Μέσα από μία απίστευτη συγκυρία και μετά από μία έξυπνη διαπραγμάτευση ο Μπόμπι Μπονίλα θα πληρώνεται χωρίς να εργάζεται ως το 2035

 

Ένας παίκτης του μπέιζμπολ που δεν έχει αγωνιστεί επαγγελματικά τα τελευταία δεκαεννέα χρόνια, πληρώνεται σε ετήσια βάση. Και θα συνεχίσει να πληρώνεται ως το 2035.

Η 1η Ιουνίου, για τους οπαδούς των New York Mets είναι η Ημέρα του Μπόμπι Μπονίλα. Ο πρώην παίκτης του μπέιζμπολ αποσύρθηκε το 2001, όπου και εμφανίστηκε για τελευταία φορά με τους St. Louis Cardinals, ωστόσο, από το 2011, κάθε 1η Ιουλίου εισπράττει μία επιταγή σχεδόν 1,2 εκατ. δολ. από τους New York Mets.

Όπως αναφέρει το CNN, η συμφωνία αυτή αποτελεί μέρος ενός συμβολαίου που διαπραγματεύτηκε ο Ντένις Γκίλμπερτ, ατζέντης του Μπονίλα, και σύμφωνα με αυτό, ο πρώην παίκτης θα αμείβεται με 1.193.248,20 δολ. κάθε χρόνο έως το 2035.

Πώς όμως ο Γκίλμπερτ κατάφερε να επιτύχει μία τέτοια, πρωτοφανή, συμφωνία για τον πελάτη του; Ο Μπονίλα και ο Γκίλμπερτ μπορούν να ευχαριστούν γι αυτήν τόσο τον «έκπτωτο» χρηματιστή Μπέριν Μάντοφ και το «αφεντικό» των Mets Φρεντ Ουίλπον.

Διαβάστε επίσης  Κορωνοϊός - Μετάλλαξη Δέλτα: Έκτακτη σύσκεψη με Τσιόδρα - Χαρδαλιά για τα κρούσματα στην Κρήτη

To 1999, λίγα χρόνια αφότου Μετς και Μπονίλα είχαν υπογράψει ένα από τα ακριβότερα συμβόλαια όλων των εποχών, η ομάδα της Νέας Υόρκης αποφάσισε πως είχε έρθει η ώρα να χωρίσουν οι δρόμοι τους. Ωστόσο οι New York Mets εξακολουθούσαν να οφείλουν στον παίκτη τους 6 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Φρεντ Ουίλπον πίστευε πως θα έχει τεράστια κέρδη μέσω του Μπέριν Μάντοφ, όμως ο ιδιοκτήτης των New York Mets έπεσε θύμα «σχήματος πόντσι», χρηματικής απάτης που στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών, την οποία είχε σχεδιάσει ο Μάντοφ.

Ο Ουίλπον, αντί να εξοφλήσει άμεσα τον Μπονίλα, επέλεξε να αναβάλει τις πληρωμές ώστε τα χρήματα να επενδυθούν ακούσια στην «πυραμίδα» του Μάντοφ. Το σκάνδαλο Μάντοφ αποκαλύφθηκε το 2008. Μετά από διαπραγματεύσεις η ομάδα συμφώνησε να πληρώνει τον Μπονίλα με 1,19 εκατομμύρια δολάρια ετησίως για 25 χρόνια, από το 2011. Η ετήσια αμοιβή του περιλαμβάνει ένα εγγυημένο επιτόκιο 8%.

O Μάντοφ, πρώην χρηματιστής και πρόεδρος του Νasdaq υποστήριζε ότι τα χρήματα που διαχειριζόταν επενδύονταν σε μετοχές εταιρειών, με περίπλοκες δικλείδες ασφαλείας για προσυμφωνημένες αγοραπωλησίες τίτλων στο μέλλον. Υποσχόταν αποδόσεις περίπου 10% τον χρόνο. Στην πραγματικότητα απλώς είχε στήσει μία πολυτελή εκδοχή του κόλπου της πυραμίδας.

Διαβάστε επίσης  Σάσα Σταμάτη: «Πυρά» κατά των ΜΜΕ για το διαζύγιο Βανδή - Νικολαΐδης

Λόγω της κρίσης, ήταν αδύνατον να βρει νέους πελάτες για να ξεπληρώσει τους παλιούς, κι έτσι η υπόθεση ξεσκεπάστηκε, προκαλώντας τεράστια ζημιά σε μεγάλους επενδυτές και ιδρύματα που έπεσαν θύματά του. Ο Μάντοφ εκτίει ποινή φυλάκισης 150 ετών.

Υπολογίζεται ότι συνολικά ο Μπονίλα θα λάβει 29,8 εκατομμύρια δολάρια.

 

Με πληροφορίες από CNN/USA Today/Wikipedia
Πηγή: www.lifo.gr