Η δημοσίευση στο περιοδικό “European Heart Journal”

 

Το κάπνισμα και το άτμισμα με οποιαδήποτε μορφή -παραδοσιακό, ηλεκτρονικό τσιγάρο ή ναργιλές – μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για λοίμωξη από Covid-19, σύμφωνα με νέα ευρωπαϊκή έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Γερμανό καθηγητή Τόμας Μέντσελ του Τμήματος Καρδιολογίας του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Μάιντς, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “European Heart Journal” της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, αξιολόγησαν πολλές δημοσιευμένες μελέτες και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η συγκεκριμένη συνήθεια ενδέχεται να συνδέεται με σοβαρότερα συμπτώματα της νόσου που προκαλεί ο κορωνοϊός ή ακόμα και εισαγωγή σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου.

«Το κάπνισμα ναργιλέ δεν μπορεί να θεωρηθεί μια υγιής εναλλακτική λύση», τόνισαν οι επιστήμονες καθώς ο καπνός του ναργιλέ περιέχει μικροσκοπικά σωματίδια που προέρχονται από την καύση του κάρβουνου, το οποίο χρησιμοποιείται για την καύση του καπνού.

Επιπρόσθετα, σε σχέση με τους μη καπνιστές, το παραδοσιακό τσιγάρο αυξάνει κατά 704% τον κίνδυνο χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), ο ναργιλές κατά 218% και το ηλεκτρονικό τσιγάρο κατά 194%.

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival Crete: Συμμετοχές από παντού!

Ο κίνδυνος καρκίνου των πνευμόνων αυξάνεται κατά 1.210% λόγω του τσιγάρου και κατά 122% λόγω του ναργιλέ. Επίσης, σε σχέση με τους μη καπνιστές, το τσιγάρο αυξάνει την αρτηριοσκλήρυνση κατά 10%, ο ναργιλές κατά 9% και το ηλεκτρονικό τσιγάρο κατά 7%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: www.lifo.gr