Το καλοκαίρι είναι υπέροχο, όμως κρύβει και μερικούς κινδύνους. Μάθε ποιοι είναι και πώς θα προφυλαχτείς με τον καλύτερο τρόπο.

 

Για να μη χαλάσει τίποτα τις διακοπές σου, μάθε ποιοι είναι οι κίνδυνοι της θάλασσας και έχε στο νου σου τις μικρές αυτές προφυλάξεις για να απολαύσεις την αμμουδιά και τον ήλιο με ασφάλεια.

 

Προστασία στα άκρα

Η άμμος, όσο υπέροχη κι αν είναι η αίσθηση κάτω από τα πόδια σου, μπορεί να κρύβει παγίδες, όπως κοφτερές πέτρες, αγκάθια από αχινούς ή από τα γύρω φυτά, σπασμένα γυαλιά κ.ά. Επιπλέον, η υγρασία και η ζέστη ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων στα νύχια, ενώ ο μύκητας μεταδίδεται όχι μόνο με την επαφή αλλά και από το έδαφος, την άμμο και τις πετσέτες. Για να μην ταλαιπωρηθείς, να θυμάσαι να φοράς πάντα τις σαγιονάρες σου όταν κυκλοφορείς σε κοινόχρηστα ντους και στην πισίνα, ενώ είναι σημαντικό να στεγνώνεις πολύ καλά τα πέλματα και την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα πριν φορέσεις κλειστά παπούτσια.

Διαβάστε επίσης  Ntourountous Bakery: Pancakes σε άλλη διάσταση!

 

Ώρα για σπορ

Οι ρακέτες, το κολύμπι, το beach volley και τα water sports είναι συνυφασμένα με τις διακοπές και σε βοηθάνε να καις τις επιπλέον θερμίδες που παίρνεις από τα μεζεδάκια και τα κοκτέιλ στα μπαράκια του νησιού. Για να απολαμβάνεις το παιχνίδι χωρίς δυσάρεστες συνέπειες, μην ξεχνάς να ανανεώνεις τακτικά το αντηλιακό σου, το οποίο εξουδετερώνεται με τον ιδρώτα, να φοράς καπέλο και γυαλιά ηλίου και να αποφεύγεις τη φυσική δραστηριότητα στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες που σημειώνονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες.

Μπορείς να κατεβάσεις στο κινητό σου την εφαρμογή Safe water sports της ομώνυμης μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, που έχει στόχο να προωθήσει την ασφάλεια στη θάλασσα, για να μάθεις κατά πόσο πληρούνται οι νόμιμες προδιαγραφές στο watersport center στην παραλία που κολυμπάς, πριν απολαύσεις τα παιχνίδια στο νερό.

 

Η ωτίτιδα των κολυμβητών

Εάν έχεις ευαισθησία στα αφτιά, καλύτερα μην κάνεις βουτιές. Η ωτίτιδα που σχετίζεται με τη θάλασσα ή την πισίνα είναι συνήθως μια φλεγμονή του δέρματος του ακουστικού πόρου και παρατηρείται συχνά ύστερα από κολύμπι ή από την επαφή του αυτιού με το νερό. Για να αποφύγεις την εξωτερική ωτίτιδα, μετά το μπάνιο στη θάλασσα σκούπιζε καλά τα αφτιά σου με χαρτομάντιλο ή με την άκρη μιας καθαρής πετσέτας (όχι με την πετσέτα που σκουπίζεις το σώμα σου, γιατί μπορεί να έχει επάνω άμμο).

Διαβάστε επίσης  Γυναίκα & Άθληση: Όσα πρέπει να γνωρίζεις από τον Μανώλη Λουπασάκη

 

 

Τι πρέπει να έχεις στην τσάντα της παραλίας;

Γυαλιά ηλίου: Προστατεύουν τα πολύτιμα μάτια σου από την ηλιακή ακτινοβολία, μόνο όμως εάν τα κρύσταλλα έχουν την κατάλληλη επεξεργασία και φίλτρα. Διαφορετικά, τα γυαλιά όχι μόνο δεν σε προστατεύουν αλλά μπορεί να προκαλέσουν επιπλέον βλάβες στα μάτια.

Καπέλο: Δεν προστατεύει μόνο το πρόσωπό σου από τον ήλιο και τη φωτογήρανση, προφυλάσσει συγχρόνως τα μαλλιά σου από τις φθορές που προκαλεί ο ήλιος, ενώ ως ένα βαθμό σε βοηθάει να αποφύγεις την ηλίαση. Αυτοί οι λόγοι δεν αρκούν για να μην αποχωρίζεσαι το καπέλο σου όλο το καλοκαίρι;

Αντηλιακό: Ξέρεις πως η ενδεδειγμένη ποσότητα για όλο το σώμα, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι περίπου όσο ένα σφηνάκι; Για το πρόσωπο, μία κουταλιά της σούπας!

Ψάθα: Ακόμα κι αν στις διακοπές γίνεσαι παιδί της φύσης, μία ψάθα είναι απολύτως απαραίτητο μέτρο προστασίας από μολύνσεις που μπορεί να κολλήσεις από την άμμο όπως μύκητες ή τσιμπούρια.

Διαβάστε επίσης  Ntourountous Bakery: Ξεκινήστε τη μέρα σας σωστά!

Δεύτερο μαγιό: Οι γυναικολόγοι συστήνουν να αλλάζουμε το μαγιό μας μετά τη βουτιά ώστε να μη στεγνώνει στο σώμα μας. (Λες και θέλαμε ιατρική συμβουλή για να φορέσουμε περισσότερα από ένα μαγιό στην παραλία!)

Τσιμπιδάκι φρυδιών (για τυχόν αγκάθια και αχινούς)

Στικ για τα τσιμπήματα από έντομα και τσούχτρες.

 

Πηγή: madamefigaro.gr