Στο Νοσοκομείο Θήρας μαζί με Κικίλια και στο Ακρωτήρι μαζί με Μενδώνη, βρέθηκε ο πρωθυπουργός

 

Το Ακρωτήρι στέλνει το μήνυμα ότι η «Ελλάδα είναι έτοιμη» να δεχθεί τους επισκέπτες με ασφάλεια τόνισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την ξενάγησή του στον αρχαιολογικό χώρο από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. Ο πρωθυπουργός έφτασε σήμερα στη Σαντορίνη για να δώσει και το σήμα για την επίσημη επανεκκίνηση της φετινής τουριστικής περιόδου.

«Safety first» τόνισε από πλευράς της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη με φόντο τον προϊστορικό οικισμό. Στην μοναδικότητα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αναφέρθηκε διεξοδικά ο πρωθυπουργός.

«Θέλουμε οι επισκέπτες να έρθουν και να νιώσουν ασφαλείς» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας ότι «είμαστε έτοιμοι» να υποδεχθούμε το τουριστικό κύμα, σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, αλλά και έχοντας φροντίσει για την προστασία της υγείας όσο των κατοίκων, όσο και των εργαζομενων στον τουρισμό.

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι τη Δευτέρα ανοίγουν τα μουσεία στην Ελλάδα και προσκάλεσε ανοιχτά τους τουρίστες «και εδώ στην Σαντορίνη» όχι μόνο για το ηλιοβασίλεμα και το μοναδικό τοπίο, «αλλά και για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που έχει να επιδείξει». «Η Σαντορίνη αποτελεί παράδειγμα του πλούτου της πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει να επιδείξει η πατρίδα μας» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε από τον Διευθυντή της Αρχαιολογικής Εφορείας Κυκλάδων κ. Δημήτρη Αθανασούλη και την αρχαιολόγο, Μάγια Ευσταθίου, στα μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα του Ακρωτηρίου. Αμέσως μετά περιηγήθηκε στο κέντρο μελέτης προϊστορικής Θήρας, όπου γίνεται η συντήρηση των αρχαιοτήτων και είδε από κοντά τις τοιχογραφίες που αυτή τη στιγμή συντηρούνται, είναι από το 18ο αιώνα π.Χ και είναι μοναδικές στον κόσμο.

Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε μαζί με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια στο Γενικό Νοσοκομείο Θήρας για να διαπιστώσει το επίπεδο προετοιμασίας για τον κορωνοϊό και να καταγραφούν οι ανάγκες. Στο νοσοκομείο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποδέχτηκαν ο διοικητής κ. Βασίλης Μαλαματένιος και εργαζόμενοι. Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για για τις υγειονομικές ανάγκες του νησιού ενώ έγινε ειδική μνεία στην προετοιμασία που έχει γίνει σχετικά με τη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων για τον κορονοϊό και την αντιμετώπιση τυχόν κρουσμάτων. Συζητήθηκε, επίσης, η προσπάθεια της κυβέρνησης να απομακρύνει νομικές αγκυλώσεις που εμποδίζουν την απρόσκοπτη χρήση πτητικών μέσων για αεροδιακομιδές. «Έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο καλοκαίρι και η πρόθεσή μας είναι να υποδεχθούμε επισκέπτες χωρίς να κάνουμε καμία απολύτως έκπτωση στην ασφάλεια αλλά και στην ασφάλεια προφανώς του πληθυσμού και βεβαίως και στην ασφάλεια των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», ανέφερε ακόμη ο Πρωθυπουργός.

«Εσείς κάνετε το νοσοκομείο στολίδι»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι είναι ενήμερος για τα ζητήματα που αφορούν το νοσοκομείο γνωρίζοντας ότι έχουν επιλυθεί εκκρεμότητες του παρελθόντος ενώ ευχαρίστησε το προσωπικό προσθέτοντας πως είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου. «Είναι ένα νοσοκομείο στολίδι -όχι μόνο για τις υποδομές του τις οποίες χαίρομαι να βλέπω και ο ίδιος. Είχα δει μόνο τις σχετικές φωτογραφίες- αλλά είναι στολίδι γιατί εσείς το κάνετε στολίδι. Ένα νοσοκομείο ντουβάρια, χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές, δεν λέει πολλά πράγματα και νομίζω ότι τώρα πια έχουμε φτάσει στο σημείο να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ένα πλήρως στελεχωμένο νοσοκομείο και όπου υπάρχουν ακόμα αδυναμίες, ατέλειες, ελλείψεις, εδώ πέρα είμαστε να επιλύσουμε και αυτά τα προβλήματα», ανέφερε.

Διαβάστε επίσης  8 Χρόνια Me Piazza Birthday Party!

Επισημαίνεται ότι για την μακρόπνοη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του νησιού, έχουν ήδη εγκριθεί οι προσλήψεις 15 επικουρικών γιατρών, ακόμα 14 συναδέλφων τους με μονοετή σύμβαση και 12 ατόμων λοιπό προσωπικό, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα υποστελέχωσης του νοσοκομείου.

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν τοποθετηθεί στον περιβάλλοντα χώρο του ΓΝΘ ειδικοί οικίσκοι τους οποίους και επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός, ενώ την Παρασκευή παραδόθηκε στη δομή μοριακός αναλυτής για τη διάγνωση της ασθένειας CΟVID-19, προκειμένου να μην απαιτείται αποστολή δειγμάτων στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ. «Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσουμε το άνοιγμα της χώρας με υπευθυνότητα, με σοβαρότητα. Χωρίς πανικό, διότι ποτέ δεν ξέρουμε και ποτέ δεν ξέρετε ένα περιστατικό το οποίο κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να είναι μια απλή γαστρεντερίτιδα αλλά θα υπόκειται πάντα στην υποψία ότι μπορεί να είναι κάτι άλλο. Αλλά μιλάω σε ανθρώπους οι οποίοι είναι έμπειροι να χειρίζονται μια τουριστική κίνηση μεγαλύτερη από αυτή που θα έχουμε φέτος εκ των πραγμάτων γιατί δεν θα έχουμε την ίδια τουριστική σεζόν που είχαμε, τουλάχιστον, πέρσι και είμαι σίγουρος ότι όλα θα πάνε εξαιρετικά. Και όταν θα κλείσει ο κύκλος του καλοκαιριού θα μπορούμε να πούμε ότι δεν διαχειριστήκαμε απλά την πρώτη φάση της πανδημίας υποδειγματικά αλλά ότι βάλαμε και τον πήχη πολύ ψηλά στο πως μπορούμε να ανοίξουμε και πάλι τον τουρισμό πάνω απ’ όλα με ασφάλεια», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Βίντεο από την άφιξη του πρωθυπουργού στο νησί:

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου του κ. Μητσοτάκη που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ, έρχεται ως επιστέγασμα της δημοσιοποίησης χθες του δίδυμου κυβερνητικού σχεδίου για την υγεία και τον τουρισμό, τομείς που θα κινούνται αλληλένδετα στο εξής, αυξάνοντας την προστιθέμενη αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών αναψυχής στη χώρα. Η υγεία ως κρίσιμη παράμετρος για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, σε συνδυασμό με την διεθνώς αναγνωρισμένη και υποδειγματική συμπεριφορά της Ελλάδας απέναντι στην πανδημία νοηματοδοτούν και τη σημερινή τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, σε μια προσπάθεια να κεφαλαιοποιηθεί η διαχειριστική επάρκεια στην κρίση του κορωνοϊού, αλλά κυρίως να κινητοποιηθεί προς την Ελλάδα το μεγαλύτερο δυνατόν ποσοστό όσων θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε επίσης  The Cartel side of street food goes at Street Food Festival Chania!

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδεύεται από τον Υπουργό Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, τον Υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, τους βουλευτές του νομού Κυκλάδων, Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππο Φόρτωμα, τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο και άλλους εκπροσώπους κρατικών και τοπικών φορέων.

Το σχέδιο για τον τουρισμό

Καθιστώντας την Ελλάδα αφενός ελκυστική και αφετέρου υγειονομικά αξιόπιστη, το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Νησιωτική χώρα εστιάζει:

· στην ενίσχυση των υγειονομικών δομών με προσωπικό (1.100 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού), μέσα ατομικής προστασίας και 694 κλίνες

· στην αύξηση της δυνατότητας testing με μοριακούς αναλυτές στα νησιά

· στην ανάπτυξη νέων πλωτών και πτητικών διακομιδών.

Στο πόδι όλο το 24ωρο

Επιπλέον, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα μπορούν συμβεβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ να κάνουν κατ’ οικόν επισκέψεις, ενώ θα ενεργοποιούνται συµβάσεις µε µπλοκάκι, κάτι που αφορά 600 γιατρούς µε αμοιβή 2.000 ευρώ αφορολόγητα.

Ρόλο – κλειδί αναμένεται να διαδραματίσουν και οι Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ σε μια προσπάθεια να ιχνηλατήσουν γρήγορα τυχόν περιστατικά και σε πυκνό χρόνο. Για το λόγο αυτό, οι Κινητές Ομάδες απλώνονται σε:

· Θάσο,

· Χανιά,

· Ρέθυµνο και

· Ηράκλειο,

ενώ ακολουθούν οι: Σαλαµίνα, Αίγινα, Αγκίστρι, Κύθηρα, Πόρος, Σπέτσες, Ύδρα, Τροιζηνία, Σκιάθος, Λέσβος, Κέρκυρα, Ζάκυνθος, Ιθάκη, Σάµη, Λευκάδα, Μυτιλήνη, Ικαρία, Λήµνος, Σάµος, Χίος, Σύρος, Άνδρος, Σαντορίνη, Κάλυµνος, Κάρπαθος, Κέα, Κω, Μήλος, Μύκονος, Νάξος, Πάρο,ς Ρόδος, Τήνος, Κρήτη.

Εκτός από την ξηρά, αναπτύσσονται και πλωτές ομάδες υγείας, τη στιγμή που ανάμεσα στα νησιά που θα πραγματοποιούνται δειγµατοληψίες είναι: Μήλος, Κίµωλος, Σίκινος, Φολέγανδρος, Κουφονήσια, Ανάφη, Λεβιθά, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Δονούσα, Αµοργός, Κίναρος, Πάτµος, Αγαθονήσι, Αρκιοί, Λειψοί, Ψέριµος, Τήλος, Καστελόριζο και Χάλκη.

Ελπίδες για την έγκαιρη διάγνωση του ιού βασίζει το υπουργείο Υγείας και στο testing (μοριακά τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού), αφού μοριακοί αναλυτές µε µεγάλες δυνατότητες θα µεταφερθούν σε Σύρο και Ρόδο και θα προσθεθούν µικροί αναλυτές (PoC) σε συγκεκριµένα νησιά για τις έκτακτες καταστάσεις. Για το σκοπό αυτό, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια υπάρχουν εγκατεστημένοι μικροί αναλυτές σε:

Μυτιλήνη, Σάµος, Χίος, Κέρκυρα, Πάρος, Αντίπαρος, Σύρος, Νάξος, Σαντορίνη, Ρόδος, Κως, Λέρος και Κάλυµνος. Όπως ανέφερε, σχεδιάζεται η εγκατάσταση µικρών αναλυτών στα νησιά Μύκονος, Ζάκυνθος, Κέρκυρα, Κύθηρα, Λήµνος, Σκιάθος, Κεφαλλονιά, Κάρπαθος, Μήλος, Ικαρία, Σαντορίνη, Κως.

Έχοντας αναδιατάξει τις υγειονομικές υποδομές, προσθέτοντας σημαντικά νέες, τις πύλες της χώρας ανοίγει από τη Δευτέρα ο ελληνικός τουρισμός, για την επανεκκίνηση του οποίου έχουν μελετηθεί αριθμητικά και συμπεριφορικά μοντέλα.

«Η γέφυρα προς την κανονικότητα είναι στρωμένη με σχέδιο. Σχέδιο από το Υπουργείο Υγείας, την Πολιτική Προστασία, όλα τα υπόλοιπα συναρμόδια υπουργεία και θέλω, εδώ δημόσια, να ευχαριστήσω για την πολύ καλή συνεργασία και τον ΕΟΔΥ φυσικά και τους γιατρούς και όλους όσοι μόχθησαν το προηγούμενο διάστημα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, αναλύοντας το δικό του σχέδιο δράσης με ορόσημα την 15 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου και στις 3 διαστάσεις:

Διαβάστε επίσης  GASPIE 2024 - by GAS Motosport Culture

· της ξηράς (χερσαίες αφίξεις)

· του αέρα (εναέριες μετακινήσεις)

· της θάλασσας (θαλάσσιες αφίξεις)

Ως το πρώτο ορόσημο, νοείται η περίοδος από τις 15 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου:

Στις εναέριες μετακινήσεις, για το Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος»:

1. Αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία.

2. Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία μόνο για ουσιαστικούς λόγους ταξιδιού.

3. Διατηρείται η απαγόρευση για Μεγάλη Βρετανία και Τουρκία.

Για το Αεροδρόμιο «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη:

1. Επιτρέπονται όλες οι πτήσεις.

2. Διατήρηση απαγόρευσης για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μεγ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία.

Για τις θαλάσσιες αφίξεις:

• Απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια.

• Επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα.

και τέλος, για τις χερσαίες επιχειρήσεις: ως φυσικό και επόμενο παραμένουν τα χερσαία σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Β. Μακεδονία, αλλά ανοικτά με Βουλγαρία.

Από την 1η Ιουλίου, δηλαδή στο δεύτερο ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, προβλέπονται για τις εναέριες μετακινήσεις:

· Αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

· Συνδιαμόρφωση της πρότασης της ΕΕ για την λίστα τρίτων χωρών στις οποίες θα συνεχίσουν να υφίστανται περιορισμοί.

· Στις χερσαίες επιχειρήσεις παρατηρείται άρση των περιορισμών από Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία.

· Επανεξέταση έως τις 30 Ιουνίου για την Τουρκία.

Για τις θαλάσσιες μετακινήσεις τέλος, επιτρέπεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό σε ελληνικά λιμάνια.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο επιστροφής στο παγκόσμιο τουριστικό γίγνεσθαι συνοδεύεται από μια μακρά λίστα οδηγιών και προϋποθέσεων για την τήρηση προληπτικών μέτρων προστασίας περιλαμβάνοντας από αεροδρόμια εκτός λίστας EASA:

• Δειγματοληπτικά τεστ.

• Σύσταση για αυτοπεριορισμό στο ξενοδοχείο διαμονής του ταξιδιώτη μέχρι την έκδοση του αποτελέσματος του τεστ.

• 14 μέρες καραντίνα σε περίπτωση θετικού τεστ/ξενοδοχείο καραντίνας.

• Από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία και αεροδρόμια εντός λίστας EASA.

• Τεστ σε όλους.

• 1 μέρα αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής του ταξιδιώτη (Αθήνα ή Θεσσαλονίκη) μέχρι την έκδοση αποτελέσματος του τεστ.

• 14 μέρες καραντίνα σε περίπτωση θετικού τεστ/ξενοδοχείο καραντίνας (ισχύει και για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία).

Ειδικά στη δεύτερη φάση, δηλαδή μετά την απελευθέρωση των αφίξεων για όλες τις χώρες προέλευσης, αρχής γενομένης από 1ης Ιουλίου:

1. Όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα θα συμπληρώνουν με την άφιξη (ή πριν επιβιβαστούν) συγκεκριμένη ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger load factor) με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα (από 1.7 και μετά).

2. Δειγματοληπτικά τεστ.

3. 14 μέρες καραντίνα, σε περίπτωση θετικού τεστ/ξενοδοχείο καραντίνας.

4. Ξενοδοχεία καραντίνας στις πρωτεύουσες νομών και σε όλα τα νησιά.

Πηγή: protothema.gr