Φορολογική ανάσα για 8 στους 10 επαγγελματίες και επιχειρηματίες – Κλιμακωτά η μείωση για τους υποκείμενους σε ΦΠΑ – Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και όσους δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ η μείωση ορίζεται σε 50%

 

Οκτώ στους 10 επαγγελματίες και επιχειρηματίες που χτυπήθηκαν φέτος από την κρίση της πανδημίας θα δουν μείωση της φορολογικής τους επιβάρυνσης έως και 85% σε σχέση με πέρυσι. Για κάποιους μάλιστα θα υπάρξει μηδενισμός της φορολογικής επιβάρυνσης, ενώ μπορεί να δουν ακόμα και επιστροφή φόρου.

Η μείωση έως και 100% της προκαταβολής φόρου εισοδήματος αποτελεί μεγάλη ανάσα για τους φορολογούμενους ενώ ειδικά για τις επιχειρήσεις που είχαν πτώση τζίρου άνω του 5% στο πρώτο εξάμηνο του έτους, το όφελος είναι ακόμα μεγαλύτερο λόγω και της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των κερδών από 29% σε 24%.

Εκείνοι που θα επιβαρυνθούν φέτος με προκαταβολή φόρου εισοδήματος που θα υπολογιστεί στο 100% του φόρου εισοδήματος για τα κέρδη που απέκτησαν το 2019, είναι όσοι βγαίνουν αλώβητοι από την κρίση της πανδημίας και οι επαγγελματίες με μείωση τζίρου, η οποία δεν υπερβαίνει το 5% στο πρώτο εξάμηνο του έτους.

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival Crete: Συμμετοχές από παντού!

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η μείωση της προκαταβολής φόρου αγγίζει την πλειονότητα των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών αλλά κυρίως όσους βλέπουν το τζίρο τους να γκρεμίζεται πάνω από 35% το πρώτο εξάμηνο του 2020, τις τουριστικές, τις εποχικές, καθώς και τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες, για τις οποίες η προκαταβολή μηδενίζεται.

Η μείωση της προκαταβολής φόρου θα γίνει κλιμακωτά, για τους υποκείμενους σε ΦΠΑ, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και γενικά όσους δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ η μείωση ορίζεται σε 50%. Με δεδομένο ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η υποβολή και η αυτόματη εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων η μείωση και ο μηδενισμός της προκαταβολής φόρου αναμένεται να γίνει σε δεύτερη εκκαθάριση. Στη συνέχεια θα γίνει ο συμψηφισμός των ποσών και η διαμόρφωση των νέων μηνιαίων δόσεων.

Για τις επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα που είναι υποκείμενα σε ΦΠΑ, η μείωση της προκαταβολής φόρου, ανάλογα με την πτώση του τζίρου που είχαν το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με το α΄ εξάμηνο του 2019, διαμορφώνεται με βάση την εξής κλίμακα:

Διαβάστε επίσης  Ntourountous Bakery: Ήρθε από τα Σφακιά να ξετρελάνει τα Χανιά!

1. Για μείωση τζίρου 5-15%, η μείωση του φόρου θα είναι 30%.

2. Για μείωση τζίρου 15,1-25%, η μείωση του φόρου θα είναι 50%.

3. Για μείωση τζίρου 25,1-35%, η μείωση φόρου θα είναι 70%.

4. Για μείωση τζίρου μεγαλύτερη από 35%, η μείωση θα είναι 100%, δηλαδή θα μηδενίζεται η προκαταβολή.

5. Επίσης, μηδενισμό της προκαταβολής φόρου θα έχουν:

-Οι εποχικές επιχειρήσεις του τριτογενούς τομέα, που υπόκεινται σε ΦΠΑ. Εποχικές θα θεωρούνται όσες πραγματοποίησαν πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου του 2019.

-Οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.

 

Πηγή: newmoney.gr