Η λίστα με τις νέες, πολλά υποσχόμενες λογοτεχνικές αφίξεις. Μόνο στην αγκαλιά ενός βιβλίου μπορείς να αποφορτιστείς από την οθόνη μέσα στην οποία βρίσκεσαι όλη την ημέρα.

 

Δώδεκα νέοι τίτλοι στους οποίους αξίζει να αφιερώσουμε χρόνο μέσα στο μήνα, να επεκτείνουμε το λεξιλόγιό μας και να χαλαρώσουμε με την παρέα ενός καλού βιβλίου.

To νέο βιβλίο του John Higgs, καινούριες αφίξεις στο αστυνομικό μυθιστόρημα, το δεύτερο μέρος της τετραλογίας της Maja Lunde, το ντεμπούτο της Annette Hess, η συνέχεια της σειράς «οι κόρες των αστεριών», αποσπάσματα απο το υλικό του Τζέημς Τζόυς, ο Darian Leader μελετά «τι είναι η τρέλα» και ο Ρίτσαρντ Πάουερς βρίσκεται στη λίστα με τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς.

 

JOHN HIGGS – Το μέλλον αρχίζει εδώ και τώρα, Περιπέτειες στον 21ο αιώνα (μετάφραση Ανδρέας Παππάς, εκδόσεις Μεταίχμιο)

Το μέλλον δεν έχει συμβεί ακόμη, η ιδέα πως ο πολιτισμός μας είναι καταδικασμένος δεν έχει αποδειχθεί.

Πρόκειται για μια ιστορία που τη λέμε εμείς στον εαυτό μας.

Ο John Higgs μας παρασύρει σε ένα ταξίδι πέρα από την τεχνολογική τρέλα και τα πρωτοσέλιδα, προκειμένου να ανακαλύψουμε γιατί δεν

πρέπει να εμπιστευόμαστε τις προβλέψεις της επιστημονικής φαντασίας , γιατί η φύση δεν είναι όσο απροστάτευτη θεωρούμε και γιατί η δύναμη που μας ωθεί να δημιουργήσουμε, δε θα αυτοματοποιηθεί ποτέ.

 

Μαίρη Κόντζογλου- Σκουριά και Χρυσάφι (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Η διλογία «Σκουριά και χρυσάφι» είναι ένα μεθυστικό οικογενειακό έπος, ανάμεσα στην πραγματικότητα και τον μύθο

Το Νεγρεπόντε είναι το πρώτο μέρος της διλογίας «Σκουριά και χρυσάφι», στο οποίο, παράλληλα με τη συνταρακτική προσωπική ιστορία μιας οικογένειας, παρακολουθούμε τα γεγονότα-σταθμούς του 19ου αιώνα που οδήγησαν στη δημιουργία της αστικής τάξης στην Ελλάδα.

Το δεύτερο μέρος με τίτλο Πόρτο Λεόνε θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο.

Διαβάστε επίσης  Bras de Frères: Η live διασκέδαση στα καλύτερά της! (10/4 - 23/4)

 

Soren Sveistrup- Ο Καστανάνθρωπος (Μετάφραση Βαγγέλης Γιαννίσης, εκδόσεις Διόπτρα)

Ένας δολοφόνος τρομοκρατεί την Κοπεγχάγη.

Μια σοκαριστική αποκάλυψη δίπλα σε κάθε θύμα του. Κανείς δεν είναι ασφαλής.

Ο Καστανάνθρωπος του Soren Sveistrup είναι ένα δυνατό αστυνομικό μυθιστόρημα που θα καθηλώσει τους αναγνώστες συγγραφέων όπως ο Samuel Bjork.

Ο συγγραφέας είναι ο δημιουργός της εμβληματικής σειράς The Killing,

μία σειρά που αγαπήθηκε ιδιαίτερα από τους λάτρεις του αστυνομικού.

Το βιβλίο επιλέχθηκε από το Αmazon ,ως ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία της χρονιάς, έχει αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια, ενώ έχει μπει στις λίστες των best sellers σε διάφορες χώρες

 

Lucinda Riley- Η κόρη του Ήλιου (μετάφραση Σοφία Τάπα, εκδόσεις Διόπτρα)

Πρόκειται για τοο έκτο βιβλίο της σειράς ‘Οι κόρες των αστεριών΄,που έγινε παγκόσμιο εκδοτικό φαινόμενο.

Η σειρά που έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές και έχει συνεπάρει εκατομμύρια αναγνώστες παγκοσμίως, συνδυάζει με τρόπο μοναδικό ιστορικά στοιχεία και μυθοπλασία.

Η συγγραφέας Lucinda Riley έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα μοναδικό σύμπαν με τις ηρωίδες της, ενώ η σειρά έχει πουλήσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

 

 

 

Maja Lunde- Η Ιστορία του Νερού (μετάφραση Δέσπω Παπαγρηγοράκη , εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Πόσο τρωτός μπορεί να γίνει ο άνθρωπος μπροστά στην έλλειψη νερού? Μια επική ιστορία για τις δυνάμεις της φύσης, που δείχνει πώς οι επιλογές μας καθορίζουν τη ζωή μας

Η Ιστορία του νερού είναι το δεύτερο βιβλίο της τετραλογίας του κλίματος,ήταν υποψήφιο για το βραβείο Νορβηγών βιβλιοπωλών και βρέθηκε στη 2η θέση της λίστας best seller του Der Spiegel για 16 εβδομάδες. Μεταφράζεται σε 19 χώρες.

Το βιβλίο εντάσσεται στο νέο λογοτεχνικό είδος cli-fi (climate-fiction), που έχει στον πυρήνα του το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή,καθώς η

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival News: Ο Νίκος Μαυρής για πρώτη φορά στο Ηράκλειο

συγγραφέας προσπαθεί να ερμηνεύσει το φαινόμενο και τις επιπτώσεις του στις ζωές των ανθρώπων.

 

Naomi Klein- Στις φλόγες (εκδόσεις Κλειδάριθμος)

Το βιβλίο αποδεικνύει γιατί η Naomi Klein χαρακτηρίστηκε από το The New Yorker ως ‘η πλέον επιδραστική μορφή της Αμερικανικής αριστεράς’ και γιατί ο κορυφαίος περιβαλλοντολόγος Μπιλ ΜακΚίμπεν την αποκαλεί ‘πνευματική νονά του πράσινου Νιου Ντηλ’ ,το οποίο τυχαίνει να είναι η πιο σημαντική ιδέα στον κόσμο αυτή τη στιγμή.

Με ανταποκρίσεις από διάφορα σημεία του κόσμου, όπου καταγράφονται περιβαλλοντικές καταστροφές, η Κλάιν καταλήγει ότι, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την υπαρξιακή κρίση της κλιματικής αλλαγής,

χρειάζεται να μεταμορφώσουμε τα συστήματα που τη δημιούργησαν.

 

 

 

Annette Hess-Η Διερμηνέας (μετάφραση Αλεξάνδρα Παύλου, εκδόσεις Ψυχογιός)

 

Στη Γερμανία του 1963,καθώς ξεκινά η δίκη που θα μείνει στην ιστορία ως ‘Δεύτερη δίκη του Άουσβιτς’,μια νεαρή κοπέλα έρχεται αντιμέτωπη με τη σοκαριστική αλήθεια για το παρελθόν της πατρίδας της, αλλά και της οικογένειάς της.

Το ντεμπούτο της Annete Hess έγινε διεθνές best seller και κυκλοφορεί σε 20 χώρες.

 

 

 

 

 

Ρίτσαρντ Πάουερς-Οι κορυφές της ζωής (μετάφραση Βασιλική Πολίτη, εκδόσεις Διάπλαση)

Σαρωτικό και παθιασμένο μυθιστόρημα ακτιβισμού και αντίστασης,που ταυτόχρονα αποτελεί μία δραματική επίκληση στο φυσικό κόσμο.

Αλληλοδιαπλεκόμενες ιστορίες από την προ εμφυλίου Νέα Υόρκη ως του Πολέμους της Ξυλείας στα τέλη του 20ού αιώνα.

Βραβεύτηκε με Βραβείο Pulitzer 2019, ενώ ήταν υποψήφιο για βραβείο

BOOKER και πολλές άλλες διακρίσεις.

Στις λίστες με τα καλύτερες βιβλία της χρονιάς (NEW YORK TIMES,WASHINGTON POST, NPR,NEWSWEEK,HUDSON BOOKSELLERS,NEW YORK PUBLIC LIBRARY)

 

 

Μπάρμπαρα Κίνγκσολβερ-Χωρίς Ασπίδα (μετάφραση Νάγια Δασκαλοπούλου, εκδόσεις Διάπλαση)

 

Δύο παράλληλες ιστορίες διαδραματίζονται στον ίδιο χώρο με μία χρονική απόσταση σχεδόν ενάμιση αιώνα. Η συγγραφέας τις ακολουθεί ως την κορύφωσή τους και σκιαγραφεί με χιούμορ τις συνθήκες της ζωής σε καιρούς χαλεπούς, σ΄έναν κόσμο όπου τα δεδομένα έχουν πια αλλάξει.Στη λίστα με τα best seller των New York Times

Διαβάστε επίσης  Γυναίκα & Άθληση: Όσα πρέπει να γνωρίζεις από τον Μανώλη Λουπασάκη

 

 

Τζέημς Τζόυς-Επικίνδυνη Γραφή (μετάφραση Άννα Παπασταύρου, εκδόσεις Πατάκη)

Ο Φρεντερίκο Σαμπατίνι, καθηγητής σύγχρονης λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο του Τορίνο, συγκεντρώνει αποσπάσματα από τα δοκίμια,τις επιστολές και αυτοβιογραφικά κείμενα του Τζόυς, ξεδιπλώνοντας το πανόραμα της σκέψης του.

Το έργο του Τζόυς, υποδειγματικό και σήμερα, βυθίζει τις ρίζες του στο βάθος της ανθρώπινης εμπειρίας και την ίδια στιγμή την αποχωρίζεται, υπηρετώντας την πρόθεση όχι να απεικονίσει ή να περιγράψει, αλλά να

«αναδημιουργήσει ζωή από τη ζωή».

 

 

 

Τζορτζ Πελεκάνος-Ο άντρας που επέστρεψε (μετάφραση Αντώνης Καλοκύρης, εκδόσεις Πατάκη)

Το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του ελληνικής καταγωγής Τζορτζ Πελεκάνος.

Ο ήρωας του νέου του βιβλίου, ο Μάικλ Χάντσον, είναι πρώην εγκληματίας που αποφυλακίζεται και επιστρέφει σε μια Ουάσιγκτον εντελώς διαφορετική:

Πάλαι ποτέ κακόφημα μαγαζιά έχουν μετατραπεί σε τρέντι μπυραρίες με κήπο και σε ανθοπωλεία.

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν έχει αλλάξει η δύσκολη επιλογή ανάμεσα στον πειρασμό του εγκλήματος και στο να κάνεις το σωστό.

 

 

 

 

Darian Leader-Τι είναι η τρέλα (μετάφραση Χρήστος Πάλλας, εκδόσεις Κέδρος)

Σε τι διαφέρει ο εχέφρων από τον τρελό; Πώς μπορούμε να τους διακρίνουμε ;

Σ αυτή τη μελέτη-ορόσημο ο Darian Leader αντικρούει τις συμβατικές αντιλήψεις περί ψύχωσης, μέσω παραδειγμάτων εργασίας με τα οποία μας δείχνει ότι η τρέλα σπανίως ανταποκρίνεται στην εικόνα που έχουμε γι΄αυτή.

Μια άκρως διαφωτιστική και εμπεριστατωμένη μελέτη αυτής της οδυνηρής, περίπολοκης αλλά και ταυτόχρονα ενδιαφέρουσας πλευράς της ανθρώπινης ύπαρξης.

 

Πηγή: womantoc.gr