Ανοιχτό φαίνεται πως παραμένει το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία στη χώρα, ενώ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σε συνέντευξης Τύπου που θα παραχωρήσει το μεσημέρι της Δευτέρας.

 

Μάλιστα δεν αποκλείεται τελικά το άνοιγμα των σχολείων να μην γίνει την 7η Σεπτεμβρίου, αλλά η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να ξεκινήσει μία ή και δύο εβδομάδες αργότερα. Κι αυτό διότι η άποψη που έχουν οι λοιμωξιολόγοι είναι ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν τουλάχιστον δύο εβδομάδες μετά την επιστροφή και των τελευταίων εκδρομέων του καλοκαιριού.

Με δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων στο OPEN ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας αναφέρθηκε στην κατάσταση με τον καθημερινό τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

«Ξέρουμε από άλλες χώρες ότι το άνοιγμα των σχολείων επηρεάζει τον δείκτη R ελαφρά, αλλά μόνο ελαφρά. Δεν θα έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα γιατί τα παιδιά δεν λειτουργούν σαν υπερμεταδότες του κορονοϊού».

«Τα σχολεία θ’ ανοίξουν με πολύ αυστηρούς κανόνες ασφαλείας», ήταν το μήνυμα που έστειλε , προσθέτοντας ότι «είδαμε μία πολύ μεγάλη επιβάρυνση του δείκτη διασποράς της επιδημίας, R, από κάποιες συμπεριφορές που επέδειξαν κάποιοι το καλοκαίρι, οι οποίες περιελάμβαναν συγχρωτισμούς και χαλαρότητα».

 

Διαβάστε επίσης  EditoReal Issue 789: Παράδειγμα προς αποφυγή!

Επίσης ο κύριος Σύψας, εξήγησε πότε τα παιδιά θα φορούν μάσκες στα διαλείμματα:

  • Τα παιδιά θα φορούν μάσκες στα διαλείμματα μόνο όταν συγχρωτιστούν, όταν δηλαδή πλησιάσουν άλλα παιδιά
  • Τα παιδιά στα σχολεία θα λειτουργούν σε ομάδες
  • Οι τάξεις δεν θα είναι αλληλεπιδρούν με άλλες τάξεις
  • Τα διαλείμματα θα είναι ξεχωριστά

Αναθεωρεί τις οδηγίες του ο ΠΟΥ για τη μάσκα στα παιδιά

Εξάλλου σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο ΠΟΥ, σε συνεργασία με την Unicef, δημοσίευσε νέα οδηγία την Παρασκευή, για τα παιδιά και το πότε πρέπει να φορούν μάσκες για να εμποδίσουν την εξάπλωση της κρίσης του κορονοϊού.

Οι δύο υπηρεσίες του ΟΗΕ είχαν συγκαλέσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων για να επανεξετάσουν τα περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με τη συμβολή των παιδιών στην εξάπλωση του Covid-19, καθώς και σχετικά με τα οφέλη της μάσκας στα παιδιά.

Με βάση αυτά τα ευρήματα, καθώς και τις εκτιμήσεις σχετικά με τις αναπτυξιακές ανάγκες των παιδιών, δήλωσαν ότι οι οδηγίες διαφοροποιούνται ανάλογα με τις ηλικιακές ομάδες.

Διαβάστε επίσης  Χαΐνηδες live @ Bras de frères (14/4)

Ως εκ τούτου, ο ΠΟΥ συνιστά «παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω να φορούν μάσκα υπό τις ίδιες συνθήκες με τους ενήλικες, ιδίως όταν δεν μπορούν να εγγυηθούν απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από τους άλλους και υπάρχει ευρεία μετάδοση στην περιοχή». Το έγγραφο αναγνώρισε ότι παραμένει άγνωστο σε ποιο βαθμό τα παιδιά συμβάλλουν στην εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Ωστόσο, είπε ότι ενώ υπάρχουν κάποιες περιορισμένες ενδείξεις ότι τα μικρά παιδιά μπορεί να έχουν χαμηλότερη ευαισθησία σε λοίμωξη σε σύγκριση με τους ενήλικες, τα στοιχεία έδειξαν ότι οι έφηβοι «μπορεί να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στη μετάδοση από ότι τα μικρότερα παιδιά».

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ δήλωσαν ότι τα παιδιά κάτω των 5 ετών δεν πρέπει να φορούν μάσκα. «Αυτό βασίζεται στην ασφάλεια του παιδιού και στην ικανότητα κατάλληλης χρήσης μάσκας με ελάχιστη βοήθεια», ανέφεραν.

 

Πηγή: reader.gr