Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών άφησε ο θρύλος της κινηματογραφικής μουσικής, ο σπουδαίος συνθέτης Ένιο Μορικόνε, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ANSA, το πρωί της Δευτέρας.

 

Θλίψη στην παγκόσμια μουσική σκηνή και τον κινηματογράφο.

Το πρωί της Δευτέρας (6/7) έγινε γνωστό πως ο θρυλικός Ένιο Μορικόνε άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών.

Ο σπουδαίος Ιταλός συνθέτης πέθανε το βράδυ της Κυριακής, ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο της Ρώμης μετά από πτώση που είχε, όπως μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ANSA. Πρόσφατα, μάλιστα, είχε σπάσει τον μηρό του.

Η κηδεία του βραβευμένου με Όσκαρ συνθέτη θα πραγματοποιηθεί σε κλειστό κύκλο, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο.

 

Ποιος ήταν ο Ένιο Μορικόνε

Ο Ένιο Μορικόνε γεννήθηκε στη Ρώμη στις 10 Νοεμβρίου 1928.

Ο θρύλος της κινηματογραφικής μουσικής έγραψε τη μουσική για πάνω από 500 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, αλλά και σύγχρονα έργα κλασσικής μουσικής.

Στο τέλος της δεκαετίας του 1950 εργάστηκε ως επιτυχημένος ενορχηστρωτής στούντιο για την RCA, όπου και συνεργάστηκε με μουσικούς όπως οι Πωλ Άνκα, Τσετ Μπέικερ και η Μίνα.

Διαβάστε επίσης  Και τις απόκριες όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Bras de Frères!

 

 

Από τη δεκαετία του 1960 άρχισε να γίνεται παγκοσμίως γνωστός, συνθέτοντας μουσική για ιταλικά γουέστερν από σκηνοθέτες όπως οι Σέρτζιο Λεόνε, Ντούτσιο Τέσαρι και Σέρτζιο Κορμπούτσι.

«Υπέγραψε», φυσικά, τη μουσική της περίφημης «Τριλογίας των δολαρίων», τις ταινίες, δηλαδή, «Για Μια Χούφτα Δολάρια», «Μονομαχία Στο Ελ Πάσο» και «Ο Καλός, ο Κακός και ο Άσχημος».

Έγραψε επίσης το επίσημο τραγούδι για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1978.

Από το τέλος της δεκαετίας του 1970, ο Μορικόνε διακρίθηκε στο Χόλιγουντ, συνθέτοντας μουσική για Αμερικανούς σκηνοθέτες, όπως ο Τζον Κάρπεντερ, Μπράιαν ντε Πάλμα, Μπάρι Λέβινσον, Μάικ Νίκολς και Όλιβερ Στόουν. Ο Μορικόνε συνέθεσε μουσική για αρκετές ταινίες που κέρδισαν Όσκαρ, όπως τα Days of Heaven, The Mission, Οι Αδιάφθοροι, Cinema Paradiso και Bugsy. Ο Μορικόνε συνεργάστηκε επίσης με τον Ιταλό σκηνοθέτη Τζουζέπε Τορνατόρε.

Στον 21ο αιώνα, η μουσική του Μορικόνε χρησιμοποιήθηκε ξανά στην τηλεόραση και σε ταινίες όπως αυτές του Κουέντιν Ταραντίνο: Kill Bill (2003), Death Proof (2007), Άδωξοι Μπάσταρδη (2009) και Django: Ο Τιμωρός (2012).

Διαβάστε επίσης  Ntourountous Bakery: Pancakes σε άλλη διάσταση!

 

 

Το 2007, ο Μορικόνε παρέλαβε το τιμητικό Όσκαρ «για τη μαγευτική και πολυπρόσωπη συνεισφορά του στην τέχνη της μουσικής για ταινίες». Είχε προταθεί για άλλα πέντε Όσκαρ την περίοδο 1979-2001. Επίσης παρέλαβε και το Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 2016 για τη μουσική της ταινίας «Μισητοί 8».

 

Ο Μορικόνε έχει κερδίσει τρία βραβεία Γκράμι, τρεις Χρυσές Σφαίρες, έξι BAFTA, δύο Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, ένα τιμητικό Χρυσό Λέοντα και ένα Πολικό Μουσικό Βραβείο.

 

 

Πηγή: gazzetta.gr/plus