Η απόφαση αποτελεί πλήγμα για την κινεζική εταιρεία, ενώ αναμένεται να καθυστερήσει την ανάπτυξη των δικτύων 5G και να κοστίσει στις βρετανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών δισεκατομμύρια λίρες προκειμένουν να συμμορφωθούν με τις κυβερνητικές αποφάσεις – Οι κρίσιμες ημερομηνίες

 

Αποκλείεται η Huawei Technologies Co. από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας επόμενης γενιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, με την κυβέρνηση της χώρας να υπαναχωρεί από προηγούμενη απόφασή της, του Ιανουαρίου, για παροχή περιορισμένης πρόσβασης στα δίκτυα. Η σημερινή απόφαση αποτελεί πλήγμα για την κινεζική εταιρεία, ενώ αναμένεται να καθυστερήσει την ανάπτυξη των δικτύων 5G και να κοστίσει στις βρετανικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών δισεκατομμύρια λίρες προκειμένουν να συμμορφωθούν με τις κυβερνητικές αποφάσεις .

Σύμφωνα με το σχέδιο που εγκρίθηκε από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, οι εταιρείες διαχειριστές δεν θα μπορούν να προσθέσουν νέα εξαρτήματα της Huawei στα 5G δίκτυά τους μετά τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους. Όλος ο εξοπλισμός της Huawei που έχει ήδη εγκατασταθεί θα πρέπει να αφαιρεθεί από τις υποδομές του 5G έως το 2027, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης  Το Τριώδιο ξεκινάει από το Bras de Frères!

Οι υπουργοί προειδοποίησαν επίσης τους διαχειριστές των δικτύων να σταματήσουν να αγοράζουν εξοπλισμό της Huawei για τα σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα τους. Η κυβέρνηση θα συζητήσει με τη βιομηχανία για τη διαμόρφωση ενός χρονοδιαγράμματος για την αυστηροποίηση του καθεστώτος στα σταθερά δίκτυα, αλλά όπως ανακοίνωσε εκτιμά ότι θα τεθεί σε ισχύ εντός δύο ετών.

Ο αποκλεισμός της Huawei θα κοστίσει στους διαχειριστές του Ηνωμένου Βασιλείου έως και 2 δισ. λίρες (2,51 δισ. δολάρια) για τη συμμόρφωσή τους και θα καθυστερήσει την ανάπτυξη των δικτύων 5G για περίοδο μεταξύ δύο έως τριών ετών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η απόφαση να αποκλειστεί η Huawei από βρετανικά δίκτυα αντιπροσωπεύει μια σημαντική στροφή από τον Τζόνσον και απειλεί να τροφοδοτήσει την αυξανόμενη ένταση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κίνας σε μια πολύ ευαίσθητη στιγμή. Η Κίνα προειδοποίησε τον Τζόνσον ότι θα υπάρχουν «συνέπειες» εάν το Ηνωμένο Βασίλειο την αντιμετωπίσει ως «εχθρικό εταίρο».

Ο Τζόνσον, οι ανώτεροι υπουργοί του και οι ανώτεροι αρχηγοί ασφαλείας υπέγραψαν το σχέδιο σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας σήμερα. Ο υπουργός Πολιτισμού Όλιβερ Ντάουτεν παρουσίασε τις λεπτομέρειες μετά τη συνάντηση. Ενώ το 5G θα είναι «μετασχηματιστικό» για το Ηνωμένο Βασίλειο, «η εμπιστοσύνη στην ασφάλεια και την ανθεκτικότητα της υποδομής στην οποία βασίζεται» είναι ζωτικής σημασίας.

Διαβάστε επίσης  Ntourountous Bakery: Pancakes σε άλλη διάσταση!

«Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι είναι απαραίτητο να αποκλειστεί η Huawei από τα 5G δίκτυα μας», δήλωσε ο Ντάουτεν . «Αυτή η αποφασιστική κίνηση παρέχει στον κλάδο τη σαφήνεια και τη βεβαιότητα που χρειάζεται για να συνεχίσει με την ανάπτυξη του 5G σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο

Τον Μάιο οι ΗΠΑ απαγόρευσαν στην Huawei να προμηθεύει μικροτσίπ που χρησιμοποιούν αμερικανική τεχνολογία, μια κίνηση που ανάγκασε τους Βρετανούς αξιωματούχους να επανεκτιμήσουν την άποψή τους για την ασφάλεια και τη βιωσιμότητα της χρήσης του εξοπλισμού της εταιρείας σε δίκτυα 5G.

«Αυτή ήταν μια σημαντική και ουσιαστική αλλαγή», είπε ο Ντάουτεν. Αυτές οι κυρώσεις έχουν «δυνητικά σοβαρές επιπτώσεις» στην ικανότητα της Huawei να προμηθεύει εξοπλισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε.

Έκθεση του Εθνικού Κέντρου Ασφάλειας για τον κυβερνοχώρο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ θα έχουν ως αποτέλεσμα η Huawei να χρησιμοποιήσει δυνητικά ανασφαλή τεχνολογία, καθιστώντας αδύνατο τον έλεγχο των κινδύνων ασφαλείας στα δίκτυα 5G της Βρετανίας.

Διαβάστε επίσης  Γνωρίστε to Katharo!

 

Πηγή: newmoney.gr