Είναι γνωστό εδώ και χρόνια, δεκαετίες, αιώνες ίσως! Η ποπ κουλτούρα και οι λίστες πάνε χέρι-χέρι. Για την ακρίβεια, η ποπ κουλτούρα παράγεται και καταναλώνεται με σκοπό να ταξινομείται σε λίστες.

Ή ίσως, η πρωταρχική αξία χρήσης των λιστών είναι να ταξινομεί την ποπ κουλτούρα. Γενικά, δεν μπορούμε να αντισταθούμε από το να κάνουμε λίστες όσον αφορά ταινίες, σειρές, μουσική και όλα αυτά τα πραγματάκια.

Ώρα να κάνουμε άλλη μια λίστα λοιπόν. Και δεν χρειαζόμαστε καν αφορμή. Βέβαια, συνήθως οι λίστες προκύπτουν έπειτα από μια αφορμή, όπως διαβάζουμε στο μεγάλο βιβλίο των κανόνων όσον αφορά τις λίστες και την ποπ κουλτούρα. Οκ, με αφορμή λοιπόν το ότι πριν έξι μόλις μήνες άλλαξε η δεκαετία και με αφορμή το ότι η τηλεόραση είναι ο νέος κινηματογράφος, κάνουμε μια λίστα με τις 5 καλύτερες σειρές που δημιουργήθηκαν από το 2010 και μετά (και προφανώς εξαιρώντας το 2020 που δεν έχει καν τελειώσει).

Θα εξαιρέσουμε από τη λίστα σειρές όπως το Breaking Bad ή το Mad Men, που αν υπήρξαν τεράστιες σε σημασία και αξία ξεκίνησαν να προβάλλονται πριν το 2010. Επίσης, δεν θα βάλουμε καθόλου animation καθώς αν και τα 10s υπήρξαν η δεκαετία τους («Rick and Morty» και «Bojack Horseman» έχουν ήδη αφήσει εποχή) στην πραγματικότητα τους αναλογεί δική τους, ειδική λίστα. Επίσης, δεν θα βάλουμε μέσα στη λίστα το «Game of Thrones» γιατί οκ, είτε το έχει δει κανείς είτε όχι, δεν θα κάνουμε κανέναν πιο σοφό με το να το βάλουμε σε μια τέτοια λίστα.

Διαβάστε επίσης  Μοναδικές εικόνες από τη δακτυλιοειδή έκλειψη Ηλίου

Και τώρα που τα ξεκαθαρίσαμε όλα αυτά, πάμε:

 

5. Sherlock (2010–2017)

Ο κλασικός ήρωας του Άρθουρ Κόναν Ντόιλ εκμορντενίζεται, προσγειώνεται στο Λονδίνο του 2010, αποκτά και τη μορφή του Μπένεντικτ Κάμπερμπατς και ούτε λίγο ούτε πολύ, μετά από μυθιστορηματική και κινηματογραφική, γράφει και τηλεοπτική ιστορία. Οι δυο πρώτες σεζόν ειδικά είναι αριστουργήματα: ανεπίτρεπτο να μην έχεις δει ετούτη τη σειρά.

 

4. True Detective (2014-2019)

Μια πρώτη σεζόν που άφησε με ανοικτό το στόμα κόσμο και κοσμάκη, μια δεύτερη υπερβολικά υποτιμημένη που ωστόσο αποτελεί τον επαναπροσδιορισμό του νουάρ και μια τρίτη που θα έκανε τον Κρίστοφερ Νόλαν να ζηλέψει, το «True Detective» και οι αυτοτελείς του ιστορίες ανά σεζόν αποτέλεσαν την επιτομή του whodunit για την (προηγούμενη) δεκαετία.

 

3. Fargo (2014-…)

Εμπνευσμένο χαλαρά από το ομώνυμο κινηματογραφικό έπος των αδερφών Κοέν, στα πρότυπα του «True Detective» και αυτό καθώς αποτελείται από άλλες ιστορίες και άλλους χαρακτήρες αλλά από το ίδιο σύμπαν ανά σεζόν, το «Fargo» υπήρξε χαλαρά ένα από τα πιο εμπνευσμένα πράγματα που παράχθηκαν μέσα στα 10s, ο αρμονικότερος γάμος ανάμεσα στον σουρεαλισμό, την μαύρη κωμωδία και το crime drama.

Διαβάστε επίσης  Γιώργος Σαμπάνης: Το βίντεο κλιπ της «Άγριας θάλασσας» και η αθλητική αναδρομή του τραγουδιστή

 

2. Hannibal (2013-2015)

Ποιος θα περίμενε ότι η τηλεοπτική εκδοχή ενός από τους πιο εμβληματικούς villain της ιστορίας του κινηματογράφου θα έφτανε τελικά, να κοιτάει στα μάτια την αρχική εκδοχή; Δεν είναι καμία υπερβολή να ειπωθεί: ο Μαντς Μίκελσεν καταφέρνει σε ορισμένες στιγμές να ξεπεράσει τον Άντονι Χόπκινς. Αλλά φυσικά, δεν το κάνει μόνος του. Υποστηρίζεται από μια σειρά με ανατριχιαστικό σενάριο, τρελές ανατροπές και εμβληματική ατμόσφαιρα.

 

1. Better Call Saul (2015-…)

Ισάξιο του «Breaking Bad»; Υπερβολικό θα χαρακτήριζε ένα τέτοιο ισχυρισμό κάποιος που δεν το έχει δει. Καθόλου υπερβολικός, θα διαβεβαιώναμε όσοι το βλέπουμε εδώ και πέντε χρόνια. Κι όμως: μια σειρά που ξεκίνησε απλά ως spin off του «Breaking Bad», ως υποκατάστατό του εξαιτίας της λήξης του, έχει πλέον αυτονομηθεί και είναι αληθινό αριστούργημα.

Πηγή: menshouse.gr