Ο λόγος που η κορυφαία εταιρεία τεχνολογίας αποφάσισε να χαράξει τον δικό της δρόμο.

 

Κατά πάσα πιθανότητα γνωρίζεις ότι η Apple δουλεύει πάνω στη δημιουργία νέων επεξεργαστών για τα Mac, με βάση το A14 chip, που θα υπάρχει και στο πολυαναμενόμενο iPhone 12. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως θα εγκαταλείψει τους μικροεπεξεργαστές της Intel, με την οποία συνεργαζόταν μέχρι σήμερα.

Οι καινούριοι επεξεργαστές θα έχουν 12 πυρήνες, συμπεριλαμβανομένων οκτώ πυρήνων υψηλής απόδοσης και τουλάχιστον τέσσερις πυρήνες εξοικονόμησης ενέργειας. Λέγεται ακόμη πως η Apple θα προχωρήσει σύντομα και στο επόμενο βήμα, το A15 chip, που θα φέρει τεχνολογική επανάσταση στο χώρο, αν και βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο. Από όλα αυτά, προκύπτουν κάποια ενδιαφέροντα ερωτήματα: Γιατί η Apple αποφάσισε να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση; Γιατί φτιάχνει νέους microprocessors και τι ακριβώς είναι αυτοί; Γιατί επέλεξε να αλλάξει τώρα στρατηγική;

Οι απαντήσεις είναι πολύ πιο σύνθετες από όσο θα φανταζόταν κάποιος. Αρχικά, άπαντες στο Κουπερτίνο επιθυμούν να ανεξαρτητοποιηθούν από άλλους παρόχους. Στην πραγματικότητα, έμοιαζε να ετοιμάζει εδώ και χρόνια αυτό το άλμα. Οι καινοτόμοι ARM (Advanced RISC Machines) μικροεπεξεργαστές της Apple είναι φτιαγμένοι για να κάνουν κάτι πολύ απλό και σημαντικό: Θα μπορούν να μεγιστοποιούν την αποδοτικότητά τους με πολύ λιγότερες πληροφορίες και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα. Θα το κάνουν καταναλώνοντας επίσης λιγότερη ενέργεια. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ακόμη πιο γρήγορες συσκευές για τους χρήστες.

Διαβάστε επίσης  To Katharo: 14 χρόνια δίπλα σας!

Επιπροσθέτως, κάτι που εξέτασαν πάρα πολύ σοβαρά οι άνθρωποι της Apple ήταν ο παράγοντας του κόστους. Επιλέγοντας να συνεργαστούν με την TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company) μειώνουν αισθητά τα έξοδα κατασκευής, επενδύοντας παράλληλα σε μία οικονομία κλίμακας.

Τα πρώτα μοντέλα Mac στα οποία θα προσαρμοστούν τα ARM-based chips θα είναι το 13.3-inch MacBook Pro και το νέο iMac. Ο σχεδιασμός τους δεν θα έχει κάτι το ασυνήθιστο ή άγνωστο στους χρήστες αλλά θα έχουν μεγαλύτερη αποδοτικότητα, καλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και, σταδιακά, νέες λειτουργίες.

Πηγή: esquire.com.gr