«Η κρίση μπορεί να είναι ευκαιρία, για να ξανασυστηθεί η χώρα», ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού.

 

«Η κρίση μπορεί να είναι ευκαιρία, για να ξανασυστηθεί η χώρα. Από τη Σαντορίνη ανοίγουμε τα φτερά του ελληνικού τουρισμού με απόλυτη ασφάλεια», ανέφερε ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί το πρωί της Κυριακής από τη Σαντορίνη σχετικά με το οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο για το άνοιγμα του Τουρισμού. Κατά την παρουσίαση του αναλυτικού σχεδίου, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε ότι απαιτήθηκε πολλή σκληρή δουλειά για να ανακοινωθούν τόσα πολλά καινούργια πράγματα για τη Σαντορίνη σημειώνοντας ότι «επανεκκινούμε τον ελληνικό τουρισμό που είναι συνυφασμένος με το ελληνικό καλοκαίρι».

«Δίνουμε έμπρακτα και με συγκεκριμένα μέτρα απαντήσεις στην αγωνία χιλιάδων επιχειρήσεων και επιχειρηματιών. Κυρίως όμως δίνουμε πίσω σε εκατομμύρια τουρίστες το δικαίωμα στο ελληνικό καλοκαίρι. Το δικαίωμα στο όνειρο μιας καλύτερης ζωής και την ευκαιρία να ζήσουν όλοι, οι ξένοι αλλά και οι συμπατριώτες μας αυτή τη μοναδική ελληνική εμπειρία. Κανείς από εμάς δεν είχε βιώσει στο παρελθόν κάποια δοκιμασία παρόμοια με αυτήν της πανδημίας. Επομένως κανείς από εμάς ποτέ πριν δεν είχε βρεθεί ενώπιον της ευθύνης να «γυρίσει το κλειδί» όπως λέμε, στην εθνική τουριστική μηχανή. Το ασφαλές άνοιγμα θα μας κάνει να νιώσουμε επιτυχημένοι. Η προστασία των τουριστών και των εργαζομένων είναι στα χέρια όλων», σημείωσε ο κ. Θεοχάρης ενώ παρουσίασε τους τρεις άξονες στους οποίους θα κινηθεί το υπουργείο.

Τρεις πρωτοβουλίες του υπουργείου

Παρουσιάζοντας τους βασικούς πυλώνες της βασικής στρατηγικής για της κυβέρνησης για τον Τουρισμό, ο υπουργός σημείωσε ότι αυτοί διαμορφώνονται με βάση τρεις άξονες:

Πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους”

Με το πρόγραμμα “Τουρισμός για όλους” θα διατεθούν 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του τοπικού τουρισμού.

«Φέτος είναι η χρόνια που αξίζουμε να έχουμε τη δυνατότητα να πάμε διακοπές. Το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» αποσκοπεί στην τόνωση του τουριστικού κλάδου. Θα ενισχυθεί η ρευστότητα με πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές οικονομίες», σημείωσε σχετικά. Όπως εξήγησε, θα υπάρχει επιδότηση έως 120 ευρώ ανά άτομο και θα παράσχει πάνω από ένα εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.

Διαβάστε επίσης  Δούκισσα Νομικού: Το παρασκήνιο για την αποχώρηση από το «Πρωινό» και τα σενάρια για τη διαδοχή της

Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους»: Με μεγάλη χαρά ανακοινώνουμε ότι, για πρώτη φορά, διατίθενται 30 εκατομμύρια ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε 250.000 Έλληνες να απολαύσουν σχεδόν μία εβδομάδα διακοπών σε μια σειρά από πανέμορφους προορισμούς, σε όλη τη χώρα.

«Με τον “Τουρισμό για Όλους” η κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι το κύριο μέλημά της είναι η βελτίωση των συνθηκών ζωής του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα σήμερα, μετά από την επώδυνη περιπέτεια της πανδημίας. Ποτέ πριν ο θεσμός του κοινωνικού τουρισμού δεν είχε ενισχυθεί με κρατική μέριμνα σε τέτοια έκταση και με ένα τόσο μεγάλο κονδύλι», τόνισε ο υπουργός.

Πολύ επιγραμματικά, ο «Τουρισμός για Όλους» απευθύνεται σχεδόν στο σύνολο των Ελλήνων, εφόσον το 90% των πολιτών μπορεί να υποβάλει αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα. Το κριτήριο είναι 16.000 ευρώ για ετήσιο ατομικό εισόδημα και από 28.000 για το οικογενειακό, συν την προσαύξηση 1.500 ευρώ ανά τέκνο.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι, κατ’ αρχάς, εξάμηνη, από τις 15 Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου, με δυνατότητα παράτασης. Το σημαντικό είναι όμως ότι μέσω του «Τουρισμού για Όλους» θα επιτύχουμε την ομαλή επανεκκίνηση της τουριστικής κίνησης, αλλά και να επιτύχουμε έναν από τους πάγιους στόχους μας, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

«Επιδοτούμε κατά το ήμισυ του μισθώματος 4 διανυκτερεύσεις, φτάνοντας συνολικά στα 120 ευρώ ανά άτομο. Υπολογίζουμε ότι η υλοποίηση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» θα παρέχει εφέτος περίπου 1 εκατομμύριο διανυκτερεύσεις. Οι οποίες, με απόλυτα διαφανή, αδιάβλητο και δίκαιο τρόπο, θα κατανεμηθούν στους 250.000 δικαιούχους Έλληνες πολίτες με ηλεκτρονική κλήρωση. Οι αιτήσεις θα γίνονται από τους ενδιαφερόμενους πολύ απλά, μέσω του συστήματος Taxis», υπογράμμισε ο κ. Θεοχάρης.

Διαβάστε επίσης  Τα Φιλαράκια και πώς να γράφεις τηλεοπτική ιστορία

Καμπάνια plastic free

Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά στην καμπάνια “plastic free“, η οποία ξεκινά από τη Σαντορίνη. Η πρώτη φάση αφορά το επικοινωνιακό επίπεδο και η δεύτερη περιλαμβάνει εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις σε παραλίες σε συνεργασία με ίδρυμα Λασκαρίδη.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι για το γεγονός ότι το άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού από αύριο συμπίπτει με την έναρξη υλοποίησης της καμπάνιας «Plastic-FreeSantorini». Και ελπίζουμε ότι η εφαρμογή της θα λειτουργήσει σαν πρότυπο, ώστε να ξεκινήσουμε ανάλογες δράσεις σε άλλα νησιά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Αν το «Plastic-FreeSantorini» εναρμονίζεται με τις σύγχρονες τάσεις, η επόμενη πρωτοβουλία του υπουργείου Τουρισμού τοποθετείται απευθείας στην καρδιά της ψηφιακής εποχής. Αναφέρομαι στην εφαρμογή VisitGreece, το επίσημο application για φορητές ηλεκτρονικές συσκευές του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (E.O.T), με αποκλειστικούς χορηγούς τη Eurobank και τη Mastercard», επεσήμανε ο υπουργός.

Ψηφιακή εφαρμογή visit Greece

H εφαρμογή VisitGreece προσφέρει μοναδικές καινοτομίες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ταξιδιωτική εφαρμογή. Αναφέρω επιγραμματικά τα βασικά στοιχεία λειτουργίας της:

1. Ερωτηματολόγιο προς τον ταξιδιώτη, ώστε να δημιουργηθεί ένα πλήρως εξατομικευμένο προφίλ.

2. Δυνατότητα επικοινωνίας με τους ταξιδιώτες, μέσω προσωποποιημένων ειδοποιήσεων τύπου push notification, με βάση το προφίλ τους.

3. Δυνατότητα αποστολής push notification αναλόγως της περιοχής στην οποία βρίσκεται κάθε φορά ο ταξιδιώτης. Είναι το λεγόμενο geolocation, η αυτόματη ανίχνευση γεωγραφικής θέσης μέσω δορυφόρου. Κατ’ αυτό τον τρόπο, προτείνοντας δηλαδή συγκεκριμένα σημεία φιλοξενίας, εστίασης, αξιοθέατα κ.λπ. προωθούνται και επωφελούνται οι τοπικές επιχειρήσεις.

4. Η εφαρμογή VisitGreece συνδέεται με την Mastercard Priceless cities, μια υπηρεσία η οποία προσφέρει στους ταξιδιώτες εκλεκτές και αποκλειστικές εμπειρίες.

5. Στην εφαρμογή VisitGreece έχουν πρόσβαση οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου, ώστε να μπορούν οι ίδιες να διαχειρίζονται το περιεχόμενό τους και να το προσαρμόζουν ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Φυσικά, η εφαρμογή VisitGreece είναι πολύ-γλωσσική και έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρει κάθε είδους λειτουργικά πλεονεκτήματα στους τουρίστες και τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης  Φαράγγι της Σαμαριάς: «Ρεκόρ 15ετίας» στους επισκέπτες- 130.000 το έχουν διασχίσει έως τώρα

Πιο συγκεκριμένα, οι μεν ταξιδιώτες βρίσκουν στo VisitGreece, απευθείας στο κινητό τους τηλέφωνο ή στην ταμπλέτα, συγκεντρωμένα όλα όσα τους ενδιαφέρουν. Και μαζί με τις πληροφορίες, βρίσκουν επίσης προτάσεις για τους καλύτερους προορισμούς, ειδικά προσαρμοσμένες στις ατομικές τους προτιμήσεις.

Το σημαντικό είναι ότι ο φιλοξενούμενος μέσω του VisitGreece μπορεί να ενημερώνεται για όλα όσα ισχύουν σχετικά με τον COVID-19 και τα μέτρα που έχουν ληφθεί, ώστε να νιώθει απολύτως ασφαλής στην οπουδήποτε στην Ελλάδα.

Από την πλευρά των επιχειρήσεων, το VisitGreece παρέχει, εντελώς δωρεάν, έναν πολύτιμο δίαυλο προβολής. Με το κοινό των χρηστών της εφαρμογής να είναι στ’ αλήθεια απέραντο, οι ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις διαφημίζονται σε ολόκληρη την υφήλιο. Και χωρίς το παραμικρό κόστος συμμετοχής.

Επιπλέον, το VisitGreece παρέχει στους επαγγελματίες τη δυνατότητα να δημιουργήσουν προωθητικές ενέργειες και να στοχεύσουν ακριβώς στις προτιμήσεις συγκεκριμένου κοινού, μέσω των εξατομικευμένων push notification.

«Γενικά, θα έλεγα ότι η εφαρμογή VisitGreece είναι ένα ψηφιακό εργαλείο τελευταίας τεχνολογίας, εξαιρετικά πλούσιο σε περιεχόμενο, με κάθε είδους πληροφορίες, χάρτες, προτάσεις κ.λπ. Ως «Εργαλειοθήκη Διαχείρισης Προορισμού», Destination Management Toolkit, το VisitGreece διασυνδέει άμεσα εμπόρους και επισκέπτες. Και άρα συμβάλλει:

– στην αύξηση της κίνησης στις τοπικές επιχειρήσεις

– στη δημιουργία μιας συνολικής δεξαμενής δεδομένων CRM (Customer relationship Management), για όλους τους επισκέπτες. Όπως όλοι καταλαβαίνουν, μια βάση δεδομένων με τις προτιμήσεις εκατομμυρίων τουριστών, είναι πολύτιμη για την αναβάθμιση όλων των υπηρεσιών του κλάδου αλλά ακόμη και της πολιτικής μας, σε θεσμικό επίπεδο.

Πέραν αυτών, η εφαρμογή VisitGreece εξυπηρετεί τους ίδιους τους τουρίστες, αναβαθμίζοντας πολύπλευρα τη συνολική τους εμπειρία από το ταξίδι στην Ελλάδα.

Δεν κρύβω ότι είμαι ενθουσιασμένος από τη δουλειά που έχει γίνει για την ολοκλήρωση της εφαρμογής VisitGreece. Ενθουσιασμένος και περήφανος είμαι όμως γενικά από τις προσπάθειες όλων όσοι εργάζονται για την επανεκκίνηση του τουρισμού», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.

Πηγή: insider.gr