Αύξηση των εξαγωγών σε όλα τα θερινά φρούτα κατά 25%, με τα καρπούζια να καταγραφούν ρεκόρ όλων των εποχών, με τις εξαγωγές αυξημένες κατά 16,5%.

 

Τα ελληνικά φρούτα παραμένουν περιζήτητα στο εξωτερικό, με τις εξαγωγές τους να καταρρίπτουν κάθε εβδομάδα και ένα νέο ρεκόρ.

«Έχοντας ήδη διανύσει την Τρίτη εβδομάδα του Αυγούστου που είναι μήνας διακοπών των Ευρωπαίων με συνέχιση της αύξησης των εξαγωγών σε όλα τα θερινά φρούτα κατά 25% έναντι του αντιστοίχου διαστήματος του 2019 με αύξηση της οικιακής κατανάλωσης στις κυριότερες αγορές εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση των εξαγωγών μας και στα θερινά φρούτα» τονίζει ο ειδικός σύμβουλος τους Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS Γιώργος Πολυχρονάκης.

Αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, οι εξαγωγές των καρπουζιών συνεχίζονται με θετικούς ρυθμούς με καταγραφή ρεκόρ όλων των εποχών, αυξημένες +16,5% και διαμορφώνονται σε 201.152 τόνους, έναντι 172.709 τόνων της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Οι τιμές στον παραγωγό παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, συντελούσης και της μείωσης της κατανάλωσης στην εγχώρια αγορά.

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 790: Ας κρατήσουμε το θετικό!

Οι εξαγωγές κερασιών έχουν τελειώσει ουσιαστικά επίσης καταγράφοντας ρεκόρ όλων των εποχών με άνοδο 47,1% σε σχέση με πέρσι, ανερχόμενες σε 38.927 τόνους έναντι 26.467 τόνων πέρσι, με τις τιμές αυξημένες.

Οι εξαγωγές σε ροδάκινα γύρισαν σε θετικό πρόσημο κατά +3,3% έναντι των περσινών. Επίσης οι εξαγωγές σε νεκταρίνια παρουσιάζουν ζήτηση. Οι εξαγωγές σε βερίκοκα ολοκληρώθηκαν με πτώση 7,9% σε 20.636. έναντι 22.417 τόνων πέρσι, λόγω μειωμένης παραγωγής.

 

Τι γίνεται με τα λεμόνια

Παράλληλα συνεχίστηκαν οι εξαγωγές πορτοκαλιών, λεμονιών που ουσιαστικά έχουν ολοκληρωθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη η απαγόρευση εκ μέρους της Ε.Ε, εισαγωγών εσπεριδοειδών Αργεντινής για την αποφυγή μόλυνσης των κοινοτικών προϊόντων με «Μαύρη κηλίδα των εσπεριδοειδών», η οποία θεωρείται όπως λέει σωστή, δεν θα διαταράξει την εγχώρια αγορά σε λεμόνια μιας και η ζήτηση, λόγω κενού εγχώριας παραγωγής, έχει εξισορροπηθεί. Ήδη, όπως επισημαίνει, έχουν εισαχθεί 22.500 τόνοι που είναι, οι αντίστοιχες εισαγόμενες ετήσιες ποσότητες , επαρκείς μέχρι την έναρξη της συγκομιδής της νέας ελληνικής εσοδείας.

Διαβάστε επίσης  "Ανάσταση στο Στενό" Street Party @ Just Veronesi + Block 38 Spirits & Bites (04/5)

 

Πηγή: insider.gr