περιορισμού είναι μέτριος, αν «η χαλάρωση γίνει σταδιακά, αναφέρονται μόνο σποραδικές εστίες και παραμένει σε ισχύ σύστημα ιχνηλάτησης και ελέγχων», σύμφωνα με το ECDC.

Όμως, προειδοποιεί ότι ο κίνδυνος να χρειαστούν ξανά lockdown είναι υψηλός «αν τα μέτρα χαλαρώνουν ενώ συνεχίζεται η μετάδοση στην κοινότητα και δεν υπάρχει κατάλληλο σύστημα για εκτενείς ελέγχους και ιχνηλάτηση».

Για αυτό το ECDC τονίζει ότι σε αυτό το στάδιο πρέπει- προκειμένου να αποτραπεί η αναζωπύρωση– να παρακολουθείται στενά η επιδημιολογική κατάσταση και να ανιχνεύεται γρήγορα η αύξηση στη μετάδοση.

Διαβάστε επίσης  Survivor: Μετά την αποχώρηση, η Ελευθερία Ελευθερίου ποστάρει φωτογραφία της με νέα εμφάνιση!

Ακόμη, υπογραμμίζει ότι χρειάζεται εκτεταμένη στρατηγική ελέγχου , ιχνηλάτηση, αλλά και επαναφορά μέτρων τοπικού ή περιφερειακού χαρακτήρα, ή για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, ανάλογα με τα μοτίβα μετάδοσης.

Με πληροφορίες από Reuters

Πηγή: www.lifo.gr