Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε διορθωτικές παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα, εκκινώντας την αντίστροφη μέτρηση για τις όποιες αλλαγές.

 

Την αντίστροφη μέτρηση για «διορθωτικές παρεμβάσεις» στο κυβερνητικό σχήμα ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνομιλία του με Έλληνες δημοσιογράφους στο Ισραήλ, επιβεβαιώνοντας έτσι τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για σημειακές παρεμβάσεις, προκειμένου να βελτιωθούν παραφωνίες στο κυβερνητικό σχήμα που έχουν παρατηρηθεί όλους τους προηγούμενους μήνες-και στην περίοδο του κορονοϊού.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν μιλάμε για ευρείες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Δεν πρόκειται, με άλλα λόγια, για έναν δομικό ανασχηματισμό, αλλά για κινήσεις που αποσκοπούν στο να τονωθεί ένα σχήμα, το οποίο ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί επιτυχημένο, όπως διεφάνη και στις δύο κρίσεις των προηγούμενων μηνών, τόσο του Έβρου όσο και του κορονοϊού. Και, κατά τις πληροφορίες του Reader.gr, ο πρωθυπουργός έχει πάρει τις βασικές του αποφάσεις.

Ενδιαφέρον, όμως, είναι και το timing, στο οποίο αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι συνήθως…παίρνει τις αποφάσεις του στο βουνό, αλλά πλέον είναι καλοκαίρι. Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένο ότι ο ίδιος επιβεβαίωσε τις σκέψεις του για παρεμβάσεις στο σχήμα υπουργών και υφυπουργών, οι αλλαγές θεωρούνται θέμα χρόνου, μάλλον περί τις αρχές Ιουλίου, κοντά στην επέτειο εκλογικής νίκης της ΝΔ στις 7 Ιουλίου, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει έξαρση της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο λόγω τουρισμού τις επόμενες εβδομάδες. Θα πρόκειται, επί της ουσίας, για τον «ουδέτερο χρόνο», για τον οποίο έχει μιλήσει ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Διαβάστε επίσης  Trophée Mille 2024: 3η θέση στον 13ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Γαστρονομίας για ένα δικό μας παιδί!

Με δεδομένη την προαναγγελία σημειακών αλλαγών, συνεπώς, τα σενάρια δίνουν και παίρνουν στο πολιτικό παρασκήνιο. Μια σειρά κορυφαίων υπουργών θεωρείται αμετακίνητη, όπως π.χ. ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ενώ, αν ο Βασίλης Κικίλιας μετακινείτο, θα ήταν μόνο προς τα πάνω. Στον αντίποδα, υπό μετακίνηση θεωρούνται τόσο ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, όσο και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ενώ αλλαγές μπορεί να υπάρξουν και στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Προοπτική μετακίνησης υπάρχει και για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος εμφανίζεται υποψήφιος για το υπουργείο Εργασίας, ενώ όλο και εντονότερα ακούγεται το όνομα του Θεόδωρου Ρουσόπουλου προς αξιοποίηση στο κυβερνητικό σχήμα. Ο ίδιος, πάντως, σε συνομιλητές του ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει δεχθεί κάποια νύξη.

Αλλαγές, βεβαίως, θα υπάρξουν και σε επίπεδο υφυπουργών. Το γεγονός, δε, ότι το «μοντέλο Τσιόδρα» λειτούργησε καλά και η κυβέρνηση εμπιστεύτηκε τους τεχνοκράτες, δεν σημαίνει ότι οι εξωκοινοβουλευτικοί υφυπουργοί που έχουν τοποθετηθεί δεν θα…αγγιχτούν. Τουναντίον και εκεί θα υπάρχουν παρεμβάσεις και ειδικά σε παραγωγικά υπουργεία, όπου κρίνεται αναγκαίο ένα ανακάτεμα της τράπουλας. Όσο για τους πιθανούς αντικαταστάτες, ο κ. Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι δεν δεσμεύεται από κάποια κομματική επετηρίδα, με αποτέλεσμα να θεωρείται πιθανό να δούμε και νέες εισόδους από τον λεγόμενο μεσαίο χώρο. Θεωρείται, όμως, άκρως πιθανό να αξιοποιηθούν και κάποιοι γαλάζιοι βουλευτές, για τους οποίους το Μαξίμου έχει καλή άποψη. Παραδείγματα βουλευτών που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν είναι ο Σπήλιος Λιβανός, ο Χρήστος Ταραντίλης κ.α, ενώ στο παρασκήνιο συζητείται και το όνομα της Όλγας Κεφαλογιάννη.

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival News: Ο Νίκος Μαυρής για πρώτη φορά στο Ηράκλειο

Με δεδομένο, δε, ότι ο ανασχηματισμός δεν θα είναι δομικός, όλο και πιο δύσκολο θεωρείται το σπάσιμο υπουργείων, με το Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το Ανάπτυξης και Επενδύσεων να έχουν αναφερθεί ως σενάρια τις προηγούμενες εβδομάδες. Δεν αποκλείεται, πάντως, η εσωτερική αντιμετάθεση αρμοδιοτήτων, στη λογική της ενίσχυσης του ρόλου κάποιων υφυπουργών.

Πηγή: reader.gr