Ο προϋπολογισμός του 2019 ανέμενε έσοδα 121 εκατ. ευρώ περίπου από τον ΕΦΚ στον καφέ και τελικά εισπράχθηκαν 135,7 εκατ. ευρώ, ήτοι 9,03% περισσότερα σε σχέση με το 2018!

 

Το 2019 τα συνολικά έσοδα από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης ανήλθαν σε 7,13 δισ. ευρώ. Εφέτος εκτιμάται πως δεν θα ξεπεράσουν τα 6 δισ. ευρώ, κάτι που οφείλεται στο μεγάλο πλήγμα που επέφερε στον ΕΦΚ καυσίμων η πανδημία του κορονοϊού. Όμως εν μέσω πανδημίας δεν έχουν καταρρεύσει όλοι οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης. Λαμπρή εξαίρεση αποτελεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στον καφέ, οι εισπράξεις από τον οποίο έχουν αυξηθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2020 αντί να μειωθούν.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα αποτελεί μία από τις χώρες με την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ στον κόσμο. Η κατανάλωση αγγίζει τις 510 κούπες καφέ ανά άτομο, ήτοι η ετήσια κατανάλωση ξεπερνά τις 5 δισ. κούπες. Συνολικά καταναλώνονται 40.000 τόνοι καφέ με το 40% να αφορά στην κατανάλωση εκτός σπιτιού και το 60% στην κατανάλωση εντός σπιτιού. Η αξία της κατανάλωσης εντός σπιτιού ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ, ενώ στην αγορά εκτός σπιτιού ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ (τιμές καταναλωτή).

Διαβάστε επίσης  Food Trucks at Street Food Festival Crete!

Τα έσοδα από τον καφέ ξεπέρασαν τις προσδοκίες

Ο προϋπολογισμός του 2019 ανέμενε έσοδα 121 εκατ. ευρώ περίπου από τον ΕΦΚ στον καφέ και τελικά εισπράχθηκαν 135,7 εκατ. ευρώ, ήτοι 9,03% περισσότερα σε σχέση με το 2018! Τα έσοδα από τον ΕΦΚ αποτελούν σχεδόν το 2% του συνόλου των εσόδων από τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

Υπενθυμίζεται πως ο ΕΦΚ ισχύει από το 2017 και ανέχεται στα 2 ευρώ/κιλό στον μη καβουρδισμένο καφέ, στον καβουρδισμένο καφέ στα 3 ευρώ/κιλό, στον στιγμιαίο καφέ στα 4 ευρώ/κιλό και στα παρασκευάσματα καφέ στα 4 ευρώ/κιλό.

Η κυβέρνηση έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους της αγοράς καφέ και έχε δείξει πως εξετάζει το θέμα της κατάργησης ή της μείωσης του ΕΦΚ στον καφέ, αναγνωρίζοντάς πως ο ΕΦΚ έχει δημιουργήσει μια ακόμη εστία φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, η οποία μάλιστα ενέχει και κινδύνους για τη δημόσια υγεία, λόγω των προϊόντων «μαϊμού» που έχουν κατακλύσει την αγορά. Ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού πηγαίνει πίσω τις σχετικές αποφάσεις, καθώς η εισπρακτική απόδοση το φόρου είναι μεγάλη και καλύπτει την υποαπόδοση άλλων φόρων.

Διαβάστε επίσης  Μια "άλλη" Τσικνοπέμπτη στο Kapenekis Fish Market!
Πηγή: insider.gr