Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να γίνει ιδιαιτέρως «δημιουργική» για να απαντήσει σε ένα ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN και άλλων διεθνών δικτύων, η Ευρωπαϊκή Ένωση επεξεργάζεται ένα νόμο που θα δώσει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να απαντήσει στους αμερικανικούς δασμούς επιβάλλοντας κυρώσεις για την πνευματική ιδιοκτησία σε εταιρείες, όπως η Amazon, η Google και το Facebook.

Μάλιστα, οι ευρωπαϊκές χώρες εμφανίζονται ενωμένες σε αυτό το θέμα. Ήδη από τις 6 Ιουλίου, όλες οι πολιτικές ομάδες υποστήριξαν την ενδυνάμωση των εμπορικών δικαιοδοσιών της ΕΕ σε μία σειρά από υπηρεσίες και δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, ώστε να απαντήσουν στην αμερικανική κυβέρνηση.

Με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου να βρίσκεται σε αδιέξοδο, η ΕΕ αναζητά τρόπους για να φτιάξει ένα νέο εμπορικό εργαλείο για να το χρησιμοποιήσει ως αντίποινα στους δασμούς του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά αρχικά είχε επικεντρωθεί στα τρόφιμα. Αργότερα, έπεσε στο τραπέζι και το θέμα των υπηρεσιών.

Διαβάστε επίσης  Street Food Festival Crete: Συμμετοχές από παντού!

 

Εμπορικός Πόλεμος 4.0

Οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι οι δασμοί στις υπηρεσίες θα είναι πολύ μεγαλύτερο πλήγμα για τις ΗΠΑ από τους δασμούς στη σόγια και στα μηχανήματα. Επίσης, δε θα είναι δύσκολο για τις εταιρείες να τις αποφύγουν, όπως έγινε για παράδειγμα με τη Harley-Davidson. Όταν η ΕΕ επέβαλε δασμούς στις μηχανές της, η εταιρεία μετέφερε την παραγωγή στην Ταϊλάνδη και ξεπέρασε εύκολα το σκόπελο.

Αντιθέτως, οι κυρώσεις που στοχεύουν στην πνευματική ιδιοκτησία μίας εταιρείας, θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τις υψηλής αξίας εξαγωγές των ΗΠΑ. Ειδικοί που ρωτήθηκαν από το Politico εκτιμούν ότι τα αντίποινα είναι ένα πολύ ισχυρό όπλο, ωστόσο τόνισαν ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να αντιδράσει με μανία.

Παρότι αρκετοί επαγγελματικοί σύνδεσμοι ζητούν από τα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα να μελετήσουν προσεκτικά τις συνέπειες κάποια κίνησης, η Ευρώπη είναι πολύ πιθανό να προχωρήσει σε αντίποινα δεδομένης της διακομματικής στήριξης που έχει η ιδέα στους θεσμούς.

 

Έρχονται… συγκρούσεις

Οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών πιστεύουν ότι ο νόμος θα βελτιώσει την «αυτονομία» της ΕΕ και την ικανότητά της να μείνει σταθερή στους στόχους της εν όψει των απειλών που έρχονται από το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον.

Διαβάστε επίσης  Του Λωλοστεφανή - by GAS Motosport Culture

Καθώς οι Βρυξέλλες σκοπεύουν να προχωρήσουν σε κινήσεις που θα αναστατώσουν τους εμπορικούς τους εταίρους – όπως οι νέες κυρώσεις στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και οι ψηφιακοί φόροι σε γίγαντες της τεχνολογίας, όπως η Google και η Facebook – αξιωματούχοι και διπλωμάτες των Βρυξελλών τονίζουν ότι η ΕΕ πρέπει να παραμείνει σταθερή στις θέσεις της.

Κάποιοι θυμίζουν και προηγούμενες ήττες όταν, για παράδειγμα, οι Βρυξέλλες υποχώρησαν στις αμερικανικές εμπορικές απειλές. Το 2012, η ΕΕ έκανε πίσω στο σχέδιο της να επιβάλει σε τοπικές και ξένες αεροπορικές εταιρείες δασμούς όταν πετούν σε αεροδρόμια της ΕΕ, καθώς ΗΠΑ και Κίνα απείλησαν να τιμωρήσουν τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες και τις κατασκευάστριες αεροσκαφών.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που τελικά η Ευρώπη αποφασίσει κυρώσεις, σίγουρα θα βρεθεί σε αχαρτογράφητα ύδατα, από μία άποψη. Ωστόσο, αρκετοί θεωρούν ότι θα πρόκειται για μία πολύ δυναμική πολιτική χωρών με διαφορετικές κυβερνήσεις.

 

Κλειώ Νικολάου
Πηγή: economistas.gr