Για τους Ιταλούς, η Κίνα αναδείχτηκε στον πιο «χρήσιμο σύμμαχο»

 

Η βαθιά απογοήτευση των πολιτών για την κατακερματισμένη απάντηση της Ε.Ε. στην κρίση του κορωνοϊού, καθώς και για τον χειρισμό της πανδημίας από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αποτελούν τον κοινό παρονομαστή σε δημοσκοπήσεις που κυκλοφόρησαν πρόσφατα σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ευρωπαίων ωστόσο υποστηρίζει πως το συμπέρασμά τους από την πανδημία του Covid-19 είναι πως οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. πρέπει να συνεργαστούν στενότερα προκειμένου να αντιμετωπίσουν μελλοντικές εξωτερικές απειλές.

Τα πιο συγκλονιστικά ίσως συμπεράσματα έρχονται από την Ιταλία, η οποία ήταν η πρώτη που δέχθηκε το μεγάλο πλήγμα της πανδημίας. Σε ποσοστό 63% οι Ιταλοί υποστηρίζουν ότι η Ε.Ε. τούς απογοήτευσε ενόσω η πανδημία σάρωνε τη νότια Ευρώπη, ενώ σε ερώτηση ποιος ήταν ο πιο χρήσιμος σύμμαχός τους κατά τις πιο σκοτεινές μέρες της κρίσης, μόνο το 4% των Ιταλών ανέφεραν την ΕΕ, ενώ το 25% είπε την Κίνα.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 789: Παράδειγμα προς αποφυγή!

Ο αριθμός των πολιτών που θεωρούν «κακή» την απόκριση της Ε.Ε. στην κρίση (περισσότεροι από τους μισούς στη Γαλλία) είναι πολύ μεγαλύτερος από εκείνον που χαρακτηρίζουν το μπλοκ «αδιάφορο» ενόσω κάποιες χώρες αγωνίζονταν για να θάψουν τους χιλιάδες νεκρούς τους. Μεγάλα ποσοστά πολιτών επίσης σε χώρες οι οποίες συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν είτε ότι η χώρα τους αφέθηκε μόνη της στο έλεος του κορωνοϊού είτε δεν μπορούν απλώς να προσδιορίσουν ποιος ήταν ο πιο πολύτιμος σύμμαχός τους.

Οι Ευρωπαίοι σε εννέα χώρες (Γαλλία, Πολωνία, Βουλγαρία, Γερμανία, Πορτογαλία, Ισπανία, Δανία, Ιταλία, Σουηδία), οι οποίοι αποτελούν περίπου τα δύο τρίτα του πληθυσμού της Ε.Ε., συμμετείχαν στην έρευνα η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του think tank Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων (ECFR), την περίοδο που οι κυβερνήσεις είχαν αρχίσουν να σχεδιάζουν τη χαλάρωση του lockdown.

Η έκθεση των Ιβάν Κραστέφ και Μαρκ Λέοναρντ περιγράφει τα επίπεδα της απογοήτευσης των πολιτών ως «ενοχλητικά» ενώ οι οι ηγέτες της Ε.Ε. διαπραγματεύονται το σχέδιο ανάκαμψης που θα συνεπάγεται αύξηση τρισεκατομμυρίων ευρώ σε δημόσια χρηματοδότηση.

Διαβάστε επίσης  8 Χρόνια Me Piazza Birthday Party!

Αν και η δημοτικότητα των ηγετών κάθε χώρας ανέβηκε σε γενικές γραμμές τον Μάρτιο, καθώς οι ανήσυχοι πολίτες ζητούσαν διαβεβαιώσεις και οι κυβερνήσεις προχωρούσαν σε σημαντικές παρεμβάσεις για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην, έως τα τέλη Απριλίου το 61% στη Γαλλία δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν αποδείχτηκε κατώτερη των προσδοκιών στην κρίση του Covid-19. Στην Ισπανία επίσης, το 54% εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση του Πέδο Σάντσεθ. Αντίθετα, στη Γερμανία, το 58% των ερωτηθέντων εξακολουθεί να έχει θετική γνώμη για τη διακυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ.

Σε κάθε περίπτωση, η ευρεία απογοήτευση από την ανταπόκριση της Ε.Ε. στη νέα κρίση δεν έχει μεταφραστεί μέχρι στιγμής σε ώθηση του ευρωσκεπτικιστικού λαϊκισμού. Απεναντίας το 63%, περιλαμβανομένου του 55% στη Γερμανία, του 80% στην Ισπανία και του 91% στην Πορτογαλία, πιστεύει ότι η πανδημία απέδειξε την ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας των κυβερνήσεων της Ε.Ε.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian