“Βιγλίζουμε την Παράδοση, παρατηρούμε το σήμερα και παρουσιάζουμε το αύριο με χορούς απ΄ όλη τη Κρήτη και την Ελλάδα. 26 χοροί από όλο το νησί, από τους πιο γνωστούς και αντιπροσωπευτικούς έως και τους λιγότερο διαδεδομένους αναβιώνονται υπό τον ήχο παραδοσιακών οργάνων και από Χορευτές με ήθος, παράστημα, σεβασμό και αγάπη, που πιασμένοι άλλοτε στους ώμους και άλλοτε στις παλάμες θα ζωντανέψουν μύθους και έρωτες σε έναν σύγχρονο κόσμο, που δεν ξεχνά τις ρίζες του.”

 

“Ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με την Κ.Ε.Π.ΠΕ.ΔΗ.Χ.-Κ.Α.Μ. διοργανώνει τις παραδοσιακές εκδηλώσεις «Κρητικά Πατήματα».

Μετά την ανακοίνωση της άρσης των μέτρων πρόληψης και ελέγχου για την εξάπλωση της πανδημίας και αρχής γενομένης της Τετάρτης 15 Ιουλίου 2020, Σύλλογοι Κρητικών του Νομού μας θα παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής.

Οι παραδοσιακές κρητικές βραδιές είναι δωρεάν και θα λαμβάνουν χώρα έξω από το Γιαλί Τζαμισί κάθε Τετάρτη βράδυ μέχρι και τις 23 του Σεπτέμβρη.”

Διαβάστε επίσης  Κρύο ντους: Τα οφέλη και οι κίνδυνοι

Η αρχή γίνεται την επόμενη Τετάρτη 15 Ιουλίου με τον Παραδοσιακό Σύλλογο “Βιγλάτορες”

 

Λίγα λόγια για τους Βιγλάτορες

 

Βίγλα = σκοπιά, παρατηρητήριο

Βιγλάτορας = σκοπός, φρουρός, ειδικά αυτός που βρίσκεται σε παρατηρητήριο σε ψηλή θέση.

Οι Βιγλάτορες του χθες ήταν πολεμιστές ηλικίας 17-50 ετών, άριστα εκπαιδευμένοι στην χρήση των όπλων, από ευκατάστατες οικογένειες. Τους επέλεγαν οι πρωτόγεροι των χωριών και το καθήκον τους ήταν να κατοπτεύουν τον ορίζοντα νύχτα και μέρα επισημαίνοντας τυχόν κίνδυνο. Ειδοποιούσαν με ειδικά σήματα από την μια βίγλα στην άλλη, τόσο την κεντρική διοίκηση του στρατού όσο και τους κατοίκους των χωριών. Αργότερα υιοθέτησαν το επίθετο Βίγλης ή Βιγλάκης.

Οι Βιγλάτορες του σήμερα είναι παραδοσιακός μουσικοχορευτικός σύλλογος, που ιδρύθηκε τον Μάϊο 2009, με πρόεδρο και χοροδιδάσκαλο τον Βιγλάκη Ιωσήφ και πάνω από 200 ενεργά εγγεγραμμένα μέλη, που «βιγλίζουν» με τη σειρά τους την παράδοση.

 

 

Σκοπός του συλλόγου είναι η μεταλαμπάδευση της χορευτικής παράδοσης ατόφιας, με την ιστορικά μεθοδευμένη διδασκαλία των 26 κρητικών χορών αλλά και χορών από την υπόλοιπη Ελλάδα. Πιστοί στις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου, προάγουμε και προασπίζουμε με πειθαρχία αξίες που ιστορικά έχουν καταγραφεί στην βαθύτερη έννοια του «Κρητικού».

Διαβάστε επίσης  5 περιοχές υπό επιτήρηση για μίνι lockdown - Γιατί εφαρμόστηκε η μέθοδος του σοκ στη Μύκονο

Στηρίζουμε την Ιστορία τον Πολιτισμό τα Ήθη και τα Έθιμα του τόπου μας.

Βιγλίζουμε την Παράδοση, παρατηρούμε το σήμερα και παρουσιάζουμε το αύριο με χορούς απ΄ όλη τη Κρήτη και την Ελλάδα. 26 χοροί από όλο το νησί, από τους πιο γνωστούς και αντιπροσωπευτικούς έως και τους λιγότερο διαδεδομένους αναβιώνονται υπό τον ήχο παραδοσιακών οργάνων και από Χορευτές με ήθος, παράστημα, σεβασμό και αγάπη, που πιασμένοι άλλοτε στους ώμους και άλλοτε στις παλάμες θα ζωντανέψουν μύθους και έρωτες σε έναν σύγχρονο κόσμο, που δεν ξεχνά τις ρίζες του.

 

Οι μουσικοί που θα πλαισιώσουν τη χορευτική μας παράσταση είναι:
  • Μοτάκης Γιώργος – Λύρα
  • Σταυριανουδάκης Κυριάκος – Λαούτο
  • Λουφαρδάκης Μιχάλης – Βιολί
  • Νίκος Κωσταντουλάκης – Ασκομαντούρα

 

 

 

Ξανθουδάκης Αντώνης για την Chillin Press