Μία επιλογή σε premium ετικέτες για το πιο τονωτικό highball της εποχής μας, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Gin.

 

Σκέτο, με τόνικ ή σε cocktail, το gin διαχρονικά πρωταγωνιστεί τόσο στις μπάρες των απανταχού ποτάδικων όσο και στα σπιτικά αυτοσχέδια μπαρ. Η πιο τονωτική και απολαυστική εκδοχή του θα είναι πάντοτε το gin tonic, που πλέον μοιάζει να έχει αποτινάξει από πάνω του την ετικέτα του ντεμοντέ και εξελίσσεται σε ένα από τα κορυφαία -καλοκαιρινά κυρίως- highball. Σε αυτό έχουν συμβάλλει κάποια brands με πρωτότυπες συνταγές, φρέσκο χαρακτήρα και ιδιαίτερη γεύση. Όπως τα παρακάτω.

 

Beefeater 24


Μία από τις πιο πρόσφατες προσθήκες στη σειρά του Beefeater. Ο master distiller Desmond Payne έχει χρησιμοποιήσει μία σειρά από ασυνήθιστα βότανα, μεταξύ των οποίων τσάι από την Ιαπωνία και την Κίνα, γλυκόριζα αλλά και άλλα υλικά όπως φλούδες από πορτοκάλια Σεβίλης. Ονομάστηκε Beefeater 24, καθώς τα πρόσθετα συστατικά αναμειγνύονται με το gin και τις 24 ώρες της ημέρας. Αποτέλεσμα αυτών, ένα άκρως αρωματικό ποτό με αισθητή γλυκύτητα.

Bloom


Πρόκειται για ένα premium London dry gin (προσδιορισμός ποιότητας, αναφέρεται στα gins η βάση των οποίων έχει αποσταχθεί με εντελώς ουδέτερο αλκοόλ 96% ABV με όλα τα υπόλοιπα υλικά και στο οποίο δεν μπορεί να προστεθεί τίποτα άλλο μετά την απόσταξη). Το Bloom αφήνει μία απαλή και φρέσκια αίσθηση στον ουρανίσκο, με floral αρώματα και τελικές νότες εσπεριδοειδών. Ιδανικό για κάποιον που μυείται τώρα στον κόσμο του συγκεκριμένου ποτού.

Διαβάστε επίσης  Γυναίκα & Άθληση: Όσα πρέπει να γνωρίζεις από τον Μανώλη Λουπασάκη

Aviation


To Aviation παράγεται στο αποστακτήριο House Spirits στο Πόρτλαντ του Όρεγκον, στις ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ισορροπημένο βοτανικό gin με έντονο σώμα, στο οποίο κυριαρχούν νότες από κάρδαμο, κόλιανδρο, γλυκάνισο, λεβάντας και εσπεριδοειδή. Πριν από περίπου ένα χρόνο το εν λόγω brand γνώρισε πρωτόγνωρα επίπεδα δημοφιλίας, καθώς ο Ryan Reynolds αγόρασε σημαντικό μερίδιο των μετοχών του. Προηγουμένως ήταν απλά φανατικός πότης του.

Bombay Sapphire


Το Bombay Sapphire βασίζεται σε μία αυθεντική συνταγή που εμπνεύστηκε ο Thomas Dakin το 1761 και η οποία αποτελεί το DNA όλων των gin του brand μέχρι σήμερα. Η σύνθεση του Bombay Sapphire είναι πραγματικά μοναδική, με τη συνταγή να περιλαμβάνει 10 αρωματικά και βότανα, που βράζουν μέσα στο απόσταγμα προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό άρωμα. Ο ιδιαίτερος αυτός τρόπος παρασκευής έχει ως αποτέλεσμα ένα ελαφρύτερο και πιο ανθικό ποτό από αυτά που αποστάζονται από χάλκινους άμβυκες.

Bulldog


Ένα από τα gin που έχουν κερδίσει τους cocktails lovers παγκοσμίως. Είναι εμπλουτισμένο με 12 βότανα από όλο τον κόσμο (μεταξύ των οποίων λευκή παπαρούνα, φύλλα λωτού και λεβάντα), με βελούδινη γεύση και ιδανική ισορροπία. Η μοντέρνα εμφάνιση και το μαύρο χρώμα της φιάλης του δε, του έχει δώσει μία θέση στις μπροστινές προθήκες των μπαρ.

Διαβάστε επίσης  Issue 790

Hendrick’s


Η πιο πειστική απόδειξη ότι η Σκωτία δε βγάζει μόνο εξαιρετικά ουίσκι αλλά και ανάλογης ποιότητας gin. To Hendrick’s εκτός από τα κλασικά αρώματα αρκεύθου, βγάζει έντονα εκείνα των ροδοπετάλων και του αγγουριού. Η ασυνήθιστη διαδικασία απόσταξης (σε συνδυασμό με ένα παράδοξα εύγευστο σύνολο από εκχυλίσματα) έχει ως αποτέλεσμα ένα μοναδικό στο είδος του spirit. Περίπλοκα γευστικό, αποθηκεύεται σε ένα μπουκάλι-ρέπλικα, όπως τα φιαλίδια που χρησιμοποιούσαν κάποτε οι φαρμακοποιοί για να προστατεύσουν τις λεπτές θεραπευτικές ιδιότητες των φίλτρων τους.

Tanqueray No. 10


Πιο αρωματικό από το κλασικό Τanqueray -για την ακρίβεια μία πολύ πιο πλούσια εκδοχή του- με έμφαση σε όξινα αρώματα και βαθύ σώμα. Ένα super-premium gin, που εκτός των άλλων λατρεύουν και οι φίλοι του Martini. Από το 2000 όταν και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά, έχει κερδίσει μεταξύ άλλων το βραβείο του Καλύτερου Λευκού Οινοπνευματώδους Ποτού στον κόσμο, στον Διεθνή Διαγωνισμό Οινοπνευματωδών Ποτών του Σαν Φρανσίσκο για τρεις συνεχόμενες φορές, κάτι που δεν έχει πετύχει ποτέ στο παρελθόν κανένα άλλο αντίστοιχο spirit.

G-Vine


Αποτελεί το πρώτο gin από απόσταγμα σταφυλιού και προέρχεται από την περιοχή του Κονιάκ της Γαλλίας, που η αλήθεια είναι ότι φημίζεται για άλλα πράγματα. Καταφέρνει να συνδυάσει το στυλ με την πολυπλοκότητα ενός ultra-premium gin, προερχόμενο από μία πρωτοποριακή μέθοδο απόσταξης. Το σταφύλι παίζει το βασικότερο ρόλο τόσο στο άρωμα όσο και στη γεύση του και πλαισιώνεται με άλλα φυτικά στοιχεία όπως τζίντζερ, κάρδαμο και κανέλα.

Διαβάστε επίσης  New entry Tried & Tested: Strapatsada at The Jar cafe

Caorunn


Ένα ακόμη πολύ ποιοτικό gin που παράγεται στην Σκωτία και μάλιστα σε ένα ενεργό αποστακτήριο malt ουίσκι (το Balmenach). Στην απόσταξή του συμμετέχουν εκτός από τα κλασικά συστατικά (άρκευθος, ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, σπόροι κόλιανδρου κ.α.) και κάποια τοπικά βότανα, που μαζεύονται με το χέρι στα Highlands. Το Caorunn είναι πεντακάθαρο στην όψη, με πολύ πλούσιο σώμα, ξηρό και φρουτώδες στη γεύση, με φρέσκιες ανθικές και όξινες νότες.

Monkey 47


Το μοναδικό γερμανικό gin σε αυτή τη λίστα φτιάχνεται στο αποστακτήριο που βρίσκεται στην καρδιά του Μέλανα Δρυμού. To νούμερο 47 υποδηλώνει τον αριθμό των αρωματικών που χρησιμοποιούνται σε αυτό καθώς και τον αλκοολικό του βαθμό. Αρκετά μαλακό στη γεύση και γλυκό στη μύτη, αφήνει μία αρκετά ιδιαίτερη επίγευση.

Wint & Lila


Η προέλευσή του είναι Ανδαλουσιάνικη και φτιάχνεται για πάνω από 200 χρόνια στην περιοχή της Ελ Πουέρτο ντε Σάντα Μαρία, στη νοτιοδυτική Ισπανία. Η σύνθετη διαδικασία πενταπλής απόσταξης του περιλαμβάνει 10 διαφορετικά βότανα, με το τελικό προϊόν είναι διάφανο και καθαρό στην όψη. Τα αρώματά του μαρτυρούν την τέλεια ισορροπία του με ξεκάθαρες νότες ανθού πορτοκαλιού και μέντας. Η γεύση του είναι εξαιρετικά απαλή.

Πηγή: esquire.com.gr